Pafos Net

ΙΔΕΟΔΡΟΜΙΟ by COFFEEBRANDS: Οι διακοπές δεν μένουν πια εδώ

title image

ΤΟΥ ΑΚΗ ΕΘΕΛΟΝΤΗ

*Τις εθνικές επετείους του Μαρτίου και του Απριλίου, τις περάσαμε σε κλίμα «βρείτε μου μια τρύπα να κρυφτώ», αντί εθνικής ανάτασης ως συνήθως, που λένε και οι πολιτικοί μας ή οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ. Η επέλαση του κορωνοιού, βλέπετε, ήταν πολύ φρέσκια και πολύ τρομακτική για να ξεχασθεί από την υπόμνηση των κατορθωμάτων του Καραισκάκη, του γέροντα του Μωριά και των παλληκαριών του αχυρώνα.

*Τις άγιες μέρες του Πάσχα, πάλι, τις περάσαμε έχοντας ενοράσεις: Βλέπαμε τη σούβλα να γυρίζει και αντί το αρνί φαντασιωνόμαστε εαυτούς να γυρνάνε γυροβολιά στα κάρβουνα- οι πιο ποιητές εξ ημών, αντί του μαρτυρίου ελέω πανδημίας, έβλεπαν στη θέση του αμνοεριφίου τον κυπριακό ελληνισμό να σουβλίζεται από τον Ερτογάν και τα πλεούμενα του.

Ομοίως, το βράδυ του Καλού Λόγου ακούγαμε τα πάθη αρχικά και το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης τελικά από την ασφάλεια του σπιτιού και από τηλεοράσεως ή διαδικτύου- άντε να καταλάβεις γιορτή, να φας μαγειρίτσα και να καθαρίσεις κεφαλάκια μετά...

*Το διάστημα που ακολούθησε έκτοτε, την βγάζαμε μεταξύ καναπέ και βεράντας, με τις κουβέντες να είναι πανομοιότυπες: Οι επιδημιολόγοι που στο μεταξύ έπιασαν στασίδι στα μήντια, οι συνωμοσιολόγοι που βλέπουν σκοτεινές κινήσεις πίσω από την εμφάνιση του ιού, οι απείθαρχοι που γράφουν τα διατάγματα και όλους τους υπόλοιπους εκεί που δεν πιάνει μελάνι και κάνουν τις νυχτερινές τους τσάρκες αραχτοί και λάιτ.

Και ακόμη, οι ηλίθιοι αμερικάνοι που μέχρι να καταλάβουν τι γίνεται ο κορωνοιός τους ξεπάστρεψε τη μισή Νέα Υόρκη, οι κωλοεγγλέζοι που μας το παίζουν καμπόσοι στα εύκολα, όπως στα ωράρια και την τήρηση των νόμων στα φανάρια, αλλά με τον κορωνοιό έχασαν τη μπάλα- και απαραιτήτως ή κανονική η μπάλα: Που μια φορά εδώ και τόσα χρόνια η Ομόνοια πήγαινε καρφί για πρωτάθλημα και δεν μας άφησαν να κάνουμε μια στέψη κανονική, που να πάρει…

*Με αυτά και αυτά ήρθε και το καλοκαίρι- και όπως ήρθε, έφυγε πριν καν το πάρουμε χαμπάρι. Πάνε οι παλιές καλές εποχές του πολύμηνου προγραμματισμού για ταξίδια μακρινά κι’ ονειρεμένα, πάνε και οι εύκολες και φτηνές αποδράσεις στην Αθήνα και τα μαγαζιά της, πάνε και οι οργανωμένες καλοκαιρινές συνάξεις σε φίλους για μαζικά τσιμπούσια.

Και εκεί που κάναμε την ανάγκη φιλότιμο λέγοντας ότι θα αράξουμε μια φορά στο σπίτι ώστε να περάσει το κακό με τη ζέστη (που θα εξαφανίσει τον κορωνοιό) και θα είμαστε πάλι χύμα σε λίγους μήνες, ξαφνικά πάρε μια νέα τζούρα από τον κύριο αυτό και κράτα την μέχρι το 2021.

Στο οποίο, ούτως ή άλλως, διακοπές ήταν πολύ αμφίβολο αν θα πήγαινες, με τέτοιο οικονομικό χάλι και τόση αβεβαιότητα. Και όσοι πάνε όμως, τί να το κάνουν... Αν είναι να μαυρίζει η ψυχή μας, ας μαυρίζει στο σπιτάκι μας.

Δωρεάν.