Pafos Net

Ημερίδα της Δημοτικής Ομάδας Πρόληψης Γεροσκήπου για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων

title image

Διοργανώθηκε στην Τεχνική Σχολή Πάφου ημερίδα με θέμα: «Σύμπλευση στην Πρόληψη-Αναδεικνύοντας τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης». Η ημερίδα οργανώθηκε από τη Δημοτική Ομάδα Πρόληψης Γεροσκήπου, η οποία μετρά ήδη 16 χρόνια ενεργής και ουσιαστικής δράσης στον Τομέα της Πρόληψης των Εξαρτήσεων στην Επαρχία της Πάφου και τέθηκε υπό την Αιγίδα της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ).

Η Ιωάννα Γιασεμή, αναπληρώτρια Εκτελεστική Γραμματέας της ΑΑΕΚ, ανέλυσε την υφιστάμενη κατάσταση του φαινομένου της εξάρτησης στην Κύπρο και το μέλος της Ένωσης Δήμων Κύπρου, Δήμαρχος Πέγειας, Μαρίνος Λάμπρου, εστίασε πρώτιστα στο ενδιαφέρον ανάληψης ενεργού ρόλου από την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών και ακολούθως στην αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος της χρήσης ουσιών εξάρτησης στην επαρχία Πάφου.

Ο Βασίλης Κούτρας, καθηγητής της Αγωγής Υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Επιστημονικός Διευθυντής του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Σχεδία» του Νομού Ιωαννίνων, ανέλυσε την αποτελεσματικότητα του Προγράμματος Δεξιοτήτων Ζωής, ενός προγράμματος ανάπτυξης προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων. Επισήμανε, παρόλα αυτά, πως, ενώ κανένα άλλο πρόγραμμα δεν πετυχαίνει τόσα πολλά και ουσιαστικά αποτελέσματα στον τομέα της εκπαίδευσης, το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν εντάσσεται στην υποχρεωτική εκπαίδευση ούτε στην Ελλάδα ούτε στην Κύπρο. 

Ο κύκλος των ομιλιών ολοκληρώθηκε με την εισήγηση του Ευάγγελου Καφετζόπουλου, Προέδρου του Δ.Σ. του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) Ελλάδας, ο οποίος με αφετηρία τη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου και το σύστημα «ανταμοιβής», το οποίο λειτουργεί σε ανθρώπους που βρίσκονται ή δε βρίσκονται στη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών, ανέλυσε τη φιλοσοφία της πρόληψης, τόσο σε θεωρητικό όσο και πρακτικό επίπεδο, κυρίως μέσα από το επιτυχημένο και αποτελεσματικό μοντέλο λειτουργίας 75 Κέντρων Πρόληψης και Ψυχοκοινωνικής Υγείας, τα οποία ιδρύθηκαν και λειτουργούν στην Ελλάδα με την επιστημονική υποστήριξη και εποπτεία του ΟΚΑΝΑ, αλλά και τη χρηματοδότησή τους κατά 50%. 

Στο πλαίσιο της Ημερίδας, ο Πρόεδρος της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου, Χρύσανθος Γεωργίου, δήλωσε με ανακούφιση και χαρά πως με τους Δημάρχους Γεροσκήπου, Πέγειας και Πόλεως Χρυσοχούς συμφώνησαν στην υπογραφή συμφώνου συνεργασίας για την από κοινού χρηματοδότηση και υλοποίηση προγραμμάτων πρόληψης στους αντίστοιχους δήμους.

Στην ημερίδα παρέστησαν εκπρόσωποι πολλών κοινωνικών φορέων και οργανώσεων γονέων και εκπαιδευτικών της Πάφου. Με εξαίρεση τη δυναμική παρουσία του Δήμου Γεροσκήπου και του Δήμου Πέγειας, τόσο σε πολιτικό όσο και σε διοικητικό επίπεδο, ήταν φανερή η απουσία εκπροσώπων άλλων Δήμων και Κοινοτήτων της Επαρχίας.

Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας, οι συμμετέχοντες, εκπρόσωποι των οργανωμένων γονέων, εκπαιδευτικών και κοινωνικών φορέων και υπηρεσιών και ευαισθητοποιημένων πολιτών, είχαν την ευκαιρία να «συμπλεύσουν» σε μία Ομάδα Εργασίας, με στόχο το μοίρασμα προβληματισμών, την αναγνώριση του μεγέθους των ψυχοκοινωνικών προβλημάτων που βιώνει καθένας από τη δική του θέση και την εξεύρεση κοινών αξόνων μιας αποτελεσματικής πολιτικής πρόληψης. Η συζήτηση κινήθηκε σε ένα ιδιαίτερα φιλικό και συνεργατικό κλίμα και επισημάνθηκε η σπουδαιότητα της συνεισφοράς των προγραμμάτων πρόληψης στην ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας των νέων, στο σχολείο και την οικογένεια. Αναγνωρίστηκε από την ολομέλεια ότι καθοριστικό ρόλο στη βιωσιμότητα και στην εξέλιξη, τόσο των φορέων πρόληψης όσο και των προγραμμάτων πρόληψης εντός σχολικού ή άλλου πλαισίου, διαδραματίζει η ουσιαστική εμπλοκή και υποστήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης και του κράτους και διαπιστώθηκε πως η δράση μπορεί να ξεκινάει από τη βάση, τους ενεργούς πολίτες, τους ευαισθητοποιημένους ανθρώπους, τους συνεπείς και κινητοποιημένους επαγγελματίες φορέων και οργανώσεων.    

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με την υπόσχεση της Δημοτικής Ομάδας Πρόληψης Γεροσκήπου να αναλάβει δράση αρχικά μεταξύ των κοινωνικών φορέων και στη συνέχεια με τους οργανωμένους γονείς και εκπαιδευτικούς, για να διερευνήσουν από κοινού «τι τους ενώνει», προκειμένου να κάνουν στη συνέχεια βήματα προς τις ιδέες, οι οποίες θα έχουν ωριμάσει. Εξάλλου, αυτή η Ημερίδα ήταν ένα βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση, αυτήν της σύμπλευσης.