Pafos Net

Κρουαζιέρα: Ανεκμετάλλευτο κεφάλαιο για την Πάφο, τονίζει ο Μάριος Βασιλείου

title image

Αν και η Κύπρος είναι ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός ο οποίος βλέπει μία σταθερή πλέον αύξηση χρόνο με τον χρόνο στις αφίξεις επισκεπτών, εντούτοις δεν λαμβάνει ακόμη σχεδόν κανένα όφελος από τον τομέα της κρουαζιέρας, ένα των πλέον ραγδαία αναπτυσσόμενων τουριστικών παραμέτρων διεθνώς. Αυτό τονίζει με δηλώσεις του στο PafosNet το μέλος του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου και διευθυντής του ξενοδοχείου St. George, Μάριος Βασιλείου, ο οποίος επισημαίνει επίσης ότι ο τομέας της κρουαζιέρας αποτελεί κεφάλαιο του οποίου κανένας δεν έχει λάβει υπόψη την δυναμικότητα.

Για ένα νησί σε τόσο σημαντικό γεωγραφικό χώρο όπως είναι η Κύπρος, επισημαίνει, συνιστά πολύ σοβαρή παράλειψη και αδυναμία να μην δίνεται η απαιτούμενη προσοχή στο συγκεκριμένο θέμα και αποδεικνύει την πασιφανή έλλειψη προγραμματισμού.

« Εάν πάρουμε ως παράδειγμα την Ελλάδα», τονίζει ο κ. Βασιλείου,  «, διαπιστώνουμε ότι δύο εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονται τα νησιά και τα λιμάνια της κάθε χρόνο, ενώ στην άλλη πλευρά της Μεσογείου, το λιμάνι της Βαρκελώνης το οποίο είναι το πιο μεγάλο στην Μεσόγειο αποφέρει συνολικά ετήσια έσοδα κοντά στα 800 εκατομμύρια ευρώ στην τοπική οικονομία ενώ προσφέρει εργασία σε 7.000 ανθρώπους αποκλειστικά στην πόλη της Βαρκελώνης. Η Μεσόγειος είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο, μετά την Καραϊβική με δεκάδες κρουαζιερόπλοια κάθε είδους και μεγέθους να μεταφέρουν περίπου 7,5 εκατομμύρια επιβάτες στα λιμάνια της κάθε χρόνο».

Ως προς το τι πρέπει να κάνει η Κύπρος για να διεκδικήσει το μερίδιο που της αναλογεί, ο Μάριος Βασιλείου παρατηρεί ότι με επενδύσεις σχετικά χαμηλού και μεσαίου κόστους και με συνέργειες του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα η Κύπρος μπορεί για πρώτη φορά να μπει στο χάρτη της κρουαζιέρας και να προετοιμαστεί ούτως ώστε να είναι έτοιμη όταν η νοτιοανατολική Μεσόγειος αποκτήσει ξανά την δυναμική της στο τομέα αυτό.

« Να αναπτύξουμε τις υποδομές για να υποδεχτούν μεγάλα κρουαζιερόπλοια, να αναπτυχθούν οι αεροπορικές συνδέσεις ιδιαίτερα με αγορές όπως την Ασία, να προχωρήσει η δημιουργία αγκυροβολίων, νέων λιμένων, η εκβάθυνση υφιστάμενων, οι υποδομές επιβίβασης- αποβίβασης και διαχείρισης επιβατών, οι υπηρεσίες ασφάλειας, να υπάρξει επαρκής αριθμός κρηπιδωμάτων, η σύνδεση περιοχών ιστορικού ενδιαφέροντος κοντά στο λιμάνι, η προσβασιμότητα στα αεροδρόμια, η επέκταση της τουριστικής περιόδου, η ανάπτυξη εκδρομών εντός της Κύπρου».

Βασικό στοιχείο, τόνισε, είναι  η τοποθέτηση των κυπριακών λιμανιών στην κατηγορία λιμένων αφετηρίας που είναι η πιο οικονομικά προσοδοφόρα πολιτική, θα έχει πολλαπλά οφέλη, όπως δαπάνες επιβατών, δαπάνες για την εξυπηρέτηση του κρουαζιερόπλοιου στο λιμάνι και δαπάνες των μελών του πληρώματος του κρουαζιερόπλοιου, που συχνά είναι περισσότεροι από 1000 άνθρωποι.

« Η τροφοδοσία και η επιμελητεία στους επιβάτες και τα μέλη του πληρώματος, οι αεροπορικές ανταποκρίσεις, μεταφορές από και προς το λιμάνι, διανυκτερεύσεις, επισκέψεις σε αξιοθέατα, δαπάνες για μεταφορές, τροφή και ψυχαγωγία στην πόλη, οι δαπάνες για το κρουαζιερόπλοιο σε καύσιμα και άλλα αγαθά απαραίτητα για τη φιλοξενία εκατοντάδων ή και χιλιάδων επιβατών, αλλά και μικρές ή μεγάλες επισκευές και υπηρεσίες συντήρησης είναι από αυτά που έχουμε να κερδίσουμε», είπε. « Οι εστιάτορες στις παρακείμενες τουριστικές περιοχές θα βλέπουν το all inclusive των ξενοδοχείων έως και ευλογία αφού σίγουρα θα κατακλύζονται από χιλιάδες πελάτες καθημερινά οι οποίοι θα διαθέτουν πολύ μεγαλύτερο βαλάντιο.

Η σύναψη μακροχρόνιων συμφωνιών χρήσης λιμανιού με τις μεγάλες εταιρείες κρουαζιέρας, θα βάλει στον χάρτη την Κύπρο έως ένα σημαντικό προορισμό κρουαζιέρας χωρίς στην πραγματικότητα να είναι, κάτι που δεν έχει υπολογιστεί ως τώρα».

Είναι πασιφανές, κατέληξε ο Μάριος Βασιλείου,  ότι στον τομέα της κρουαζιέρας η Κύπρος έχει την δυνατότητα να παίξει σημαντικό ρόλο εφόσον γίνει αντιληπτό ότι δεν έχει σημασία πόσο ελκυστικός προορισμός είσαι,  αλλά πόσο προνοητικός και οραματιστής γίνεσαι για να τοποθετήσεις την χώρα σου στο επίκεντρο μιας διεθνούς οικονομικής δραστηριότητας του παρόντος και του μέλλοντος, με ανυπολόγιστα περιθώρια ανάπτυξης, κάτι που η Κύπρος  χρειάζεται κατεπειγόντως.