Pafos Net

Ιδιωτικοποιήσεις και άλλες αλλαγές στην Κυπριακή Δημοκρατία

title image

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΗ

Δημοτικού Συμβούλου ΔΗΣΥ Δήμου Γεροσκήπου

Στις μέρες μας δυστυχώς η έννοια Κυπριακή Δημοκρατία και Κυπριακή Οικονομία είναι έννοιες που έχουν παρεξηγηθεί. Οι πολίτες έφτιαξαν αυτό το κατασκεύασμα της Δημοκρατίας και η οικονομία του τόπου ακολουθούσε τις εντολές των ψηφοφόρων πολιτών. Το κράτος μας έγινε υδροκέφαλο.

Η κουλτούρα του κόσμου της μικρής Κύπρου είναι τέτοια που έφτιαξε πολίτες να επιδιώκουν να είναι κοντά στο σύστημα. Να είναι κοντά σε αυτούς που επηρεάζουν αυτούς που λαμβάνουν τις αποφάσεις. Να δίνουν δυστυχώς οι πολιτικοί την ευκαιρία σε κάθε επίσκεψη τους οπουδήποτε άλλοτε να τους γωνιάζουν και να ζητούν χάρες, βολέματα και δουλειές και άλλοτε δια τηλεφώνου να επιτυγχάνουν αυτά που θέλουν.

Γι αυτό και η μικρή μας χώρα Κύπρος συντηρεί πολλαπλάσιο αριθμό κυβερνητικών υπαλλήλων. Εκεί που η θέση ήταν για δύο καλούς λόγω πίεσης έπαιρναν οχτώ. Άνοιγαν και άλλες θέσεις για να βολέψουν και τους παραπονούμενους ψηφοφόρους.  Είναι γι αυτό τον λόγω που η χώρα μας υποφέρει και θα ησυχάσει μόνο όταν καταφέρει να μειώσει το τεράστιο πάγιο κόστος που καλείται να πληρώνει κάθε μήνα όχι μόνο σε μισθούς αλλά και έξοδα συντήρησης και αγοράς προμηθειών.

Είναι αδιανόητο το κράτος μας να κάνει τον μάγειρα στα νοσοκομεία και να συντηρά ουκ ολίγα μηχανήματα. Είναι αδιανόητο το κράτος μας να έχει ραφεία στα νοσοκομεία, να πλένει σεντόνια κ.λπ. Γιατί να μην αγοράζονται υπηρεσίες; Αυτό το κράτος τόσα χρόνια περιόρισε την ανάπτυξη και το ελεύθερο εμπόριο. Είναι αυτό το κράτος που σήμερα συντηρά μηχανουργία και τεχνικές υπηρεσίες στην Αστυνομία, στον στρατό στο Υπουργείο Παιδείας, στα Δημόσια Έργα. Γιατί και πάλι να μην αγοράζονται υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα;

Δημιουργήσαμε το αποχετευτικό σύστημα σε κάθε πόλη. Γιατί να λειτουργεί ανεξάρτητη υπηρεσία σε κάθε πόλη; Γιατί να μην μπορεί να ενσωματωθεί σε κάθε Δήμο η κοινότητα που έχουν το αποχετευτικό σύστημα;  Και να ελέγχονται από τις τεχνικές υπηρεσίες και λογιστήρια των εκάστοτε Δήμων και κοινοτικών αρχών. Γιατί τόση γραφειοκρατία;

Γιατί οι Σχολικές Εφορείες; Ποιος ο ρόλος τους; Όλες οι σημαντικές αποφάσεις παίρνονται από το Υπουργείο Παιδείας. Η Σχολική Εφορεία αποφασίζει στην ουσία για τις καντίνες και άλλα ασήμαντα. Προς τι όλος αυτός ο σάλος για την διαχείριση των Σχολικών Εφορειών; Οι σύνδεσμοι γονέων μπορούν να αποφασίζουν για τις καντίνες και τα άλλα ασήμαντα. Στα Γυμνάσια και Λύκεια γιατί να υπάρχουν όπου γυμνάσιο και λύκειο Γυμνασιάρχης και Λυκειάρχης; Ο ένας γυμνασιάρχης ή λυκειάρχης μπορεί να κάνει την δουλειά. Υπάρχουν τόσοι βοηθοί που θα μπορούν να ενημερώνουν τον Γυμνασιάρχη / Λυκειάρχη για τα προβλήματα.

Θέλουμε μικρότερο κράτος. Αυτό θα το πετύχουμε με την διαγραφή των πιο πάνω και με τις ιδιωτικοποιήσεις. Αυτοί που δουλεύουν σήμερα για ένα οργανισμό μπορούν να δουλεύουν για ένα ιδιωτικό οργανισμό με απαιτήσεις και στόχους. Ο ιδιωτικός οργανισμός θα προοδεύσει. Πριν το κράτος προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις οφείλει να σπάσει το μονοπωλιακό καθεστώς του σήμερα σε κάποιους οργανισμούς και να προχωρήσει με τουλάχιστο καθεστώς ολιγοπωλίου και μετέπειτα να μετεξελιχθεί σε  φιλελεύθερο καθεστώς. Από αυτό το καθεστώς θα δημιουργηθούν δουλειές, θα αυξηθεί η ποιότητα αλλά και η παραγωγικότητα.

Το κράτος θα πρέπει να ασκεί τον ρυθμιστικό του ρόλο. Να ελέγχει κυρίως το νομικό πλαίσιο που θα διέπονται οι ιδιωτικοποιήσεις.

Τελευταίο αλλά εξαιρετικά σημαντικό χαρακτηρίζω τον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πριν γίνουν προσπάθειες για σύμπλεγματοποιήσεις και ενοποιήσεις υπηρεσιών εκείνο που πρέπει να δούμε είναι πρώτα οι ενοποιήσεις Δήμων. Είναι αδιανόητο Δήμοι που γειτνιάζουν που εφάπτονται να έχουν σήμερα δύο Δημάρχους, δύο γραμματείς διπλά λογιστήρια, δύο και περισσότερα δημοτικά μέγαρα, τεχνικές υπηρεσίες κ.λ.π.

Γιατί να μην γίνει ένα Δημαρχείο στην περιοχή με περισσότερη οικονομική ισχύ λόγω περισσοτέρων εσόδων από φορολογουμένους και επιχειρήσεις; Το κράτος συνεχώς μειώνει τις δαπάνες του για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δεν μπορώ να κατανοήσω γιατί πριν δύο χρόνια η τότε κυβερνώντες προχώρησαν σε αύξηση των Δήμων σε 39, στην Κύπρο των 700,000 κατοίκων! Οι πλείστοι αντιμετωπίζουν σωρεία οικονομικών προβλημάτων.

Για όλα αυτά ήρθε η τρόικα. Αν εφαρμοσθούν τα πιο πάνω θα υπάρχει σημαντική εξοικονόμηση σε όλους του τομείς και ίσως φύγει γρηγορότερα.

Η προστασία και η συγκάλυψη του υφιστάμενου τρόπου εργασίας έχει ημερομηνία λήξης. Από εμάς εξαρτάται να τσακίσουμε το κατεστημένο. Να συμπεριφερθούμε λογικά και δημοκρατικά σκεπτόμενοι πολίτες. Αν μείνουμε με τα ταΐσματα τα κομματικά και τις πρακτικές « ο γνωστός του γνωστού», θα εξακολουθούμε να πατάμε πάνω σε καμένη γη.

Η σημερινή κυβέρνηση έχει πάρει τα μηνύματα των καιρών. Προσπαθεί να κάνει τις αλλαγές. Θα τις κάνει. Θα πάρει χρόνο γιατί όπως ο ίδιος ο Πρόεδρος μας λέει, δεν γίνονται θαύματα από την μια ημέρα στην άλλη.