Pafos Net

Κοινοτική Δράση Ακάμα: Oι κάτοικοι της χερσονήσου ζουν εγκλωβισμένοι

title image

Με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Ημέρας Natura 2000, που τιμάται στις 21 Μαΐου, η Κοινοτική Δράση Ακάμα θυμίζει ότι επτά τουλάχιστον κοινότητες στις παρυφές της χερσονήσου φυτοζωούν, επειδή εδώ και 30 περίπου χρόνια έμειναν εγκλωβισμένες στην αναποφασιστικότητα και την αναβλητικότητα των εκάστοτε κυβερνήσεων.

Οι κάτοικοι των κοινοτήτων του Ακάμα και της Πόλης Χρυσοχούς στερούνται εδώ και 30 χρόνια το δικαίωμα στην εκμετάλλευση των περιουσιών τους που εμπίπτουν στο δίκτυο Natura 2000, αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

« Με την επιβολή των μηδενικών συντελεστών της Δήλωσης Πολιτικής του 1990, στάθηκε αδύνατη η παραμικρή ανάπτυξη εντός των ιδιωτικών περιουσιών της περιοχής, με αποτέλεσμα οι κοινότητες να πέσουν σε μαρασμό και η πλειοψηφία των νέων της περιοχής να εγκαταλείψει τα χωριά αναζητώντας εργασία σε αστικά κέντρα», υποστηρίζει η Κοινοτική Δράση. « Ακολούθησαν δεκαετίες συζητήσεων, αλλεπάλληλων εγκρίσεων και ακυρώσεων αποφάσεων, οι οποίες οδήγησαν τις κοινότητες σε οικονομική εξαθλίωση.

Το δίκτυο Natura 2000 είναι ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα προστατευόμενων περιοχών στον κόσμο, σκοπός του οποίου είναι η διασφάλιση της μακροπρόθεσμης επιβίωσης πολύτιμων και απειλούμενων ειδών και οικοτόπων της Ευρώπης, μέσα από τη διατήρηση της απαραίτητης ισορροπίας μεταξύ ανθρωπίνων δραστηριοτήτων και φύσης. Φιλοσοφία του Natura 2000 είναι ότι οι άνθρωποι και η φύση αποδίδουν καλύτερα όταν συνεργάζονται, επιτρέποντας, έτσι, οικονομικές δραστηριότητες εντός των ορίων του, φτάνει να είναι αειφόρες και σε αρμονία με το φυσικό περιβάλλον».

Η Κύπρος συμμετέχει στο δίκτυο Natura 2000 με 62 περιοχές, ανάμεσά τους και η ευρύτερη περιοχή του Ακάμα, ένα μεγάλο μέρος της οποίας αποτελείται από περιουσίες των κατοίκων των κοινοτήτων, δηλώνει ο κοινοτάρχης Νέου Χωριού, Ανδρέας Χριστοδούλου.

Το μέλος της Κοινοτικής Δράσης Ακάμα, υπογράμμισε την ανάγκη για βιώσιμη και λειτουργική για τους κατοίκους της περιοχής ολοκλήρωση του Σχεδίου Αειφόρου Ανάπτυξης του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα και του Τοπικού Σχεδίου το συντομότερο:

«Η φυσική ομορφιά του Ακάμα αποτελεί το συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής και επιβάλλεται να προστατευτεί, ωστόσο την ίδια στιγμή δεν πρέπει να αποτελέσει τροχοπέδη για την ευημερία της. Επιθυμία των κοινοτήτων του Ακάμα είναι η ήπια ανάπτυξη στο 25% της χερσαίας επικράτειας του Natura, έκταση η οποία αποτελείται από ιδιωτικές περιουσίες, με στόχο να αναστραφεί η καθοδική πορεία των κοινοτήτων. Η ανάπτυξη επιβάλλεται να είναι βασισμένη σε προβλεπόμενες διαδικασίες και μελέτες, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η προστασία της φυσικής ομορφιάς της περιοχής».