Pafos Net

Λάζαρος Ομήρου: Κάποιοι ενοχλούνταν από τον Γιαννάκη Ομήρου

title image

Είναι αλήθεια ότι τους τελευταίους μήνες η όλη κατάσταση εντός της ΕΔΕΚ είχε εκτραχυνθεί. Αυτή η προσπάθεια κάποιων είχε ξεκινήσει από τη στιγμή που ο Γιαννάκης Ομήρου εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής.

Αυτό επισημαίνει με σημερινή του συνέντευξη στο PafosNet ο ανεψιός του τέως ηγέτη της ΕΔΕΚ, δημοτικός σύμβουλος Πάφου του κόμματος, Λάζαρος Ομήρου. Επισημαίνει δε, ότι ενώ ένα κόμμα του 9, 8% βλέπει τον αρχηγό του Πρόεδρο της Βουλής, παρόλα αυτά από εκείνο το σημείο ξεκινούν μίζερες προσεγγίσεις από σημαντική μερίδα στελεχών: Ποιόν διόρισε συνεργάτη, ποιόν δεν διόρισε, σε ποιόν δεν ανανέωσε τη θέση του κοινοβουλευτικού συνεργάτη, με ποιάκριτήρια επέλεξε τη γραμματέα του.

Εωτηθής για τη νέα σελίδα που ανοίχθηκε στο κόμμα μετά τις εκλογές, ο Λάζαρος Ομήρου τονίζει ότι όπως είναι φυσιολογικό σε τέτοιες περιπτώσεις με την αλλαγή του Προέδρου ενός κινήματος, μοιραίο είναι το κίνημα αυτό να εισέρχεται σε μια νέα εποχή.

« Αυτό που όλοι οι σοσιαλιστές ευελπιστούμε είναι η νέα αυτή εποχή να συνδηασθεί με γερές δόσεις αλήθειας όσον αφορά τις προεκλογικές εξαγγελίες του Μαρίνου Σιζόπουλου για ενότητα και επικράτηση ενός αέρα συντροφικότητας και συναγωνιστηκότητας τόσο μεταξύ των στελεχών του κινήματος, όσο και μεταξύ της βάσης του κόμματος», αναφέρει. «Τις εξαγγελίες αυτές και τις δεσμεύσεις του νέου Προέδρου της ΕΔΕΚ τις καλωσορίζουμε με ιδιαίτερη θέρμη και αναμένουμε τις πρώτες του κινήσεις προκειμένου να εντοπίσουμε κατά πόσο οι εξαγγελίες αυτές θα επαληθευτούν. Θέλω σε αυτό το σημείο όμως να τονίσω και το εξής. Τα τελευταία χρόνια είχε αναπτυχθεί ένα κλίμα μέσα στο κόμμα που καθόλου συντροφικό δεν ήταν. Και επειδή θεωρώ ότι επιτέλους έφτασε η ώρα να μιλήσουμε με ευθύτητα και ειλικρίνεια θα πω ξεκάθαρα ότι αναπτύχθηκαν ενέργειες και μεθοδεύσεις από συγκεκριμένα στελέχη εξόχως εκτός των ορίων της πολιτικής αλλά και της πραγματικής ηθικής που αμαύρωναν την εικόνα του σοσιαλιστικού κινήματος, δημιούργησαν πάθη και ίντριγκες με αποτέλεσμα αυτό να αποτυπωθεί και στο εκλογικό αποτέλεσμα των τελευταίων ευροεκλογών όπου επικράτησε δυστυχώς το προσωπικό συμφέρον της εκλογής και όχι το συλλογικό της αξιοπρεπούς παρουσίας του κινήματος μέσα από την κατάρτηση ενός ισχυρού ψηφοδελτίου κάτι το οποίο ήταν υπό τις περιστάσεις απόλυτα εφικτό.

Τα κομματικά ή τα πολιτειακά αξιώματα δεν είναι ούτε για να ικανοποιούμε την  ανάγκη μας για ανάδειξη, ανέλιξη και ικανοποίηση οικονομικών αναγκών ούτε για να ικανοποιούμε τα προσωπικά μας βίτσια. Όσοι κατεβαίνουμε στα ψηφοδέλτια του κόμματος οφείλουμε να έχουμε πλήρη συνείδηση του σκοπού που υποβάλλουμεν εαυτούς στην κρίση των πολιτών. Να συνεισφέρουμε στην εμπέδωση και διέυρυνση της δημοκρατικής ευθύνης, προβάλλοντας με περηφάνια τις αρχές και τις αξίες του σοσιαλιστικού δημοκρατικού μας κινήματος. Αυτό και τίποτε άλλο. Θέτουμε εαυτούς στη διάθεση του κόμματος, εκλεγόμαστε με τη "σημαία" του κόμματος και οφείλουμε πίστη και σεβασμό στο κόμμα και στον κόσμο του. Συνεπώς ουδείς εκλελεγμένος έχει το δικαίωμα της "έπαρσης" ως απόρροια της αμιγώς προσωπικής του φιλοδοξίας. Από την άλλη βέβαια δεν δικαιολογούνται και τυχόν "κακοφανίσματα" που έχουν να κάμουν με εκλογικές αποτυχίες στελεχών του κόμματος. Τα τελευταία χρόνια το ποτήρι είχε ξεχειλίσει. Στελέχη του κόμματος θεώρησαν ότι με την μη εκλογή τους έμεναν στην "απέξω" και επέλεξαν την ταχτική της αδιαφορίας και της υπόσκαψης προς το κόμμα το οποίο όμως σε προηγούμενες περιπτώσεις τους είχε ανταμείψει είτε με την προώθηση τους σε υπουργικές θέσεις, είτε με την εκλογή τους σε πολιτειακό αξίωμα ή ακόμη και με το διορισμό τους σε υψηλόβαθμες κλίμακες της δημόσιας υπηρεσίας.

Ο Μαρίνος ο Σιζόπουλος γνωρίζει πολύ καλά αυτήν την πραγματικότητα. Αναμένουμε λοιπόν κινήσεις ειλικρινές και ακέραιες προς το σκοπό απάλειξης των παθογενειών αυτών. Οι εξαγγελείες λοιπόν πρέπει να γίνουν πράξεις. Διαφορετικά η εσωστρέφεια θα μεγαλώνει η απόσταση μεταξύ των στελεχών και της βάσης θα διευρύνεται και η περαιτέρω συρρίκνωση θα είναι απλά μια φυσιολογική απόλιξη».

Σχολιάζοντας τα σύννεφα που δείχνουν να μαζεύονται στην ΕΔΕΚ με αφορμή την κόντρα του νέου Προέδρου με την κοινοβουλευτική ομάδα, το μέλος της ΕΕ της ΕΔΕΚ Πάφου και της δημοτικής ομάδας Πάφου, τονίζει ότι ουδείς αρνείται ότι στο παρόν στάδιο υπάρχει εσωστρέφεια στις τάξεις του κινήματος, παρατηρώντας ότι διαφορετικά οι διακηρύξεις του νέου προέδρου θα ήταν άνευ αντικειμένου.

« Η ιστορία αυτή πάει πολλά χρόνια πίσω», τονίζει. « Όμως για να είμαστε και ειλικρινείς, η κοινοβουλευτική ομάδα δεν είναι ούτε διορισμένη από κάποιον, ούτε και ασκεί τα καθήκοντά της με "σύμβαση ορισμένου χρόνου". Οι βουλευτές του κινήματος είναι δημοκρατικότατα εκλελεγμένοι με την Εδεκίτικη ψήφο στην οποία οφείλουμε σεβασμό. Αυτό το λέω διότι κατά καιρούς έγινε προσπάθεια από μερίδα υψηλόβαθμων στελεχών του κινήματος να αποδοθούν ευθύνες στην κοινοβουλευτική ομάδα για κατ'ισχυρισμόν λανθασμένες τοποθετήσεις και επιλογές κατά την ενάσκηση των καθηκόντων της.

Αυτό βέβαια που αγνοούν παντελώς τα στελέχη αυτά είναι ότι πολλές φορές στη Βουλή καθίσταται αδήριτη ανάγκη η ύπαρξη ευρύτερων συναινέσεων μεταξύ των κομμάτων προκειμένου να παραχθεί νομοθετικό έργο. Το να το παίζουμε και καλά "αιρετικοί" δεν μας κάμνει περισσότερο επιλέξιμους στην κοινωνία. Περισσότερο δημαγωγούς μας κάμνει θα έλεγα».

Έχοντας και την στενή συγγενική σχέση με τον Γιαννάκη Ομήρου, ο Λάζαρος Ομήρου ερωτήθηκε κατά πόσο αισθάνεται πικρία για τα όσα έγιναν το τελευταίο διάστημα στο κόμμα ή αν θεωρεί ότι ο τέως Πρόεδρος της ΕΔΕΚ πολεμήθηκε από συναγωνιστές του.

«Με αυτά που θα πω θα προσπαθήσω στο μέτρο του δυνατού να αποσείσω την όποια συγγενική σχέση έχω με το Γ. Ομήρου», απαντά ο Λάζαρος Ομήρου. « Όμως ναι! Είναι η αλήθεια ότι τους τελευταίους μήνες η όλη κατάσταση είχε εκτραχυνθεί. Αυτή η προσπάθεια είχε ξεκινήσει βέβαια από τη στιγμή που εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής. Και προσέξτε και κάτι σημειολογικό:  Ένα κόμμα του 9, 87% έχει την ευλογία να δει τον αρχηγό του Πρόεδρο της Βουλής, παρόλα τα περιορισμένα εκλογικά του ποσοστά. Από εκείνο λοιπόν το σημείο ξεκινούν και μίζερες προσεγγίσεις από σημαντική μερίδα στελεχών. Ποιόν διόρισε συνεργάτη, ποιόν δεν διόρισε, σε ποιόν δεν ανανέωσε τη θέση του κοινοβουλευτικού συνεργάτη, με ποιά κριτήρια επέλεξε τη γραμματέα του κ.ο.κ.

Αυτές οι μεθοδεύσεις είναι άκρως επικίνδυνες και πρέπει άμεσα να σταματήσουν. Και επειδή η Ιστορία γράφει και δεν ξεγράφει θα θυμίσω σε όλους αυτούς που κατά καιρούς διέδιδαν απρέπειες και έσπερναν φήμες δια μέσου των "υποταχτικών"τους, ότι ο Γ. Ομήρου παρέλαβε από το Β. Λυσσαρίδη  το κόμμα το 2001 με ένα ποσοστό της τάξης του 6,5%. Στις Ευρωεκλογές 2004 το κόμμα έλαβε σχεδόν 12%, στις Βουλευτικές του 2006 9%, στις Ευρωεκλογές του 2009 σχεδόν 10% και στις Βουλευτικές του 2011 ξανά 9%. Ο λόγος λοιπόν που το κόμμα έλαβε μειωμένα ποσοστά στις τελευταίες Ευρωεκλογές ήταν η απροθυμία στελεχών να συγκροτήσουν ένα δυνατό ψηφοδέλτιο και η αδιαφορία τους να συμμετάσχουν ενεργά στην προεκλογική εκστρατεία. Θα έλεγα μάλιστα ότι μια χούφτα ανθρώπων κράτησε τα προχήματα και την τελευταία στιγμή κερδίσαμε την έδρα από τη Συμμαχία Πολιτών».

lazaros-omirou2

Ο Λάζαρος Ομήρου αναφέρεται επίσης στη σημερινή συνέντευξη και στα όσα πρωτοφανή βιώνει το τελευταίο εξάμηνο ο πολίτης της Πάφου με τα σκάνδαλα. Τα διαδοχικά σκάνδαλα ανέδειξαν ένα σαθρό σύστημα το οποίο επικράτησε στην Κύπρο τα τελευταία 30 χρόνια, παρατηρεί.

« Οφείλουμε όμως να προβούμε και σε κάποιες παραδοχές», τονίζει. « Ο Κύπριος πολίτης όλα αυτά τα χρόνια είχε είτε με άμεσο είτε με έμμεσο τρόπο αποδεχθεί τον τρόπο που πολλοί εκλελεγμένοι και άλλοι κρατικοί λειτουργοί δρούσαν. Στην εποχή της ευμάρειας και της οικονομικής άνθησης λίγο ενδιέφερε τον κόσμο αν κάποιοι ήταν διεφθαρμένοι αφού τα πράματα ήταν διαφορετικά. Ο Δήμος Πάφου έχει να περηφανεύεται ότι αποτέλεσε την αφετηρία για τη νέα εποχη της κάθαρσης και της εξυγίανσης. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, οι έρευνες της Ελεγχτικής Υπηρεσίας εξαπλώνονται σε πολλές δημοτικές αρχές, συμβούλια αποχετεύσεων και κοινότητες. Η αποφασιστικότητα δε που επιδεικνύεται για αποκάλυψη των σκανδάλων επαναφέρει σε μεγάλο βαθμό το περί δικαίου αίσθημα. Ο Δήμος Πάφου σε αυτή τη συγκυρία προχωρά με βήμα ταχύ στην επόμενη μέρα. Της συλλογικότητας και της δημιουργικότητας. Με το ορόσημο του 2017 να πλησιάζει, έχουμε την πεποίθηση ότι η Πάφος θα παρουσιάσει μία πολύ αξιόλογη Ευρωπαική Πρωτεύουσα αφού αναμένεται κάποια έργα ζωτικής συμασίας να τύχουν έγκρισης από την Ευρωπαική Επιτροπή μέσα στα πλαίσια των Διαθρωτικών Ταμείων της Ε.Ε. Αυτά θα δώσουν άλλο "αέρα" στην πόλη μας ενώ αναμένεται να συμβάλουν και στην αποσυμφόρηση της καθημερινότητας του δημότη».

Βρισκόμαστε εντούτοις στα μισά του δρόμου, εκτιμά ο δημοτικός σύμβουλος της ΕΔΕΚ,προαναγγέλλοντας συνέχιση των διεργασιών κάθαρσης στη δημοτική αρχή.

« Η θέση μου είναι απόλυτη και ξεκάθαρη. Ο αγώνας που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια επί αυτού του Δημοτικού Συμβουλίου θα φτάσει μέχρι το τέλος είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι», αναφέρει χαρακτηριστικά. « Το σκάνδαλο του ΣΑΠΑ ανέδειξε εκτός από διεφθαρμένες συμπεριφορές, την αναλγησία και την ασέβεια του οικονομικού και επιχειρηματικού κατεστημένου της πόλης μας απέναντι στον απλό δημότη. Συνεπώς όλες αυτές οι συμπεριφορές πρέπει να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη. Ακόμα και αν αποκαλυφθεί ότι συμμετείχαν ή συμμετέχουν άτομα προερχόμενα από την ΕΔΕΚ. Η μάχη κατά της διαπλοκής γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ενδεχομένως να έχει και παράπλευρες απώλειες. Πάρα ταύτα θα εμμείνουμε στο στόχο που είχαμε από πολύ νωρίς θέσει.

Ο Φαίδωνας Φαίδωνος έχει λάβει κατά τις πρόσφατες αναπληρωματικές εκλογές για την εκλογή Δημάρχου ισχυρή λαική εντολή να οδηγήσει την πόλη μας στην επόμενη μέρα. Οι δημότες του αναγνώρισαν ότι υπήρξε ο σταυροφόρος της κάθαρσης και αυτό έχει κατά την άποψη μου μεγάλη δόση αλήθειας. Τούτο όμως δεν σημαίνει ότι ο Δήμος Πάφου θα μετατραπεί εξολοκλήρου σε μία οιονεί Εισαγγελική Αρχή. Έχουμε μπροστά μας έργα που πρέπει να γίνουν, έχουμε το στοίχημα του 2017 που είναι κοντά, έχουμε μία πόλη μέσα στην ανέχεια και την παρακμή που χρίζει άμεσου "φρεσκαρίσματος". Τα πρώτα δείγματα της δημαρχίας Φαίδωνος είναι νομίζω προς τη σωστή κατεύθυνση».

Η λύση στην οικονομική δυσχέρεια της δημοτικής αρχής Πάφου, καταλήγει ο Λάζαρος Ομήρου, μπορεί να προέλθει από το εξωτερικό. Επαναλαμβάνει τη θέση που πρώτος είχε καταθέσει εντός του Δημοτικού Συμβουλίου Πάφου ότι η πόλη θα πρέπει να εκμεταλλευθεί άμεσα τις στενές σχέσεις που ανέπτυξε με χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα.

« Είχα ανέκαθεν την άποψη ότι η πόλη μας πρέπει να στραφεί σε συνεργασίες με πόλεις που προέρχονται από χώρες παραδοσιακά φίλα προσκείμενες στην Κύπρο», εξηγεί. « Γι' αυτό άλλωστε προτάξαμε συνεργασίες με πόλεις της Κίνας και της Ρωσίας. Ένας άλλος λόγος είναι και το  ότι για να υπάρξει η χιλιοειπωμένη επανεκκίνηση της οικονομίας, είναι αναγκαίες σήμερα όσο ποτέ οι ξένες επενδύσεις στον τόπο μας. Γνωρίζουμε πόσο "ανακούφισαν" τα τελευταία χρόνια οι Κινεζικές επενδύσεις την πόλη μας. Το ίδιο και οι Ρωσικές.

Τον περασμενο Οκτώβρη είχαμε καλέσει στο Δήμο το Γενικό Πρόξενο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αγία Πετρούπολη, Δημήτρη Δημητρίου, προκειμένου να "ανιχνεύσουμε" το έδαφος για μία ενδεχόμενη συνεργασία με την Αγία Πετρούπολη. Έκτοτε ξεκίνησε μία πολύ καλή δουλειά κυρίως μέσω υπηρεσιακών λειτουργών των δύο τοπικών αρχών η οποία φαίνεται ότι απέφερε αποτελέσματα.

Η επίσημη αναφορά της Πάφου από τον Αντικυβερνήτη της Αγίας Πετρούπολης κατά τη διάρκεια της τελευταίας επίσημης επίσκεψης του Προέδρου Αναστασιάδη στη Ρωσία έγινε δεχτή με ιδιαίτερη ικανοποίηση. Εντός της επόμενης εβδομάδας θα συνέλθει η επιτροπή εξωτερικών του Δήμου προκειμένου να αξιολογήσει την όλη κατάσταση και να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα».