Pafos Net

Κοσμοσυρροή στα εγκαίνια του ναού της Αγίας Ματρώνας στην Τοξεύτρα

title image

Πλήθος πιστών διανυκτέρευσε το βράδυ της Παρασκευής προς Σάββατο στην περιοχή της Τοξεύτρας, στη χερσόνησο του Ακάμα, όπου τελέστηκαν τα εγκαίνια του ναού της Αγίας Ματρώνας της αόμματης. Τα εγκαίνια τέλεσε ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος.  Το μικρό εκκλησάκι που βρίσκεται σε μια πανοραμική τοποθεσία κτίστηκε με την πρωτοβουλία ανθρώπων που ευεργετήθηκαν από την Αγία Ματρώνα, αλλά και με την έμπρακτη στήριξη του Μητροπολίτη Πάφου. Μετά την τελετή των εγκαινίων ακολούθησε θεία λειτουργία και αγρυπνία.

Η Αγία Ματρώνα είναι μια σύγχρονη Αγία Ρωσίδα που απεβίωσε το 1952. Όπως ανέφερε σε ομιλία του ο Πάφου Γεώργιος, γεννήθηκε χωρίς μάτια και υπέφερε στην ζωή της τόσο λόγω της αναπηρίας της αλλά και λόγω του ότι την κορόιδευαν και οι συνομήλικοι της.  

« Εντούτοις, αξιώθηκε από το Θεό να κάνει πολλά πράγματα και με την υπομονή της και την αγάπη της στήριξε πάρα πολλούς», είπε. « Η αγάπη των Ρώσων γι’ αυτή την Αγία είναι μεγάλη, για αυτό και μετέφεραν και την αγάπη τους σε Κυπρίους οι οποίοι έκτισαν σ’ αυτό το χώρο το ναό τον οποίο εγκαινιάζουμε απόψε».  

Η μικρή Εκκλησία κτίστηκε μετά την πρωτοβουλία δύο νέων παιδιών, της Μαρίας Αερινιώτη και του Ανδρέα Αθανασιάδη.   Η Μαρία Αερινιώτη ηλικίας 28 ετών, πολιτικός μηχανικός,  που πέρασε πρόβλημα υγείας μετά την διάγνωση της από λευχαιμία και η οποία θεραπεύτηκε είχε εδώ και καιρό εκφράσει την επιθυμία της να δημιουργήσει τη μικρή εκκλησία. Η Μαρία έμαθε για την ύπαρξη της Αγίας όταν ένας πνευματικός την επισκέφτηκε στο Νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν στην Αγγλία και της δώρησε την εικόνα της.

«Ταλαιπωρηθήκαμε», είπε, « αλλά καταφέραμε και φέραμε εις πέρας το όνειρο μας».  

Ο Ανδρέας Αθανασιάδης που και αυτός  αντιμετώπισε κάποιο πρόβλημα στη ζωή του, γνωρίστηκε με την Μαρία μετά τη διάγνωσή της στο Νοσοκομείο.   Τα δύο νέα παιδιά έβαλαν στόχο τους την ανέγερση της μικρής εκκλησίας, και τα κατάφεραν.  

«Ευτυχώς»,  είπε ο Ανδρέας , «με τη βοήθεια του Θεού τα καταφέραμε και ανεγείραμε το εκκλησάκι».

Ο Πανίκος Αερινιώτης, πατέρας της Μαρίας, ευχαρίστησε τους ομογενείς που στήριξαν την προσπάθεια, αλλά και τους υπόλοιπους πιστούς που είτε με ενίσχυση , είτε με χειρωνακτική εργασία, όπως είπε, συνέβαλαν σ’ αυτή την προσπάθεια.