Pafos Net

ΙΔΕΟΔΡΟΜΙΟ by Pelican Restaurant: Η γριά η κότα έχει το ζουμί.

title image

ΤΟΥ ΑΚΗ ΕΘΕΛΟΝΤΗ

*Για εφημερίδες και ιστοσελίδες μιλάμε- όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις γκόμενες. Όπου, δεν αρκεί να έχεις την όρεξη, την άγνοια κινδύνου και την αντοχή, αλλά απαιτείται και η εμπειρία για να βγεις στον αφρό.

Τουτέστιν, άσε τους αιθεροβάμονες, τους έχοντες συνείδηση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος και τους εκτιμούντες την εκτίμηση του αναγνωστικού τους κοινού να σκίζονται νυχθημερόν για να βγάλουν τις ειδήσεις. Εμείς, ως οι ξύπνιοι της παρέας, οι κάτοχοι των hi-tech μυστικών των υπολογιστών και οι καλυπτόμενοι με το γράμμα του νόμου, θα καθαρίσουμε με ένα copy paste και δεν πα’ να κουρεύονται οι φωνασκούντες;

*Το θέμα θεριεύει εσχάτως, με την στροφή όλων των δημοσιογραφικών οργανισμών στην ηλεκτρονική δημοσιογραφία. Γι’ αυτό και το άνοιγμα της συζήτησης ως προς το τί είναι ωφέλιμο και ηθικό και τί είναι αθέμιτος ανταγωνισμός, με αφορμή την «υπόθεση ΡΙΚ», θα πρέπει στη συνέχεια να επεκταθεί και στο νέο είδος της δημοσιογραφίας: την διαδικτυακή ενημέρωση.

Έτσι κι’ αλλιώς, σε λίγα χρόνια, το αν θα δείχνει το ΡΙΚ διαφημίσεις ή όχι, το πώς θα ανακατανεμηθεί ο τηλεοπτικός εμπορικός χρόνος μεταξύ δημόσιας και ιδιωτικής τηλεόρασης και το ποιό θα είναι το ακριβές target group του τηλεοπτικού εμπορευόμενου, ελάχιστη σημασία θα έχει: Ήδη οι μετρήσεις καταδεικνύουν ότι η επιρροή της τηλεόρασης εξαντλείται πλέον σε αθλητικές μεταδόσεις και σαπουνόπερες- όχι σε διαμόρφωση πολιτικής δια των ειδήσεων.

*Αντιθέτως, η διαδικτυακή νέα δημοσιογραφία, είναι ήδη το next big thing. Γι’ αυτό και δεδομένου ότι το διαδίκτυο δεν επιδέχεται τους περιορισμούς και ελέγχους των συχνοτήτων, αποκτά επείγουσες διαστάσεις η σύναψη ενός «Κοινωνικού Συμβολαίου» για την προστασία της εργασίας ως αγαθού. Καθότι, άλλη αντιμετώπιση πρέπει να έχει ένα ειδησεογραφικό portal που παράγει ειδήσεις και άλλη ένα κακέκτυπο του, που χρησιμοποιώντας μια τεχνολογική δυνατότητα απλώς αναμεταδίδει την είδηση του πρώτου, πέντε δευτερόλεπτα αργότερα.

*Η αναφορά της πηγής ως βάση για την δημοσιογραφική ηθική, είναι πλέον άνευ αντικειμένου: Διότι, τί σόι επικράτηση του καλύτερου μπορεί να γίνει, αν στο διαδικτυακό σύμπαν υκλοφορούν πέντε ή δέκα ιστοσελίδες με πανομοιότυπο περιεχόμενο, επειδή η μια βγάζει τις ειδήσεις και οι άλλες όλες τις αντιγράφουν- έστω και αν αναφέρουν την πηγή;

*Ήγγικεν ο καιρός: Ο προστατευτισμός στην οικονομία απέθανε. Καιρός να τον ακολουθήσει και αυτός της αντιγραφής.