Pafos Net

Κάτω Πύργος: Διαβεβαιώσεις αρμοδίων για τα πλοιάρια των διακινητών που έμειναν... αμανάτι

title image

Ενώ στην ακριτική περιοχή καταγράφονταν ήδη αντιδράσεις κατοίκων και επαγγελματιών ψαράδων για την παραμονή των τεσσάρων πλοιαρίων των τούρκων διακινητών που μετέφεραν μετανάστες από τα τουρκικά παράλια στην Τηλλυρία τον τελευταίο ένα χρόνο, οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες προχωρούν τις τελευταίες μέρες σε διαβεβαιώσεις προς τις αρχές της ακριτικής κοινότητας ότι είναι πλέον όλα έτοιμα για να αρχίσει η διαδικασία απομάκρυνσης των σκαφών από το λιμανάκι.

Οι διαβεβαιώσεις, αν και αντιμετωπίζονταν αρχικά με σκεπτικισμό από τους τοπικούς φορείς όπως ανέφερε αρμόδια πηγή στο PafosNet, δεδομένου ότι επαναλήφθηκαν και παλαιότερα, αυτή τη φορά φαίνεται να έχουν βάση αφού ήδη έχουν ετοιμασθεί και κοινοποιηθεί οι όροι των προσφορών για την απομάκρυνση σε πρώτη φάση των πλοιαρίων από το λιμανάκι του Κάτω Πύργου. Ήδη, ζητήθηκε από εταιρεία η οποία εκτελούσε εργασίες καθαρισμού του λιμενίσκου να αναφέρει τις οικονομικές της απαιτήσεις για την ρυμούλκηση των πλοιαρίων αυτών ενόσω τα σκάφη της εργάζονταν στο λιμανάκι, ωστόσο το ποσό που ζήτησε κρίθηκε υπερβολικό και έτσι προκηρύχθηκαν προσφορές.

Αρχές και κάτοικοι στον Κάτω Πύργο καταγγέλλουν ότι τα πλοιάρια παραμένουν αφημένα στη λιμενολεκάνη του αλιευτικού καταφυγίου δημιουργώντας μια αισθητική ασχημία στο περιβάλλον, αλλά και πρακτικά ζητήματα για τη διακίνηση των ψαροκάικων των επαγγελματιών όπως τονίζουν εκπρόσωποι τους.

Τα πεπαλαιωμένα πλοιάρια είχαν κατασχεθεί από τις αρχές της Δημοκρατίας με την έλευση τους στα κυπριακά παράλια, αφού οι διακινητές και οι συνεργοί τους τα εγκατέλειψαν με την ολοκλήρωση της αποστολής μεταφοράς των εκατοντάδων Σύρων προσφύγων έναντι χιλιάδων δολαρίων για κάθε ένα εξ αυτών.

Αν και σε πρώτο στάδιο η παραμονή των πλοιαρίων στο αλιευτικό καταφύγιο Πύργου ήταν αναγκαία εν αναμονή της ολοκλήρωσης των αστυνομικών ερευνών, η περάτωση της διαδικασίας αυτής και η παραμονή των πλοιαρίων στο μέρος, προκαλεί αντιδράσεις στην ακριτική κοινότητα λόγω της ασχημίας που συνεπάγεται, αλλά πλέον και της ορατής πιθανότητας να προκληθούν ζημιές και ρύπανση στην περιοχή από υλικά των πλεούμενων αυτών που λόγω της κακής κατάστασης τους βυθίζονται πλέον.

kato-pyrgos1

Οι αρχές του Κάτω Πύργου αναμένουν ότι οι διαβεβαιώσεις των τελευταίων λίγων ημερών θα έχουν αυτή τη φορά αντίκρισμα και ότι θα αρχίσει, επιτέλους, η διαδικασία πώλησης τους με πλειστηριασμό από το κατά το νόμο αρμόδιο Τμήμα Τελωνείων. Το θέμα αυτό πρέπει να επισπευθεί, επεσήμαναν, μετά και τα έργα καθαρισμού της λιμενολεκάνης που ολοκληρώθηκαν τις μέρες αυτές από αρμόδια κρατικά τμήματα.

kato-pyrgos3

Οι αρχές του Πύργου Τηλλυρίας τονίζουν ότι είναι άμεση αναγκαιότητα η απομάκρυνση των πλεούμενων από το λιμανάκι, αφού αποτελούν ένα ακαλαίσθητο θέαμα για τους κατοίκους και τους επισκέπτες, «κρατούν» χώρο στο λιμανάκι και το κυριότερο αποτελούν εστίες μόλυνσης, αφού και όσα δεν «μπάζουν» ακόμη, γέμισαν κουνούπια. Το Συμβούλιο προχώρησε ήδη στον ψεκασμό τους τρεις φορές, όμως το πρόβλημα δεν λύνεται μέχρι την απομάκρυνση τους από το λιμανάκι.

ploia-metanaston