Pafos Net

Medical Ware: Ο διευθυντής της εταιρείας ιατρικών ειδών, Γιάννης Σιαμμάς, μιλά στο PafosNet

title image

Ποιοι είμαστε και ποιος ο στόχος μας;

Η Εταιρίας μας είναι μια νεοσύστατη εταιρία στην Κύπρο, αποκλειστική αντιπρόσωπος των κορυφαίων καινοτόμων προϊόντων της καναδέζικης εταιρίας DIROS TECH που παρέχει θεραπείες ραδιοσυχνοτήτων για την διαχείριση του χρόνιου πόνου τα  τελευταία 40 χρονιά.

Στόχος μας είναι η παροχή υπηρεσιών για τη θεραπεία επώδυνων διαταραχών. Οι τεχνικές θερμικής νευρόλυσης είναι ελάχιστα επεμβατικές, ειδικά σχεδιασμένες για τη διαχείριση, τον περιορισμό και την ανακούφιση από τον χρόνιο πόνο, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Η διαδερμική θερμική νευρόλυση με ραδιοσυχνότητες συμβάλλει επίσης στην ταχύτερη επιστροφή των πασχόντων στις καθημερινές δραστηριότητές τους και στην ελάττωση της κατάχρησης ισχυρών αναλγητικών φαρμάκων.

Τι είναι ο χρόνιος πόνος;

Ο χρόνιος πόνος είναι ο πόνος που έχει διάρκεια πέραν των τριών μηνών και συχνά είναι ανεξάρτητος από την αρχική του αιτία.

Τις περισσότερες φορές το αίτιο του πόνου (βλαπτικό ερέθισμα) μπoρεί να μην υφίσταται πλέον, αλλά παρόλα αυτά, τα υπερδιεργεμένα νεύρα εξακολουθούν να στέλνουν αχρείαστα μηνύματα πόνου προς τον εγκέφαλο. 

Ποια είναι η επίδραση του χρόνιου πόνου στον άνθρωπο;

Ο χρόνιος πόνος έχει σοβαρότατη επίδραση στον πάσχοντα και την οικογένειά του. Ο πόνος υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής, περιορίζει τη δυνατότητα πνευματικής συγκέντρωσης, άσκησης, δραστηριότητας ατομικής και κοινωνικής, και προκαλεί διαταραχές της ανάπαυσης και του ύπνου. Όλα αυτά οδηγούν σταδιακά στο συχνό σημερινό φαινόμενο της κατάθλιψης.

Ποιοι ασθενείς αποτείνονται στα ιατρεία πόνου;

Στα ιατρεία χρόνιου πόνου αποτείνονται ασθενείς με ημικρανίες & κεφαλαλγίες, μεσοπλεύρια νευραλγία, νευραλγία τριδύμου, μεθερπητική νευραλγία (έρπητα ζωστήρα), αυχεναλγίες, οστεοαρθρίτιδα (γόνατος & ισχίου), πόνο μέλους φάντασμα (μετά από μαστεκτομή, μετά από ακρωτηριασμό άνω & κάτω άκρου), πόνος μετά από θωρακοτομή και βουβωνοκήλη, οσφυαλγία και ισχιαλγία, ιερολαγονίτιδα (πόνος στη λεκάνη) και πολλές άλλες παθήσεις χρόνιου πόνου.

Τι είναι η Διαθερμική Νευρόλυση με Ραδιοσυχνότητες και ποτέ εμφανίστηκε η τεχνική αυτή;

Η διαθερμική νευρόλυση με ραδιοσυχνότητές (RF) είναι μία σύγχρονη, ελάχιστα επεμβατική μέθοδος που έχει εφαρμογή σε πολλές παθήσεις χρόνιου πόνου.

Εξασφαλίζει η προσωρινή αναστολή της μετάδοσης του πόνου προς τον νωτιαίο μυελό. 

Η τεχνική αυτή πρωτοεμφανίστηκε το 1931 από τον Kirschner για την αντιμετώπιση του πόνου στην νευραλγία τριδύμου. Η πρώτη ανακοίνωση της τεχνικής αυτής όμως έγινε πολλά χρόνια αργότερα από τον Shaley (1975), για θεραπεία του πόνου των ζυγοαποφυσιακών αρθρώσεων (facet joints) της σπονδυλικής στήλης.

Έχει περιγράφει σε πολλές μελέτες ότι η νευρόλυση των αισθητικών νεύρων με ραδιοσυχνότητες μειώνει αρκετά ή και εξαλείφει τον πόνο.

Ποια περιστατικά μπορεί να βοηθήσει η επέμβαση αυτή;

Μπορεί να βοηθήσει ασθενείς που υποφέρουν από οστεοαρθρίτιδά γόνατος (γοναλγία), χρόνιες παθήσεις ώμου, κεφαλαλγίες και ημικρανίες, δισκοπάθεια σπονδυλικής στήλης (κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου), πόνο ζυγοαποφυσιακών αρθρώσεων (facet joints) της σπονδυλικής στήλης, νευραλγία τριδύμου, καρκινικό πόνο (σπλαχνικός πόνος) , πόνο ιερολαγόνιας άρθρωσης, tennis elbow, οστεοειδές οστέωμα (μέχρι 1 cm), μεσοπλεύρια νευραλγία (Θωρακαλγία), πόνο από έρπητα ζωστήρα.

Όταν τελειώσει η διαδικασία για πόσο καιρό οι ασθενείς δεν θα νιώθει τον πόνο;

Οι περισσότεροι ασθενείς παρουσιάζουν ανακούφιση από τον πόνο άμεσα μετά την εφαρμογή του  θερμοκαυτηριασμού.  Φυσικά ο βαθμός ανακούφισης διαφοροποιείται ανάλογα με την αιτία και το σημείο του πόνου.

Συνήθως το αποτέλεσμα διαρκεί από 3 έως 18 μήνες, με μέσο όρο από 6 έως 9 μήνες. Αν ο πόνος μειωθεί σημαντικά μετά την πρώτη συνεδρία νευρόλυσης με ραδιοσυχνότητες τότε η θεραπεία μπορεί να επαναληφθεί σε περίπτωση υποτροπής.

Τα συμπτώματα μπορεί να ξαναεμφανιστούν με την ίδια ή μικρότερη ένταση γι’ αυτό και συνίσταται συχνή παρακολούθησης και από την Ομάδα Χρόνιου Πόνου. Μετά τη θεραπεία οι ασθενείς συνήθως απαλλάσσονται από την ανάγκη συνεχούς χορήγησης αναλγητικής αγωγής.

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές της επέμβασης, και ποιες είναι οι αντενδείξεις για την εφαρμογή αυτή;

Η πιθανότητα επιπλοκών με αυτή την ελάχιστα επεμβατική μέθοδο είναι πολύ μικρή. Οι ασθενείς σε πολύ μικρό ποσοστό μπορεί να παρουσιάσουν νευρολογικό έλλειμμα σε περιοχή κατανομής του νεύρου που εφαρμόστηκε η θεραπεία ή σε γειτονικές νευρικές δομές, φαινόμενο υπεραλγησίας και νευρίτιδας, συμπτώματα τα οποία είναι συνήθως παροδικά. Σοβαρές επιπλοκές συμπεριλαμβάνουν την μόλυνση και την αιμορραγία οι οποίες είναι πολύ σπάνιες.

Αντενδείξεις για την εφαρμογή ραδιοσυχνοτήτων αποτελούν οι διαταραχές  πηκτικότητας, ιστορικό βαριάς ψυχιατρικής συννοσηρότητας και παρουσία σήψης. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται σε ασθενείς με βηματοδότη (κίνδυνος ασυστολίας) και σε ασθενείς με νευροδιεγέρτη σπονδυλικής στήλης στους οποίους πρέπει να διακοπή η λειτουργία της συσκευής βηματοδότησης ή του νευροδιεγέρτη αντίστοιχα κατά την διάρκεια τη εφαρμογής των ραδιοσυχνοτήτων.

Πια τα πλεονεκτήματα και τα  μειονεκτήματα της τεχνικής των ραδιοσυχνοτήτων;

Πλεονεκτήματα: Γίνεται με τοπική αναισθησία και είναι αναίμακτη. Δε χρειάζεται παραμονή στο νοσοκομείο πέρα των 3-4 ωρών. Ο ασθενής στις περισσότερες περιπτώσεις μπορεί να επιστρέψει στις δραστηριότητες του (επαγγελματικές, κοινωνικές, αθλητικές) την επόμενη ημέρα.

Μειονεκτήματα: Δεν είναι κατάλληλη μέθοδος για όλους τους ασθενείς (αυτό θα το κρίνει ο γιατρός).