Pafos Net

ΙΔΕΟΔΡΟΜΙΟ by COFFEEBRANDS: Διάλογοι κωφών

title image

ΤΟΥ ΑΚΗ ΕΘΕΛΟΝΤΗ

 

*Η στήλη αυτή κατέθεσε την άποψη της επί του θέματος πολλάκις-και έλαβε μύδρους για αυτήν: Ο διάλογος είναι μια υπερτιμημένη αρετή. Και όταν έχεις να κάνεις με ανθρώπους που τον χρησιμοποιούν απλώς για επίδειξη ή για καυγά, χωρίς να ενδιαφέρονται ποσώς για την διακίνηση ιδεών, είναι μάλιστα και μια βλαβερή, εκτός από υπερτιμημένη, δυνατότητα.

Καλή ώρα, όσα γίνονται και λέγονται μέρες τώρα στα καθ’ ημάς επί παντός επιστητού- καθότι, άλλο ένα κύριο χαρακτηριστικό της «αξίας» του διαλόγου, είναι ότι η ανάγκη γι’ αυτόν γιγαντώνεται κατά ένα «μυστήριο» λόγο όταν πλησιάζουν εκλογές.

Ας δούμε χαρακτηριστικά παραδείγματα διαλόγου και ας σκεφτεί ο καθείς από μόνος του τι προσφέρει μια τέτοια διαδικασία:

*Διάλογος κωφών, νούμερο 1: Δυό βδομάδες τώρα, ο σκύλος κυνηγά την ουρά του- η «κυβέρνηση του νότου» των Ως Δαμέ, που και μόνο ο ηλίθιος εξυπνακισμός του ονόματος αρκεί για να αντιληφθεί από την πρώτη στιγμή κανείς την ανάγκη κάποιων απίθανων να γίνουν επίκεντρο σημασίας, εξακολουθεί να μονοπωλεί το πολιτικό ενδιαφέρον.

Πλεονασμός- αν τα νεοφανή φρούτα του δημόσιου βίου δεν είναι ικανοποιημένα στο «νότο», ας πάνε στον οθωμανικό «βορρά». Μπορεί να την βρουν καλύτερα…

*Διάλογος κωφών, νούμερο 2: Η συζήτηση που μόνοι τους άρχισαν και μόνοι τους συνεχίζουν με την εκλογή Τατάρ οι τουρκοκύπριοι και η Άγκυρα για τη λύση δύο κρατών. Είναι εκτός κάθε συζήτησης, λέει η δική μας πλευρά. Είναι εκτός κάθε συζήτησης, διαμηνύει η Ευρωπαική Ένωση. Είναι μη αποδεκτική προοπτική, τονίζουν ΟΗΕ και ΗΠΑ.

Δεν βαριέσαι, στην πενταμερή θα πάμε για συζήτηση λύσης δύο κρατών, συνεχίζουν τον χαβά τους οι τούρκοι.

Η κατάσταση αυτή από μόνη της είναι τόσο ψυχεδελικά αστεία, που μόνο σε επεισόδιο του Faulty Tower θα άξιζε να βρίσκεται, για να βγάζει γέλιο- όχι σε μια πραγματική σύνοδο κρατών και θεσμών.

Και το πλέον αστείο, είναι ότι παγιδευμένοι μέσα στις διαδικασίες της πολιτικής είμαστε αναγκασμένοι να μετέχουμε σε αυτή την ιστορία προσπαθώντας να τετραγωνίσουμε τον κύκλο.

*Διάλογος κωφών, νούμερο 3: Παγκόσμιοι επιστημονικοί φορείς, κράτη, ιατροί, ερευνητές και δεν συμμαζεύεται, κοπανούν ένα χρόνο τώρα το ίδιο πράγμα: Ο εμβολιασμός είναι η μόνη λύση για επιστροφή στην κανονικότητα και λήξη της πανδημίας.

Ας λένε, εμείς ξέρουμε καλύτερα- δεν θα περάσει του Μπιλ Γκέιτς να μπει στο σπουδαίο DNA μας και να το αλλοιώσει δια του εμβολίου. Και μεταξύ μας, έχω ένα φίλο νοσηλευτή που μου σφύριξε ότι τα εμβόλια δεν είναι δα και τόσο αποτελεσματικά όσο λένε οι φαρμακοβιομηχανίες. Άσε δε, που στο You Tube ένας ειδικός πνευμονολόγος-λοιμοξιολόγος από την Ακτή του Ελεφαντοστού ανέλυε χθες ότι ο κορωνοιός δεν θα περάσει με τον εμβολιασμό, αλλά με την μυστική παρασκευή ενός νέου ορού στα κρατικά χημεία της Κίνας, που όμως το κρατά επτασφράγιστο μυστικό.

*Καταλαβαίνετε με τόση διακίνηση ιδεών γιατί η Κύπρος γέμισε σοφούς ανθρώπους…