Pafos Net

Brexit, Ρωσία και Germania συνεχίζουν να αγχώνουν την Πάφο

title image

Μετά από μια διετία που αριθμητικά ήταν η καλύτερη στην τουριστική ιστορία της πόλης, οι τουριστικοί και οικονομικοί φορείς της Πάφου συνεχίζουν να ανησυχούν για τη συνέχιση της πορείας αυτής το 2019, λόγω των ξαφνικών και μαζεμένων διαφοροποιήσεων που καταγράφονται εσχάτως στον διεθνή τουριστικό χάρτη. Οι αχαρτογράφητες ακόμη επιπτώσεις της διαδικασίας του Brexit, η ορατή πλέον στροφή των Ρώσων προς προορισμούς όπως η Τουρκία και η Αίγυπτος εις βάρος της Κύπρου, αλλά και η εντελώς αιφνίδια κατάρρευση της Germania, τυγχαίνει να επηρεάζουν άμεσα και πρωτίστως την Πάφο από όλη την υπόλοιπη Κύπρο, γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό στους τουριστικούς και οικονομικούς φορείς της.

Αρμόδιοι της τουριστικής βιομηχανίας εξηγούν στο PafosNet οτι ως η περιοχή της Κύπρου που παραδοσιακά ελκύει το ποιοτικότερο, οικονομικά, κομμάτι του τουριστικού ρεύματος από τη Βρετανία, η Πάφος παρακολουθεί πια με αγωνία τις εξελίξεις γύρω από το Brexit και τις επιπτώσεις που θα αυτό θα έχει στα δεδομένα του ερχόμενου καλοκαιριού.

Και η περίπλοκη πολιτική κατάσταση στη Βρετανία δεν είναι το μόνο αρνητικό μήνυμα που εισπράττει η τουριστική Πάφος την περίοδο αυτή: Η όχι και τόσο σαφής κατάσταση αναφορικά με τους Ρώσους τουρίστες, αλλά και η πρόσφατη πτώχευση της αεροπορικής εταιρείας Germania, αποτέλεσαν ηχηρά χαστούκια για την τουριστική και οικονομική Πάφο με το «καλημέρα» του 2019.

Την δύσκολη κατάσταση αναγνωρίζει το μέλος του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου, Μάριος Βασιλείου, ο οποίος μιλώντας σήμερα στο PafosNet επισημαίνει ότι Βρετανία, Ρωσία, πτωχεύσεις αερομεταφορέων, αλλά και οργανωτές κρουαζιέρων, δημιουργούν ένα κλίμα αβεβαιότητας ως προς την συνέχεια της τουριστικής ανάπτυξης που καταγράφηκε τα δύο αυτά χρόνια.

« Ήδη, οι πρώτες ενδείξεις δεν είναι οι αναμενόμενες όσον αφορά στις κρατήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Ρωσία», αναφέρει. «Πρέπει να αναμένουμε να δούμε πως θα κυμανθεί η περίοδος προκρατήσεων, μετά και τα αποτελέσματα της πρόισφατης διεθνούς τουριστικής έκθεσης στο Βερολίνο για να έχουμε την πραγματική εικόνα για την επερχόμενη τουριστική περίοδο του καλοκαιριού.

Η αβεβαιότητα με το Brexit σίγουρα δεν βοηθά την κατάσταση και αν δεν επηρεάσει σημαντικά το 2019 σίγουρα θα δημιουργήσει επισφάλεια για το μέλλον αφού μία πιθανή αδύναμη στερλίνα θα επηρεάσει την αγοραστική δύναμη των Βρετανών για αγορά πακέτων διακοπών στις χώρες της Ευρωζώνης.

Ο κίνδυνος μίας άτακτης εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση μας στέλλει ξεκάθαρα το μήνυμα της απεξάρτησης από τις παραδοσιακές αγορές και ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος σε μεγάλες αγορές πέραν αυτών όπως, Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Πολωνία, κεντρική Ευρώπη, Βαλτικές χώρες, Ουκρανία, Κροατία, Ιταλία. Μία πρόκληση στην οποία το νέο Υφυπουργείο Τουρισμού πρέπει να ανταποκριθεί άμεσα, κάτι που σήμερα πράττουν τα κατεχόμενα και η Τουρκία».

Η Κυπριακή Δημοκρατία, υποστηρίζει το μέλος των ξενοδόχων Πάφου, πρέπει επιτέλους για εθνικό συμφέρον και στα πλαίσια της εξωτερικής της πολιτικής να έχει μόνιμη απευθείας διασύνδεση με σημαντικά αεροδρόμια της Ευρώπης και της ευρύτερης περιοχής με συνεργασία μεγάλων αεροπορικών εταιρειών όπως λόγου χάρη την Aegean από τα δικά μας αεροδρόμια. Δεν είναι δυνατόν η Air Malta να μπορεί να επιβιώνει και η Κύπρος να μην έχει εθνικό μεταφορέα, παρατηρεί.

Όσο αφορά στη Ρωσική αγορά, το μέλος του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ειδικά τη φετινή σεζόν.

« Τουρκία και Αίγυπτος θα ξεπεράσουν κάθε προηγούμενη χρονιά σε αριθμούς εισερχόμενων επισκεπτών φέτος», εκτιμά. « Αντιθέτως, η Κύπρος ουσιαστικά θα είναι πολύ ευχαριστημένη εάν διατηρήσει έστω και με μειωμένους αριθμούς ένα ικανοποιητικό ποσοστό αφίξεων, αφού το ρούβλι συνεχίζει να είναι αδύναμο και οι Ρώσοι περιηγητές επιλέγουν πιο οικονομικούς προορισμούς».

touristiko2                                      

Οι δυσοίωνες εξελίξεις που προδιαγράφονται τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με τον Μάριο Βασιλείου, θέτουν επί τάπητος και την ανάγκη δράσης των αρμοδίων φορέων σε τομείς που μέχρι τώρα θεωρούνταν, ενδεχομένως, επουσιώδεις για την τουριστική ανάπτυξη.

« Ένα τέτοιο σημείο», εξηγεί, « είναι η στήριξη που πρέπει να δίνουμε ως κράτος σε μικρούς τουριστικούς πράκτορες για ανάπτυξη νέων αγορών. Και αυτό για να μην βασιζόμαστε μόνο στους μεγάλους τουριστικούς οργανισμούς που μπορούν ανά πάσα στιγμή να χειραγωγούν την αγορά.

Εάν δεν επιδοτήσεις την δυνατότητα της ανάπτυξης νέων εργαλείων επιβατικής  κίνησης, δεν πρόκειται η εικόνα να ανατραπεί και θα είμαστε πάντα επιρρεπής σε εξωτερικούς κινδύνους και καταστάσεις.

Παράγοντας επίσης που επηρεάζει σημαντικά είναι η αεροπορική συνδεσιμότητα της Κύπρου, αφού πλέον η Κύπρος δεν διαθέτει δικές της αερογραμμές ιδιαίτερα μετά το κλείσιμο των κρατικών αερογραμμών και την χρεωκοπία της Cobalt που ουσιαστικά μας επέβαλαν οι αμερικανοί στην οικονομική τους διαμάχη με την Κίνα.

Αυτό  θα έχει πιθανές αρνητικές επιπτώσεις κυρίως τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο και Οκτώβριο».

Η απότομη αύξηση των κλινών και η κατασκευή πολλών νέων ξενοδοχειακών μονάδων, καθώς επίσης η μη ρυθμισμένη προσφορά καταλυμάτων επίσης θα επηρεάσουν αρνητικά τις πληρότητες των ξενοδοχείων, εκτιμά ο κ. Βασιλείου.

« Η διοχέτευση τουριστικού ρεύματος προς τα κατεχόμενα σε οργανωμένη πλέον βάση από τουριστικούς πράκτορες και η δυνατότητα μεμονωμένων κρατήσεων πτήσεων και διαμονής από το διαδίκτυο επίσης στα κατεχόμενα θα επιδεινώσουν την κατάσταση», αναφέρει. « Αν είχαμε γύρω στις 1,5 με 2 εκατομμύρια εισόδους από αλλοδαπούς προς τα κατεχόμενα, βάσει των επίσημων στοιχείων, σίγουρα φέτος με το άνοιγμα του οδοφράγματος Δερύνειας αυτές θα γιγαντωθούν».

touristiko3                                         

Για ένα νησί σε τόσο σημαντικό γεωγραφικό χώρο όπως είναι η Κύπρος, επισημαίνει ο Μάριος Βασιλείου, συνιστά πολύ σοβαρή παράλειψη και αδυναμία να μην δίνεται η απαιτούμενη προσοχή στο θέμα της ανάπτυξης του τουρισμού της κρουαζιέρας, κάτι που αποδεικνύει την πασιφανή έλλειψη προγραμματισμού.

« Εάν πάρουμε ως παράδειγμα την Ελλάδα», τονίζει ο κ. Βασιλείου, «διαπιστώνουμε ότι δύο εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονται τα νησιά και τα λιμάνια της κάθε χρόνο, ενώ στην άλλη πλευρά της Μεσογείου, το λιμάνι της Βαρκελώνης το οποίο είναι το πιο μεγάλο στην Μεσόγειο αποφέρει συνολικά ετήσια έσοδα κοντά στα 800 εκατομμύρια ευρώ στην τοπική οικονομία ενώ προσφέρει εργασία σε 7.000 ανθρώπους αποκλειστικά στην πόλη της Βαρκελώνης. Η Μεσόγειος είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο, μετά την Καραϊβική με δεκάδες κρουαζιερόπλοια κάθε είδους και μεγέθους να μεταφέρουν περίπου 7,5 εκατομμύρια επιβάτες στα λιμάνια της κάθε χρόνο».

Ως προς το τι πρέπει να κάνει η Κύπρος για να διεκδικήσει το μερίδιο που της αναλογεί, ο Μάριος Βασιλείου παρατηρεί ότι με επενδύσεις σχετικά χαμηλού και μεσαίου κόστους και με συνέργειες του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα η Κύπρος μπορεί για πρώτη φορά να μπει στο χάρτη της κρουαζιέρας και να προετοιμαστεί ούτως ώστε να είναι έτοιμη όταν η νοτιοανατολική Μεσόγειος αποκτήσει ξανά την δυναμική της στο τομέα αυτό.

« Να αναπτύξουμε τις υποδομές για να υποδεχτούν μεγάλα κρουαζιερόπλοια, να αναπτυχθούν οι αεροπορικές συνδέσεις ιδιαίτερα με αγορές όπως την Ασία, να προχωρήσει η δημιουργία αγκυροβολίων, νέων λιμένων, η εκβάθυνση υφιστάμενων, οι υποδομές επιβίβασης- αποβίβασης και διαχείρισης επιβατών, οι υπηρεσίες ασφάλειας, να υπάρξει επαρκής αριθμός κρηπιδωμάτων, η σύνδεση περιοχών ιστορικού ενδιαφέροντος κοντά στο λιμάνι, η προσβασιμότητα στα αεροδρόμια, η επέκταση της τουριστικής περιόδου, η ανάπτυξη εκδρομών εντός της Κύπρου».

Βασικό στοιχείο, τόνισε, είναι  η τοποθέτηση των κυπριακών λιμανιών στην κατηγορία λιμένων αφετηρίας που είναι η πιο οικονομικά προσοδοφόρα πολιτική και που θα έχει πολλαπλά οφέλη, όπως δαπάνες επιβατών, δαπάνες για την εξυπηρέτηση του κρουαζιερόπλοιου στο λιμάνι και δαπάνες των μελών του πληρώματος του κρουαζιερόπλοιου, που συχνά είναι περισσότεροι από 1000 άνθρωποι.

« Η τροφοδοσία και η επιμελητεία στους επιβάτες και τα μέλη του πληρώματος, οι αεροπορικές ανταποκρίσεις, μεταφορές από και προς το λιμάνι, διανυκτερεύσεις, επισκέψεις σε αξιοθέατα, δαπάνες για μεταφορές, τροφή και ψυχαγωγία στην πόλη, οι δαπάνες για το κρουαζιερόπλοιο σε καύσιμα και άλλα αγαθά απαραίτητα για τη φιλοξενία εκατοντάδων ή και χιλιάδων επιβατών, αλλά και μικρές ή μεγάλες επισκευές και υπηρεσίες συντήρησης είναι από αυτά που έχουμε να κερδίσουμε», είπε. « Οι εστιάτορες στις παρακείμενες τουριστικές περιοχές θα βλέπουν το all inclusive των ξενοδοχείων έως και ευλογία αφού σίγουρα θα κατακλύζονται από χιλιάδες πελάτες καθημερινά οι οποίοι θα διαθέτουν πολύ μεγαλύτερο βαλάντιο.

Η σύναψη μακροχρόνιων συμφωνιών χρήσης λιμανιού με τις μεγάλες εταιρείες κρουαζιέρας, θα βάλει στον χάρτη την Κύπρο έως ένα σημαντικό προορισμό κρουαζιέρας χωρίς στην πραγματικότητα να είναι, κάτι που δεν έχει υπολογιστεί ως τώρα».

Η επιβατική σύνδεση λιμανιών της Ελλάδας με την Κύπρο πρέπει να θεωρείται εθνικός μας στόχος, αφού έτσι αποδυναμώνουμε την διοχέτευση επιβατών, φορτίων και οχημάτων από και προς την Τουρκία από τα κατεχόμενα λιμάνια μας και στηρίζουμε μια μορφή επιβατικής κίνησης που θα τονώσει σημαντικά την κίνηση επιβατών από και προς Ελλάδα και θα αναπτύξει νέες μορφές τουρισμού που χάθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες.

Είναι πασιφανές, κατέληξε ο Μάριος Βασιλείου, ότι στον τομέα της κρουαζιέρας η Κύπρος έχει την δυνατότητα να παίξει σημαντικό ρόλο εφόσον γίνει αντιληπτό ότι δεν έχει σημασία πόσο ελκυστικός προορισμός είσαι,  αλλά πόσο προνοητικός και οραματιστής γίνεσαι για να τοποθετήσεις την χώρα σου στο επίκεντρο μιας διεθνούς οικονομικής δραστηριότητας του παρόντος και του μέλλοντος, με ανυπολόγιστα περιθώρια ανάπτυξης, κάτι που η Κύπρος  χρειάζεται κατεπειγόντως.

touristiko4

Τα άσχημα νέα όμως, φαίνεται να έρχονται μαζικά αυτές τις πρώτες εβδομάδες του νέου χρόνου στην Πάφο. Εδώ και λίγες μέρες, παγωμάρα προκαλεί μεταξύ τουριστικών και οικονομικών φορέων της Πάφου η είδηση για το νέο λουκέτο στις αερομεταφορές. Η εταιρεία Germania ανακοίνωσε επισήμως την περασμένη Τρίτη τη πτώχευση της, γεγονός που εκτιμάται ότι θα έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις για την Πάφο, δεδομένου ότι η χαμηλού κόστους γερμανική εταιρεία ήταν από τις πλέον δραστήριες στο αεροδρόμιο Πάφου εδώ και πολλά χρόνια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις θερινές περιόδους η Germania δρομολογούσε επτά πτήσεις την εβδομάδα, από πέντε διαφορετικά αεροδρόμια της Γερμανίας, χαρίζοντας μια σημαντική ένεση για την οικονομία και την τουριστική βιομηχανία της επαρχίας, από μια αγορά που παρουσιάζει αυξητικό ενδιαφέρον για την Πάφο.

Η Germania θεωρείτο ένας ένα εκ των σημαντικοτέρων αερομεταφορέων της Γερμανίας με στόλο 23 αεροσκαφών που εκτελούσε πτήσεις σε 150 προορισμούς.

Η αρνητική εξέλιξη θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην Πάφο δηλώνει ο Μάριος Βασιλείου, δεδομένης της συνεχούς δραστηριοποίησης της εταιρείας στο αεροδρόμιο Πάφου, αλλά και της αυξανόμενης κίνησης από τη Γερμανία και γειτονικούς της προορισμούς προς την Πάφο.

«Το κλείσιμο της Germania», είπε, « είναι ένας ακόμη ανησυχητικός κρίκος στην αλυσίδα των λουκέτων που μπήκαν τα τελευταία χρόνια σε αερομεταφορείς και επηρεάζουν σημαντικά την οικονομία του τόπου».

tourismos-marios vasileiou