Pafos Net

Μαρίνος Σιζόπουλος: Σύγκλιση διεθνούς διάσκεψης υπό το Συμβούλιο Ασφαλείας για την Κύπρο

title image

H σύγκληση διεθνούς διάσκεψης με τη συμμετοχή και των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, είναι απαραίτητη συνθήκη για την επίλυση του Κυπριακού και εκεί πρέπει να εστιάσει τις ενέργειες του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Αυτό επεσήμανε μιλώντας κατά το ετήσιο εθνικό μνημόσυνο των ηρώων της Χλώρακας, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, επισημαίνοντας ότι στη διάσκεψη αυτή θα πρέπει να συζητηθεί η διεθνής πτυχή του προβλήματος, η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων και η κατάργηση των αναχρονιστικών συμφωνιών εγγύησης.

Ο Μαρίνος Σιζόπουλος υποστήριξε ότι η σημερινή πολιτική ηγεσία του τόπου οφείλει να αφομοιώσει τη δραματική έκκληση του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στην τελευταία ιστορική του ομιλία στην πλατεία Ελευθερίας στις 20 Ιουλίου 1977, ότι ο διακοινοτικός διάλογος με τη μορφή που διεξήχθη, διέδραμε τη χρησιμότητά του και ότι η Τουρκία τον αξιοποιεί ως άλλοθι για να εδραιώσει τα επεκτατικά της σχέδια.

« Όσοι ενδιαφέρονται για πραγματική λύση θα πρέπει να ασκήσουν πιέσεις προς την Τουρκία», επεσήμανε. « Στη βάση των παραπάνω αρχών είναι μεν δύσκολη η ανατροπή των σημερινών δεδομένων, είναι όμως εφικτή.

Η σημερινή προκλητική επεκτατική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και την ΑΟΖ τόσο της Κύπρου όσο και της Ελλάδας επιβάλλει αναθεώρηση της τακτικής μας. Θα πρέπει από κοινού Κύπρος και Ελλάδα να υιοθετήσουν κοινή εθνική πολιτική, η οποία να στηρίζεται σε τρεις πυλώνες: Τον πολιτικό με καθορισμό συγκεκριμένων ενεργειών σε Ηνωμένα Έθνη και Ευρωπαική Ένωση. τον ενεργειακό με περαιτέρω προώθηση των σχεδιασμών για ολοκλήρωση του ενεργειακού προγράμματος με την εμπλοκή χωρών τα συμφέροντα των οποίων συγκλίνουν με τα δικά μας, και τον στρατιωτικό, για να μπορούν να έχουν πολιτική και διπλωματική αξιοπιστία οι δύο προηγούμενοι πυλώνες».

Επιβάλλεται άμεσα στην παρούσα συγκυρία, τόνισε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, αναβάθμιση της επιχειρησιακής ικανότητας της Εθνικής Φρουράς, εκσυγχρονισμός των οπλικών της συστημάτων, επανενεργοποίηση του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, ενισχυμένη αριθμητικά και οπλικά παρουσία ελληνικού στρατού στην Κύπρο και στρατιωτική συνεργασία με χώρες μέλη της ΕΕ τα συμφέροντα των οποίων στην Ανατολική Μεσόγειο συμπίπτουν με τα δικά μας.