Pafos Net

Κωνσταντίνα Χατζηχριστοφή-Κυριακίδου: Η μοναδική γυναίκα «Ζητάς» μιλά στο PafosNet

title image

Η εικόνα με τα μέλη της ομάδας Ζ της Αστυνομίας στους δρόμους, είναι πλέον οικεία στον καθένα. Οι μοτοσυκλετιστές της Αστυνομίας, έχοντας κάνει αισθητή πια την καθημερινή εμφάνιση τους στους δρόμους της Κύπρου στα πλαίσια και των νέων δεδομένων ασφάλειας που επέφερε στη ζωή των ευρωπαίων πολιτών η τρομοκρατία των τελευταίων χρόνων, δεν αντιμετωπίζονται με έκπληξη και απορία από το κοινό. Εκτός, ίσως, από μια μόνο περίπτωση στην Πάφο. Και αυτό, αφού σε μια από τις μηχανές της ομάδας Ζ, βρίσκεται μια γυναίκα. Η μοναδική γυναίκα «Ζητάς» της Αστυνομίας.

Πρόκειται για την Κωνσταντίνα Χατζηχριστοφή- Κυριακίδου από την Πάφο. Μια νέα γυναίκα, παντρεμένη και μητέρα δυο ανήλικων παιδιών. Μιλώντας στο PafosNet η αστυνομικός που έχει το μοναδικό προνόμιο να είναι η μόνη γυναίκα μέλος της ομάδας Ζ της Αστυνομίας, τονίζει ότι η εξέλιξη αυτή ήταν στην ουσία φυσιολογική για την ίδια, αφού από παιδί θαύμαζε τους «ζητάδες» και τις μηχανές τους.

« Δεν θα έλεγα ότι ξεχωρίζω πλέον τον εαυτό μου από τους άνδρες συναδέλφους μου εξαιτίας του ότι είμαι η μόνη γυναίκα στον τομέα αυτό της Αστυνομίας», επισημαίνει. « Μπορεί αρχικά να υπάρχουν δυσκολίες όταν είσαι μόνος σε ένα καινούργιο περιβάλλον, αλλά με υπομονή και θέληση όλες οι δυσκολίες ξεπερνιούνται και γίνονται όλα εύκολα.

Μπορεί στην κοινωνία μας να υπάρχουν, όντως, ακόμη ανδροκρατούμενοι χώροι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μια γυναίκα που έχει το σθένος και την επιθυμία να μπει και να δοκιμαστεί σε ένα τέτοιο χώρο δεν θα πάρει τις ευκαιρίες της».

zitas2

Η Κωνσταντίνα τονίζει ιδιαίτερα ότι στην ομαλή ενσωμάτωση της σε ένα από τα πιο «ζόρικα» αι επικίνδυνα τμήματα της Αστυνομίας Κύπρου, βοήθησε ιδιαίτερα η στάση των ίδιων των συναδέλφων της. Όχι απλώς δεν την αντιμετώπισαν με υποτίμηση ή κακοπροαίρετα, επισημαίνει, αλλά αντιθέτως ενήργησαν άψογα με τις συμβουλές και την όλη στάση τους απέναντι της για να «πάρει την αέρα» του χώρου και της μοτοσυκλέτας.

«Περισσότερο «δύσκολη» ήταν η αποδοχή από πλευράς του κοινού», λέει χαριτολογώντας. « Οι πλείστοι πολίτες σαστίζουν την πρώτη φορά που συνειδητοποιούν ότι ο «ζητάς» που τους προσεγγίζει είναι γυναίκα. Μετά το πρώτο ξάφνιασμα όμως, στις πλείστες περιπτώσεις ακολουθούν τα μπράβο και τα συγχαρητήρια από τους οδηγούς ή τους άλλους πολίτες που με βλέπουν στο δρόμο».

Διαφορά πάντως, αναφέρει η γυναίκα-«ζητάς» της Τροχαίας Πάφου, δεν υπάρχει ως προς τις καταγγελίες των παρανομούντων οδηγών. Ούτε από πλευράς της, ούτε από πλευράς των καταγγελλομένων, τονίζει.

« Όπως το κοινό αντιμετωπίζει τους άνδρες συναδέλφους μου, έτσι αντιμετωπίζει και εμένα στο θέμα αυτό», εξηγεί. « Θεωρώ ότι ανάλογα με τη δική μας συμπεριφορά, έτσι συμπεριφέρονται και οι πολίτες».                                                         

zitas3

Στο εύλογο ερώτημα πώς αποφάσισε ένα «τολμηρό» βήμα να ανέβει στα μηχανοκίνητα δίκυκλα «θηρία» της Αστυνομίας, η Κωνσταντίνα αναφέρει με άνεση ότι της άρεσαν πολύ οι μηχανές από παλιά και μάλιστα θαύμαζε ειδικά τα μέλη της Ομάδας Ζ.

«  Όταν μου δόθηκε η ευκαιρία από τον Αστυνομικό Διευθυντή Πάφου, τον οποίο ευχαριστώ πάρα πολύ, προχώρησα με όλη μου την αποφασιστικότητα και διάθεση για να υλοποιήσω ένα όνειρο μου», επισημαίνει. «Πάντα ήθελα να βοηθώ κόσμο και δεν μου άρεσε η αδικία. Μιλώντας με αρκετούς αστυνομικούς και εξηγώντας μου τί κάνουν καθημερινά, θαύμασα και αγάπησα ακόμα παραπάνω αυτό το επάγγελμα. Έδωσα λοιπόν τις εξετάσεις και τελικά έγινα και εγώ αστυνομικός».                                                              

zitas4

Το μη συνηθισμένο, για γυναίκα, επάγγελμα της, διευκρινίζει, κάθε άλλο παρά τις δημιουργεί δυσκολίες στο σπίτι. Η οικογένεια της, τονίζει, την στηρίζει απόλυτα, με τα δύο παιδιά της να είναι ενθουσιασμένα για την «μηχανόβια» μητέρα τους και τον σύζυγο της, ο οποίος τυγχάνει επαγγελματίας οδηγός, να την συμβουλεύει για τους κινδύνους στους δρόμους.