Pafos Net

Μετατροπή του Μετοχίου του Κύκκου σε Πολιτιστικό Κέντρο στο Πολέμι

title image

Τα συμβόλαια για ένα καινοτόμο έργο το οποίο θα αξιοποιηθεί σε περιφερειακό επίπεδο από τις κοινότητες Κοίλη, Λάσας, Δρύμου, Δρινιά, Άγιος Δημητριανός, Ψάθι, Στρουμπί, Τσάδα, Καλλέπεια, Λετύμπου, Χούλου και Πολέμι, υπεγράφησαν χθες. Πρόκειται για την μετατροπή του Μετοχίου του Κύκκου στην κοινότητα Πολεμίου, σε Πολιτιστικό Κέντρο.

Η Έπαρχος Πάφου, Μαίρη Λάμπρου, δήλωσε ότι είναι το δεύτερο έργο που προτείνεται στη συγκεκριμένη περιφέρεια με πρωτοποριακό χαρακτήρα και στοχεύει στην αναβάθμιση της συγκεκριμένης περιφέρειας αλλά και της επαρχίας γενικότερα.

« Το έργο βρίσκεται στη βορειοανατολική μεριά της κοινότητας Πολεμίου», είπε. « Το υφιστάμενο πετρόκτιστο κτίριο, το Μετόχι, ανήκει ιδιοκτησιακά στο Κοινοτικό Συμβούλιο και κηρύχθηκε ως Μνημείο Β’ από το Τμήμα Αρχαιοτήτων. Ο χώρος αυτός αποτελεί τεράστια Εθνική Κληρονομιά και η αποκατάσταση του εκτιμάται ότι θα αναδείξει και θα προωθήσει τον πολιτιστικό πλούτο της κοινότητας αυτής και της περιφέρειας γενικότερα.

Ο νέος αναβαθμισμένος χώρος του Μετοχίου θα χρησιμοποιηθεί για την προσέλκυση τουριστών οι οποίοι θα απολαμβάνουν τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων και παράλληλα θα ενημερώνονται για θέματα οικολογίας, βοτανολογίας και για τα μοναδικά χαρακτηριστικά της τοπικής χλωρίδας».

Όπως ανέφερε επίσης η Έπαρχος Πάφου, στον ανακαινισμένο χώρο θα διοργανώνονται εβδομάδες βοτανολογίας, εργαστήρια οικολογικής ενημέρωσης, παρουσιάσεις δειγμάτων του οικοσυστήματος και εκμάθησης των μέσων για τη προστασία της τοπικής χλωρίδας και θα διδάσκονται τρόποι διαχείρισης των φυτικών υλικών.

« Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω των κλιματολογικών συνθηκών και της μορφολογίας του εδάφους στο Πολέμι, ευνοείται η ύπαρξη δρυών και τουλιπών», τόνισε. « Οι τουλίπες είναι γνωστές και ως τουλίπες Πολεμίου εξαιτίας της μοναδικότητας τους και κάθε χρόνο πολλοί ντόπιοι και ξένοι περιηγητές επισκέπτονται την κοινότητα για να τις θαυμάσουν».

Η αποκατάσταση του Μετοχίου περιλαμβάνει τη δημιουργία αίθουσας συνεδριάσεων στο ισόγειο, χώρους υγιεινής, καφενείο, αποθήκες και αίθουσα υποδοχής. Στον όροφο θα υπάρχουν εκθεσιακοί χώροι. Στο νοτιανατολικό μέρος της αυλής υπάρχουν υπόστεγα για εκθεσιακές, εργαστηριακές και αποθηκευτικές χρήσεις.

eparxos

Μελετητές αρχιτέκτονες  του έργου είναι η Ελ. Παπαλουκά και ο Ανδρ. Παπαγιάννης. Σύμφωνα με την Συμφωνία Χρηματοδότησης που υπεγράφη μεταξύ του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών και του Επάρχου Πάφου, ο Προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1.1 εκατομμύριο ευρώ, περιλαμβανομένου του ΦΠΑ. Ο Προϋπολογισμός αυτός, διευκρίνισε η κ. Λάμπρου, καλύπτει δαπάνες που αφορούν στην κατασκευή του έργου, τη διαχείριση, υπηρεσίες κοινής ωφελείας και δημοσιότητα με βάση τα επιλέξιμα κριτήρια. Το κατασκευαστικό συμβόλαιο που υπεγράφη χθες ανέρχεται στις 925.177 ευρώ περιλαμβανομένου του ΦΠΑ. Ο εργολάβος στον οποίο κατακυρώθηκε η προσφορά είναι ο L. Papamichael Holdings Ltd και η διάρκεια του έργου θα είναι 18 μήνες.

« Η χρηματοδότηση του έργου θα γίνει με Συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης, την Κυπριακή Δημοκρατία και την κοινότητα Παναγιάς», κατέληξε η Έπαρχος Πάφου. « Η εκτέλεση του έργου εμπίπτει στις Βασικές Υπηρεσίες και την Ανάπλαση Χωριών σε Αγροτικές Περιοχές του Μέτρου 7 του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο στοχεύει στην ανάπτυξη της υπαίθρου για τη διατήρηση και ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου των περιοχών της μέσω υλοποίησης δημόσιων έργων υποδομής προς όφελος του αγροτικού πληθυσμού και αξιοποίηση όλων των πόρων της Κυπριακής υπαίθρου».