Pafos Net

Κατασκηνωτές Ακάμα: Αφήστε τον Ακάμα... ακάμωτο

title image

Οι περισσότεροι κατασκηνωτές στον Ακάμα περνάνε τις διακοπές τους στην περιοχή για πάνω από 30 χρόνια και δεν προκαλούν ζημιά στο οικοσύστημα του Ακάμα, απαντά στις αλλεπάλληλες αναφορές για «παράνομους κατασκηνωτές», με ανακοίνωσή του, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Κατασκηνωτών. 

Δεν είναι οι κατασκηνωτές που οργανώνουν «σαφάρι», δεν είναι αυτοί που ενοικιάζουν «γουρούνες», δεν είναι αυτοί που αλωνίζουν με σκάφη τις θάλασσες, δεν είναι αυτοί που κτίζουν επαύλεις πολυτελείας, δεν είναι αυτοί που προκαλούν ρύπανση της περιοχής, δεν είναι αυτοί που διανοίγουν παράνομες προσβάσεις, που ανεγείρουν παράνομα εστιατόρια και αναψυκτήρια σε παραλίες ωοτοκίας θαλάσσιων χελωνών, αναφέρουν ανάμεσα σ' άλλα στην ανακοίνωσή τους. 

Σύμφωνα με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Κατασκηνωτών, πίσω από τις κατηγορίες εναντίον τους κρύβονται άλλα συμφέροντα. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν, ενόσω στοχοποιούνται από κάποιους και παρουσιάζονται ως η «μεγαλύτερη και σημαντικότερη απειλή» για την περιοχή, ιδιώτες επιχειρηματίες σχεδιάζουν την ανέγερση μόνιμων κατασκευών εντός της παράκτιας ζώνης όπου δεν επιτρέπεται η δόμηση, καθώς και την επέκταση των δημόσιων υποδομών (οδικού δικτύου, ηλεκτροδότησης, υδροδότησης και αποχέτευσης) εντός των προστατευόμενων περιοχών του Δικτύου Natura 2000, με απώτερο στόχο την παραχώρηση αναπτυξιακών δικαιωμάτων και την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων.

Στα Λουτρά της Αφροδίτης δεν υφίσταται οργανωμένος και αδειοδοτημένος κατασκηνωτικός χώρος, αλλά η περιοχή χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες από φυσιολάτρες και παραθεριστές από ολόκληρη την Κύπρο, οι οποίοι κατασκηνώνουν με τροχόσπιτα και αντίσκηνα στην περιοχή, αναφέρει ο Σύνδεσμος, αναγνωρίζοντας ότι πρόκειται για προστατευόμενη περιοχή. Όμως, σημειώνουν, ο πλησιέστερος αδειοδοτημένος και οργανωμένος κατασκηνωτικός χώρος που βρίσκεται στον Ευκαλυπτώνα του Δήμου Πόλις Χρυσοχούς δεν μπορεί να καλύψει τις υφιστάμενες ανάγκες κατασκήνωσης στην ευρύτερη περιοχή της Χερσονήσου Ακάμα και του Κόλπου Χρυσοχούς. 

«Αρκετοί από εμάς κατασκηνώνουμε και περνάμε τις διακοπές μας στην περιοχή για περισσότερα από 30 χρόνια. Εδώ μεγαλώσαμε και μάθαμε να αγαπούμε και να σεβόμαστε τη φύση, το τοπίο, τα δάση και τις παραλίες του τόπου μας. Επιπλέον, η παρουσία κατασκηνωτών στην τοποθεσία Λουτρά της Αφροδίτης παρείχε έσοδα και έδωσε ζωή στην ευρύτερη περιοχή για αρκετές δεκαετίες, καθώς η παρουσία μας βοήθησε οικονομικά τις κοινότητες και τις επιχειρήσεις της περιοχής, περιλαμβανομένων αρκετών εξ αυτών που τώρα προσπαθούν να μας εκδιώξουν και να μας παρουσιάσουν ως τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη απειλή για την προστασία της περιβαλλοντικά ευαίσθητης αυτής περιοχής», όπως προσθέτουν. 

Παράλληλα διαβεβαιώνουν κατηγορηματικά, ότι οι κατασκηνωτές στην τοποθεσία Λουτρά της Αφροδίτης δεν αποτελούν απειλή για την προστατευόμενη περιοχή της Χερσονήσου Ακάμα και δεν ευθύνονται για την πρόκληση καμίας από τις δεκάδες κακόβουλες πυρκαγιές που ξέσπασαν τα τελευταία χρόνια στη Χερσόνησο Ακάμα. 

Αντίθετα, όπως τονίζουν, «οι κατασκηνωτές προσέχουν και σέβονται την περιοχή, ενώ άλλοι προσφεύγουν σε εμπρησμούς και κακόβουλες ενέργειες με στόχο την οικοπεδοποίηση και τσιμεντοποίηση της περιοχής». 

kataskinotes-akama2

Οι κατασκηνωτές, χωρίς τυμπανοκρουσίες, είναι αυτοί που κάθε χρόνο καθαρίζουν τον χώρο όπου βρίσκονται τα τροχόσπιτα στα Λουτρά της Αφροδίτης, καθώς και τις πλησίον παραλίες. 

Οι κατασκηνωτές, συνεχίζουν στη μακροσκελή τους ανακοίνωση, δεν διοργανώνουν «σαφάρι», δεν ενοικιάζουν «γουρούνες» και δεν αλωνίζουν με σκάφη τις θάλασσες, προκαλώντας όχληση στην άγρια ζωή, υποβάθμιση των οικοτόπων και ρύπανση της περιοχής. Οι κατασκηνωτές δεν αφήνουν πίσω τους σκουπίδια, δεν διανοίγουν παράνομες προσβάσεις, δεν ανεγείρουν παράνομα εστιατόρια και αναψυκτήρια σε παραλίες ωοτοκίας θαλάσσιων χελωνών, δεν κτίζουν πολυτελείς επαύλεις πάνω σε θαλασσινές σπηλιές αναπαραγωγής της μεσογειακής φώκιας και δεν ευθύνονται για τον εκβραχισμό παραλιών με στόχο να τοποθετηθούν κρεβατάκια και ομπρέλες μπροστά από πολυώροφα ξενοδοχεία».

Την ίδια ώρα, διαβεβαιώνουν ότι θα αποχωρήσουν από την τοποθεσία Λουτρά της Αφροδίτης εφόσον διασφαλιστεί ότι εντός του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα και των προστατευόμενων περιοχών του Δικτύου Natura 2000 δεν θα γίνει καμία ανάπτυξη και αφού εξευρεθεί εναλλακτικός χώρος κατασκήνωσης κοντά στα Λουτρά Αφροδιτης. 

Οι κατασκηνωτές, όπως τονίζεται, αποτελούν ένα από τα τελευταία οχυρά για την προστασία του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα και θα σταθούν εμπόδιο σε οποιαδήποτε ιδιωτικά συμφέροντα προωθούν την οικοπεδοποίηση και τσιμεντοποίηση της Χερσονήσου Ακάμα.   

Καταγγέλλουν προώθηση παράνομου κατασκηνωτικού χώρου σε τ/κ γη.

kataskinotes-akama3

Οι κατασκηνωτές στην τοποθεσία Λουτρά της Αφροδίτης αντιλαμβάνονται το πρόβλημα που προκύπτει λόγω της ανυπαρξίας ενός αδειοδοτημένου και οργανωμένου κατασκηνωτικού χώρου στην περιοχή της Χερσονήσου Ακάμα. 

Οι κατασκηνωτές θεωρούν ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένας αδειοδοτημένος και οργανωμένος κατασκηνωτικός χώρος, κοντά στα Λουτρά της Αφροδίτης, ο οποίος να χωροθετείται εκτός του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα και των προστατευόμενων περιοχών του Δικτύου Natura 2000, να λειτουργεί στη βάση της νομοθεσίας και των κανονισμών λειτουργίας κατασκηνωτικών χώρων. 

Προτείνουν όπως ένας τέτοιος χώρος, θα πρέπει να βρίσκεται υπό τη διαχείριση των τοπικών Αρχών και να επιφέρει έσοδα στις τοπικές κοινότητες, έτσι ώστε να επωφελούνται από τη λειτουργία οικοτουριστικών υποδομών και δραστηριοτήτων στην περιοχή. 

Εδώ και χρόνια, αναφέρουν, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Κατασκηνωτών απευθύνει έκκληση προς τις αρμόδιες Αρχές για να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος εκτός του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα και των προστατευόμενων περιοχών του Δικτύου Natura 2000. Έτσι θα μετακινηθούν εκεί τα τροχόσπιτα. Επιπλέον, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Κατασκηνωτών θεωρεί ότι ο κατασκηνωτικός χώρος που θα δημιουργηθεί πρέπει να βρίσκεται υπό τη διαχείριση της κοινότητας Νέου Χωρίου Πάφου. Καταγγέλλουν ταυτόχρονα ότι, «ενόσω κάποιοι επιχειρούν να εκδιώξουν τους κατασκηνωτές από την τοποθεσία Λουτρά της Αφροδίτης με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος, προωθείται η κατασκευή και λειτουργία ιδιωτικού κατασκηνωτικού χώρου σε τεμάχιο γης τουρκοκυπριακής ιδιοκτησίας, κατά παρέκκλιση διεθνών πρωτοκόλλων, κοινοτικών οδηγιών και εθνικών νομοθεσιών, για να εξυπηρετήσουν συμφέροντα ιδιωτών».