Pafos Net

Κυπριακό: O θανάσιμος κίνδυνος

title image

Του Βαλεντίνου Φακοντή

Βουλευτή ΑΚΕΛ Πάφου

 

Η κατάσταση στο κυπριακό ποτέ δεν ήταν τόσο τραγική.Τα δεδομένα: μηδέν συνομιλίες από την Σύνοδο για την Κύπρο στο Κραν Μοντάνα τον Ιούλιο του 2017. Ο ΟΗΕ έχει επιλέξει να μην διορίσει απεσταλμένο του ΓΓ για το κυπριακό. Η διεθνής κοινότητα ουσιαστικά έχει αποχωρήσει από τη διαδικασία. Είναι ολοφάνερο ότι η πολύχρονη στασιμότητα στο κυπριακό δημιουργεί νέα τετελεσμένα επί του εδάφους και τελικά μεγαλώνει τις πιθανότητες ώστε η παγίωση της σημερινής κατάστασης να μείνει ως μια de facto «λύση». 

Αυτό θέλουμε; Θέλουμε η χώρα μας να μείνει οριστικά στα δύο, με τον  τουρκικό στρατό  να ελέγχει το κατεχόμενο μέρος και να έχουμε σκληρά σύνορα ανάμεσα στις δύο κοινότητες; Αν δεν θέλουμε τα σκληρά σύνορα, όλοι μας, πολίτες και πολιτικές δυνάμεις καλούμαστε να μιλήσουμε με σαφήνεια για το τι προτείνουμε για να βγάλουμε την Κύπρο έξω από αυτούς τους θανάσιμους κινδύνους.

Είναι πολύ σημαντικό- ίσως το κλειδί για όλα τα άλλα,-το να γίνει συνείδηση σε όλους μας πως μερικές εξελίξεις γίνονται μη αναστρέψιμες, αν δεν δράσουμε τώρα και αν δεν επιδιώξουμε με κάθε σοβαρότητα την επανεκκίνηση της διαδικασίας των συνομιλιών.  Είναι ευθύνη του  Προέδρου της Δημοκρατίας να πάρει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες και να πείσει τον ΓΓ του ΟΗΕ ότι αποδεχόμαστε χωρίς ερωτηματικά και αμφιβολίες το από Έξι Σημεία Πλαίσιό της 30ης Ιουνίου 2017. 

Οι παλινωδίες του τέως προέδρου, οι βολιδοσκοπήσεις που έκανε για άλλες μορφές λύσης, επιδείνωσαν την θέση της Ε/Κ πλευράς και αυτός είναι ένας βασικός λόγος που σήμερα ο πρόεδρος δυσκολεύεται να πείσει για το τι ακριβώς επιδιώκει. Παρά τα ταξίδια που πραγματοποιεί στο εξωτερικό, οι διεθνείς παράγοντες εξακολουθούν να βλέπουν τα πράγματα εξ αποστάσεως.

 Το ΑΚΕΛ διαβάζει με πολλή προσοχή τις δυσκολίες και ως υπεύθυνο κόμμα εισηγείται προτάσεις που θεωρεί ότι είναι ωφέλιμες για τον τόπο, συμβάλλοντας έτσι στις προσπάθειες για να αποφύγουμε την μονιμοποίηση του αδιεξόδου. Το ΑΚΕΛ επέδωσε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη τον Δεκέμβρη 2020 πρόταση για τους χειρισμούς που πιστεύει ότι χρειάζεται να γίνουν. Ο πρώτος πυλώνας της πρότασης αφορά στο τι πρέπει να γίνει για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και ο δεύτερος εξηγεί το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί το Φυσικό Αέριο για να καταστεί κίνητρο για τη λύση του κυπριακού. Επίσης εισηγούμαστε ένα πακέτο προτάσεων προς την Τουρκοκυπριακή κοινότητα γιατί  από την μια θέλει την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων αλλά και από την άλλη θέλει να  ενισχύσει την προοπτική για λύση. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Σ. Στεφάνου στις 27 Μαϊου ανακοίνωσε ότι εισηγείται τη δημιουργία ενός Γραφείου Τουρκοκυπριακών Υποθέσεων για να μπορούν οι Τουρκοκύπριοι να προωθούν ζητήματα που τους απασχολούν ή  για να εξυπηρετούνται υποθέσεις τους από τη Δημόσια Υπηρεσία.

Όλοι βλέπουμε τους κινδύνους από την παρατεταμένη στασιμότητα. Η ευθύνη που αναλογεί στον σημερινό Πρόεδρο είναι μεγάλη για έναν ακόμα λόγο. Ως στενός συνεργάτης του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας είχε γνώση για τις συνεχείς αλλαγές στις θέσεις του. Συνεπώς, επιφορτίζεται με ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη για να καταβάλει κάθε προσπάθεια για να αποφύγουμε τη διχοτόμηση.