Pafos Net

Μεγαλουργεί διεθνώς η Πάφος: Επτά βραβεία εντός δέκα μηνών για τον Μάριο Ιωάννου Ηλία

title image

Μια εκπληκτική πορεία στη Ρωσία καταγράφει ο Κύπριος μουσικοσυνθέτης και διευθυντής πολιτιστικών θεσμών και εκδηλώσεων παγκοσμίου εμβέλειας, Μάριος Ιωάννου Ηλία. Από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα, σε διάστημα δέκα μηνών, έχει τιμηθεί και βραβευτεί για την προσφορά και το έργο του στις τέχνες και τον πολιτισμό επτά φορές.

O Ηλία δημιούργησε τον «Ήχο του Βλαδιβοστόκ», ένα ογκώδες σε παραγωγή έργο. Πρόκειται για τη μουσικοποίηση ενός από τα μακρινότερα μέρη του πλανήτη. Υπό τη διεύθυνση του, συμμετείχαν 18 φορείς, 350 μουσικοί, καθώς και κολοσσοί της μουσικής βιομηχανίας όπως οι Dolby Ρωσίας και Ηνωμένου Βασιλείου και η Mosfilm Μόσχας. Mέχρι σήμερα έχει παρουσιαστεί 20 φορές στη Ρωσία και Γερμανία. 

Η Κυβέρνηση Κράι Πριμόρσκι της Ρωσικής Ομοσπονδίας βράβευσε πρόσφατα τον Ηλία «για την ενεργό συμμετοχή του στην ανάπτυξη και τη διάδοση της μουσικής τέχνης στο Πριμόρσκι Κράι και την ανεκτίμητη συμβολή του στην πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής». Η βράβευση έγινε από τoν Αντικυβερνήτη και Υπουργό Πολιτισμού, Konstantin Mezonov, κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης στη Φιλαρμονική του Πριμόριε.   

Λίγες μέρες αργότερα, ο Δήμαρχος του Βλαδιβοστόκ, Vitaly Verkeenko, τίμησε τον Ηλία «για τη συνεισφορά του στην ανάπτυξη του πολιτισμού και των τεχνών στην πόλη του Βλαδιβοστόκ» απονέμοντας του τιμιτική διάκριση της πόλης. Στη διάρκεια της απομονής παρευρέθηκαν αντιπρόσωποι του Δημαρχείου και ο διευθυντής διεθνών σχέσεων και τουρισμού, αφού το έργο του Ηλία χρησιμοποιείται από τη Συμμαχία Τουρισμού του Ειρηνικού για την προώθηση του Βλαδιβοστόκ στην Άπω Ανατολή.

Τον περασμένο Ιούνιο πραγματοποιήθηκε η παγκόσμια πρεμιέρα της ναυτικής συμφωνίας του Ηλία, «Varyag» , στη Φιλαρμονική Πριμόριε, από τη Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία του Ειρηνικού, με σολίστ από το φημισμένο Θέατρο Μαριίνσκι, στα πλαίσια των εορτασμών της συμπλήρωσης 80 χρόνων από την ίδρυση του εν λόγω ομοσπονδιακού υποκειμένου της Ρωσίας. Η συναυλία, στην κατάμεστη Φιλαρμονική Πριμόριε, έγινε παρουσία πολλών επισήμων, μεταξύ των οποίων, οι Πρόξενοι των Η.Π.Α. και της Ιαπωνίας.

H συμφωνία είναι εμπνευσμένη από τα ιστορικά γεγονότα του θρυλικού πληρώματος του καταδρομικού «Varyag» του Ειρηνικού Στόλου της Ρωσίας, κατά τη διάρκεια του Ρωσοϊαπωνικού Πολέμου, στις αρχές του 20ου αιώνα. Το πλήρωμα, αντί να παραδοθεί στον Ιαπωνικό Στόλο, αποφάσισε όπως βυθίσει το καταδρομικό του. Είναι αφιερωμένη στην πόλη του Βλαδιβοστόκ, τη βάση του Ειρηνικού Στόλου.

Πριν την πρεμιέρα, η διευθύντρια πολιτισμού του Βλαδιβοστόκ βράβευσε τον Ηλία για τη ναυτική του συμφωνία «Varyag» και τη σημασία της, η οποία, σύμφωνα με το σκεπτικό βράβευσης, «προάγει την ιστορία και τη σημασία του Βλαδιβοστόκ ως ανατολική πύλη της Ρωσίας και φύλακα της χώρας στον Ειρηνικό Ωκεανό».   

Ακολούιθησε η ταινία ντοκυμαντέρ ρωσικής παραγωγής, η οποία σκιαγραφεί τη δημιουργία και εκτέλεση της συμφωνίας »Varyag». Η πρώτη της προβολή έγινε τον Σεπτέμβριο, στα πλαίσια του Οικονομικού Φόρουμ της Άπω Ανατολής.

Τον Ιούνιο, επίσης, ο Ηλία υπήρξε ο επίτιμος προσκεκλημένος του Φεστιβάλ «Άνθρωπος και Θάλασσα» που διοργανώθηκε από τη ρωσική κρατική τηλεόραση και έλαβε χώρα στο κεντρικό σινεμά «Ussuri» του Βλαδιβοστόκ. Στο τέλος του φεστιβάλ, ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, διάσημος Pώσος δημοσιογράφος Leonid Mlechin, ανακοίνωσε ότι το Βραβείο του Φεστιβάλ θα δοθεί στον Ηλία, για το έργο του «Ο ήχος του Βλαδιβοστόκ». H απονομή του Βραβείου έγινε από την Πρώτη Κυρία της Κυβέρνησης του Κράι Πριμόρσκι, Svetlana Tarasenko. Στην προσφώνηση της ανάλυσε το σκεπτικό βράβευσης επισημαίνοντας ότι ο Ηλία «ανακάλυψε εκ νέου ολόκληρο το Βλαδιβοστόκ και το μετέτρεψε σε μουσική πόλη».

Στο ίδιο Φεστιβάλ, ο γενικός διευθυντής στρατηγικής ανάπτυξης της ρωσικής ναυτιλιακής εταιρείας Gudzon Shipping Co., Valeriy Uliskin, απένειμε Ειδικό Βραβείο Τιμής στον Ηλία, «για τα πρωτοποριακά, τολμηρά και δημοφιλή μουσικά του εγχειρήματα στην περιοχή της ανατολικής Ρωσίας».

Σημειώνεται ότι στις αρχές του χρόνου απονεμήθηκε το Μεγάλο Βραβείο «Silver Archer» της Άπω Ανατολής στον Ηλία. Ακολούθησε το Βραβείο «Silver Archer» της Ρωσικής Ομοσπονδίας, από ειδική φοιτητική επιτροπή, στο Δημόσιο Επιμελητήριο της Ρωσίας, στη Μόσχα. Και στις δύο περιπτώσεις, η βράβευση αφορούσε τον «Ήχο του Βλαδιβοστόκ», ως «το καλύτερο προτζεκτ ανάπτυξης και προώθησης περιοχών» έχοντας ταυτόχρονα «υψηλή πρακτική αξία». Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Μόσχα, ο Ηλία είχε προσκληθεί και έτυχε υποδοχής από τον Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Ρωσική Ομοσπονδία, Λεωνίδα Μαρκίδη. 

Αυτό το διάστημα βρίσκεται σε προετοιμασία «Ο Ήχος του Κιότο». Ο Ηλία προσκλήθηκε από τον ιαπωνικό Δήμο και το Κέντρο Τεχνών της, με την υποστήριξη της Iαπωνικής Kυβέρνησης, για να διευθύνει και να δημιουργήσει το εν λόγω έργο. Στις διάφορες φάσεις παραγωγής συμμετέχουν αντιπροσωπευτικές μουσικές ομάδες της πόλης και πολυάριθμα ιδρύματα και φορείς εντός και εκτός Ιαπωνίας. Το σκεπτικό, όπως και στο Βλαδιβοστόκ, το οποίο μαρτυρεί την καινοτομία και εφευρετικότητα του συνθέτη, ταυτόχρονα τις δεξιοτεχνικές ικανότητες του να διευθύνει έργα συνθετης πολυπλοκότητας και συμμετοχικότητας, είναι ότι ολόκληρη η πόλη μεταμορφώνεται σε μια μουσική σκηνή, ενσωματώνοντας «δικούς της» ήχους.