Pafos Net

Μάριος Ηλία: Έργο για τους εορτασμούς της πιο υψηλής εκκλησίας στον κόσμο (VIDEO)

title image

H υψηλότερη εκκλησία στον κόσμο, Ulmer Münster, βρίσκεται στην πόλη Ulm της Γερμανίας. Στο μεσαίωνα είχε χωρητικότητα μέχρι και 22.000 ατόμων. Αν και συχνά αποκαλείται Καθεδρικός ναός, στην πραγματικότητα πρόκειται για Λουθηρανική Εκκλησία η οποία άρχισε να χτίζεται το 1377 και ολοκληρώθηκε το 1890. Το καμπαναριό έχει ύψος 161,5 μέτρα και για να φθάσει κανείς στην κορυφή, στον πύργο της δηλαδή, πρέπει να ανέβει 768 σκαλιά.

Η ολοκλήρωση της το 1890 γιορτάστηκε με την εκτέλεση του ορατόριου «Ηλίας» του γερμανού συνθέτη Felix Mendelssohn Bartholdy. 125 χρόνια αργότερα, η πόλη γιορτάζει εκ νέου την ολοκλήρωση του ναού. Γι’ αυτό τον λόγο, τo δημαρχείο της πόλης Ulm παρήγγηλε το κεντρικό γεγονός των εορτασμών στον Μάριο Ιωάννου Ηλία, αναθέτοντας του τη σύνθεση της μουσικής και τη συνολική καλλιτεχνική διεύθυνση.

O Ηλία δημιούργησε με το «Ulmer Oratorium», οι προετοιμασίες του οποίου ξεκίνησαν τον Οκτώμβριο του 2012, «το γεγονός κλασσικής μουσικής της χρονιάς» 2015, όπως χαρακτηρίστηκε από τα γερμανικά μέσα, για πάνω από 400 μουσικούς, ορχήστρα από τις καμπάνες της εκκλησίας, η μία εκ των οποίων βάρους 5 τόνων, και άλλα καμπανοειδή όργανα. Όπως αναφέρει η εφημερίδα Südwest Presse, «αυτό που ενδιαφέρει τον Ηλία είναι η μάζα, το μέγεθος και το πομπώδες, ειδικά σε αντίθεση με το φιλιγκράν», στοιχεία που όχι μόνο χαρακτηρίζουν την αρχιτεκτονική αισθητική του μνημειώδους οικοδομήματος αλλά και τα έργα του ίδιου του συνθέτη.

Όσον αφορά την προσέγγιση του προς τις θρησκείες, αναφέρει ότι αυτή έχει διαθρησκευτική διάσταση. «Το κεντρικό ερώτημα που τίθεται είναι τι θα ήταν η πόλη χωρίς την εκκλησία της. Όσο ψηλότερα χτίζεις, τόσο στερεότερα πρέπει να είναι τα θεμέλια. Όταν ανακαλύπτουν ότι ο ψηλός της πύργος ραγίζει, τότε πρέπει τα θεμέλεα να ενισχθυθούν και οι κάτοικοι, οι οποίοι χρηματοδότησαν και έκτισαν την εκκλησία από μόνοι τους, να αναπτύξουν ξανά το αίσθημα της κοινότητας και ενότητας. Μεταφορικά, τα θεμέλια αυτά είναι η νέα γενιά, τα παιδιά, τα οποία φέρουν και τη λύση στο πρόβλημα κατάρρευσης του πύργου».

marios-ilia

Kύριο χαρακτηριστικό του φιλόδοξου και πρωτοποριακού έργου είναι η συμμετοχικότητα, αφού σε αυτό λαμβάνουν μέρος όλα τα σημαντικά μουσικά σύνολα της πόλης: συμφωνική ορχήστρα, ορχήστρα πνευστών, 4 παιδικές και νεανικές χορωδίες, 3 χορωδίες ενηλίκων, μεγάλο σύνολο από κρουστά όργανα, το εκκλησιαστικό όργανο του ναού, 10 σολίστ (ονόματα από την κλασική, τζαζ και σόουλ μουσική της Γερμανίας όπως Joo Kraus και Fola Dada), ηλεκτρονικά μέσα, κλπ. Μοναδική είναι η μουσικοποίηση του συνεργείου που χρησιμοποιείται για την αναστήλωση του ναού, αφού ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά 46 συνολικά εργαλεία ή μηχανήματα και ακουστικά στοιχεία χρησιμοποιούνται επιπρόσθετα στο έργο, όπως το πνευματικό σφυρί, φλέξ, κρουστικό δράπανο και κομπρεσέρ.  

Η ενός μέτρου ύψους παρτιτούρα του έργου περιέχει άνω των 170 ξεχωριστών φωνών. Η παρουσίαση του έργου στην κεντρική πλατεία της πόλης, μπροστά από την εκκλησία, απαιτεί 3 ξεχωριστές σκηνικές πλατφόρμες και σύγχρονα τεχνολογικά συστήματα για την ακουστική προβολή και κάλυψη. Η υποδομή του είναι σχεδιασμένη για ακροατήριο 4.200 θέσεων. Λόγω απρόοπτων γεγονότων, αυτό δεν κατέστει δυνατό να παρουσιαστεί όπως προγραμματιζόταν στις 29 και 30 Μαίου. Σε διαπραγματεύσεις βρίσκεται αυτή τη στιγμή η νέα ημερομηνία πραγματοποίησης των συναυλιών.

Το καθαρό κόστος του έργου ανέρχεται σε μισό εκατομμύριο Ευρώ, χωρίς όμως σε αυτό να συμπεριλαμβάνονται τα έξοδα για τις 2 ορχήστρες και 7 χορωδίες, οι οποίες χρηματοδοτούνται κατευθείαν από τον δήμο της πόλης. Με άλλα λόγια, το συνολικό κόστος ξεπερνά το ένα εκατομμύριο Ευρώ, το οποίο εν μέρη καλύπτουν γερμανικές εταιρείες. Να σημειώσουμε ότι πριν τέσσερα χρόνια το έργο «autosymphonic» του Ηλία, το οποίο χαρακτηρίστικε ως «το έργο του αιώνα» και του απονεμήθηκε το «Χρυσό Μήλο» ως «το καλύτερο γεγονός της χρονιάς» στη Γερμανία, είχε συνολικό κόστος 2.7 εκατομμύρια Ευρώ.

Aξιοσημείωτον είναι ότι ο Μάριος Ηλία επιλέγηκε για να αναλάβει το κεντρικό γεγονός των εορτασμών μεταξύ μεγάλων ονομάτων της παγκόσμιας τέχνης όπως τους Ai Weiwei, Anish Kapoor και Olafur Eliasson. Όπως ανέφερε ο συνθέτης, πέραν της καλλιτεχνικής αριστείας και πρωτοτυπίας στο χαρακτήρα του έργου, από την αρχή στόχος ήταν και η ανάδειξη της πόλης Ulm ως πολιτιστική διεθνή μάρκα, σε συνεργασία με την ελβετική εταιρεία Interbrand.

Δείτε ένα σχετικό VIDEO από το έργο, πατώντας στον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=270ugxOq8dc