Pafos Net

Κυριάκος Χατζηβασίλης: Όχι στα σχέδια για τα παραλιακά περίπτερα.

title image

Τα προσχέδια των πέντε  περιπτέρων που εγκρίθηκαν για την παραλία του Δήμου Γεροσκήπου, δεν τηρούν τις προδιαγραφές και την φιλοσοφία που θα έπρεπε να αναδεικνύουν για την αναβάθμιση της παραλιακής περιοχής του και την προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών. Αυτό υποστηρίζει με σημερινή του παρέμβαση στο PafosNet ο δημοτικός σύμβουλος Γεροσκήπου, Κυριάκος Χατζηβασίλης, ο οποίος  ανακοίνωσε ότι προτίθεται να επαναφέρει στην επόμενη συνεδρίαση το θέμα για επανεξέταση, προτείνοντας μείωση του αριθμού των περιπτέρων, μείωση του μεγέθους και επανασχεδιασμό τους με απώτερο στόχο και σκοπό την διαφύλαξη των στόχων της δημιουργίας τους.

Ως γνωστό πρόσφατα και μετά από επίμονες προσπάθειες του Δήμου Γεροσκήπου, έγινε κατορθωτό το Υπουργείο Εσωτερικών να εκμισθώσει πέντε σημεία επί της παραλίας του, για την ανέγερση περιπτέρων εξυπηρέτησης των επισκεπτών λουομένων, αναφέρει ο κ. Χατζηβασίλης. Αυτή η εξέλιξη, τόνισε, θα προσθέσει άλλη δυναμική στην επισκεψιμότητα, αλλά και γενικότερα στην εικόνα που αναμένουμε να έχει στο μέλλον η συγκεκριμένη παραλία του Δήμου. Με δεδομένο μάλιστα ότι το 2016 θα ξεκινήσει η δημιουργία των υπολοίπων κυματοθραυστών οι οποίοι θα εκτείνονται μέχρι τα όρια του ποταμού Εζουζας, η ανάγκη κατάλληλης υποδομής για να δέχεται τον αυξημένο αριθμό των λουομένων, γίνεται πιο επιτακτική και επείγουσα, παρατηρεί.

« Βάσει αυτών των δεδομένων ο Δήμος έχει προχωρήσει στην ανάθεση σε ιδιώτη μελετητή της εκπόνησης σχεδίων για τα υπό αναφορά περίπτερα», επισημαίνει ο κ. Χατζηβασίλης. « Διαχρονική μου θέση και άποψη ήταν και είναι ότι για έργα τα οποία ενδεχομένως αφήνουν την σφραγίδα τους σε ένα Δήμο, πρωτίστως το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να έχει και θέση και άποψη, πολύ δε περισσότερο υπεύθυνη στάση.

Είχα ζητήσει επανειλημμένως να συζητηθεί το συγκεκριμένο θέμα και να καθορίσουμε ένα πλαίσιο ιδεών για το τι θέλουμε και οραματιζόμαστε να ανεγείρουμε στην περιοχή μέσα σε ένα μελλοντικά ευρύτερο σχεδιασμό (master plan), προκειμένου κάποια στιγμή η λαϊκή μας παραλία να καταστεί σημείο αναφοράς θετικών σχολίων.  Εν τέλει στην τελευταία συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου, μας παρουσιάστηκαν τα προσχέδια των υπό αναφορά περιπτέρων με τα οποία διαφωνώ καθότι δεν τηρούν τις προδιαγραφές και φιλοσοφία μου που κατά την γνώμη μου θα έπρεπε η δημοτική αρχή να στοχεύσει».

paralia-yeroskipou

Αιτιολογώντας τη θέση του, ο Κυριάκος Χατζηβασίλης εξηγεί ότι όσον αφορά στον καθ’αυτό σχεδιασμό και μελέτη, θεωρεί ότι είναι πολύ αξιόλογα, ωστόσο το Δημοτικό Συμβούλιο θα έπρεπε να δώσει διαφορετική κατεύθυνση και φιλοσοφία ως προς το τι οραματίζεται για τελικό αποτέλεσμα.

«Πρώτιστο μέλημα του Δημοτικού Συμβουλίου», αναφέρει, « θεωρώ ότι πρέπει να είναι η διαφύλαξη του χαρακτήρα της περιοχής και της παραλίας ως λαϊκή. Συγκεκριμένα η μελέτη προνοεί τοποθέτηση πέντε περιπτέρων δύο διαφορετικών τύπων, με εμβαδά καλυμμένων χώρων 160 τ.μ. και 240 τ.μ. Αντιλαμβάνεστε ότι πρόκειται για ανέγερση μεγάλων κτιρίων και δεδομένου ότι αυτά θα ανεγερθούν επί της ζώνης προστασίας της παραλίας, θα αλλοιώσουν την απλότητα και το φυσικό περιβάλλον της περιοχής, θα προκαλέσουν οπτική οχληρία και σίγουρα με υψηλά κόστα κατασκευής.

Ήδη προϋπολογίστηκαν γύρω στις 185 χιλιάδες ευρώ έκαστο,που λαμβανομένου υπόψη του εξοπλισμού και άλλων οικοδομών, θα ξεπερνούν ίσως και τις 200 χιλιάδες το ένα».

Ο δημοτικός σύμβουλος του ΔΗΚΟ στον Δήμο Γεροσκήπου εκφράζει την άποψη ότι η υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού πιθανότατα θα επαναλάβει ακόμα ένα σφάλμα, όπως έγινε σύμφωνα με τον ίδιο στις περιπτώσεις της ανάπλαση της πλατείας, του κολυμβητηρίου, της κατεδάφισης του παλιού σινεμά στην κεντρική πλατεία και άλλα, για τα οποία και πάλι ο δημότης της Γεροσκήπου θα έχει το πρόβλημα και θα αναρωτιέται πότε επιτέλους σε αυτόν το Δήμο θα κατανοήσουν όλοι  τον τρόπο που πρέπει να λειτουργούν ώστε να ελαχιστοποιούνται τα λάθη.

« Το συγκεκριμένο θέμα πιστεύω ότι θα έπρεπε να απασχολήσει το Δημοτικό Συμβούλιο κατ΄επανάλειψη και εξειδικευμένα, μελετώντας παραδείγματα άλλων Δήμων που έχουν προχωρήσει ήδη σε τέτοιες αναπτύξεις, παίρνοντας τις θετικότερες των περιπτώσεων τόσον όσον αφορά τον σχεδιασμό και το κόστος αλλά και την βιωσιμότητα τους και βάση αυτών να προχωρούσε στα δικά του συμπεράσματα για το πώς θα σχεδίαζε τα δικά του περίπτερα», υποστήριξε.  « Αντ΄αυτού όμως υπήρξε μία εικοσάλεπτη παρουσίαση κι επεξήγηση των σχεδίων με τους πλείστους συναδέλφους να μην εκφράζουν καν άποψη ή ερώτηση.

Προσωπική μου θέση είναι ότι πρέπει να μειωθεί το μέγεθος, το κόστος αλλά και ο αριθμός τους προκειμένου να διαφυλάξουμε όπως προανέφερα τον λαϊκό χαρακτήρα που πρέπει να συνεχίσει να έχει η παραλία μας, το ελεύθερο πρόσβασης και χρήσης της από λουομένους οι οποίοι αρέσκονται να απολαμβάνουν το μπάνιο τους ανεξάρτητοι από τους χώρους που θα αναπτυχθούν τα περίπτερα, την αποφυγή οπτικής οχληρίας αλλά και γιατί πιστεύω ότι η υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού εμπεριέχει ρίσκο όσον αφορά την βιωσιμότητα του.

Δύσκολα πιστεύω θα μπορέσουν να επιβιώσουν αυτού του μεγέθους και κόστους πέντε χώροι ψυχαγωγίας, λαμβάνοντας υπόψη την ταυτόχρονη συνύπαρξη της Πλαζ του ΚΟΤ σε μια ακτογραμμή 1400 μέτρων. Αντιλαμβάνεστε ότι τα υψηλά κόστα κατασκευής, λειτουργίας και συντήρησης θα επιφέρουν φυσιολογικά υψηλά ενοίκια, αυτά υψηλές τιμές προϊόντων και υπηρεσιών, κάτι που θα επηρεάσει την επισκεψιμότητα τους,  με αποτέλεσμα τα έσοδα και ο τζίρος τους γενικά να είναι τέτοιος που να αδυνατεί να καλύψει τα έξοδα. Με αυτήν την πιθανή εξέλιξη ο Δήμος θα έχει να διαχειριστεί ακόμα ένα προβληματικό έργο».

paralia yeroskipou2jpg

Ο Κυριάκος Χατζηβασίλης ανακοίνωσε ότι προτίθεται να επαναφέρει στην επόμενη συνεδρίαση το θέμα για επανεξέταση, προτείνοντας μείωση του αριθμού των περιπτέρων, μείωση του μεγέθους και επανασχεδιασμό τους με απώτερο στόχο και σκοπό την διαφύλαξη των προαναφερθέντων.

«Σέβομαι την αντίθετη άποψη και την πλειοψηφία, ωστόσο έχω έντονα την αίσθηση ότι το Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχει κατανοήσει την σοβαρότητα του ζητήματος», ανέφερε. « Θα αναλύσω το σκεπτικό και ανησυχίες μου, αλλά απαιτώ και από τους συναδέλφους την τοποθέτηση τους και αιτιολόγηση τους γιατί εγκρίνουν τον συγκεκριμένο σχεδιασμό.

Ξεκαθαρίζω ότι δεν κρίνω τον μελετητή του έργου τον οποίο εκτιμώ ιδιαίτερα ως πολύ αξιόλογο και επιτυχημένο στο χώρο του, αλλά κρίνω την απουσία του Δημοτικού Συμβουλίου όσον αφορά στην κατάθεση προβληματισμού, ιδεών και θέσεων για το τι ζητούμε να μας σχεδιάσει».