Pafos Net

ΙΔΕΟΔΡΟΜΙΟ by COFFEEBRANDS: Η γριά η κότα έχει το ζουμί

title image

ΤΟΥ ΑΚΗ ΕΘΕΛΟΝΤΗ

 

*Για εφημερίδες, ιστοσελίδες και ηλεκτρονικά μέσα μιλάμε- όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις γκόμενες. Όπου, δεν αρκεί να έχεις την όρεξη, την άγνοια κινδύνου και την αντοχή, αλλά απαιτείται και η εμπειρία για να βγεις στον αφρό.

*Το θέμα θεριεύει τα τελευταία χρόνια, με την στροφή όλων των δημοσιογραφικών οργανισμών στην ηλεκτρονική δημοσιογραφία. Γι’ αυτό και το άνοιγμα της συζήτησης ως προς το τί είναι ωφέλιμο και ηθικό και τί είναι αθέμιτος ανταγωνισμός, με αφορμή αυτή την φορά την «υπόθεση Κούκλια», αφορά κυρίως στο νέο είδος της δημοσιογραφίας: την διαδικτυακή ενημέρωση.

Πριν ένα χρόνο, άπαντες χαλούσαν τη ζαχαρένια τους για το μείζον θέμα του ΡΙΚ: Αν ως κρατικός οργανισμός και άρα επιδοτούμενος από το κράτος, θα έπρεπε να μετέχει και στον ανταγωνισμό της διαφημιστικής πίτας ή όχι. Πράγμα που καταδεικνύει την πραγματικότητα ότι οι αρμόδιοι φορείς είναι μονίμως ένα κλικ πίσω από τις εξελίξεις.

Διότι, έτσι κι’ αλλιώς, σε λίγα χρόνια το αν θα δείχνει το ΡΙΚ διαφημίσεις ή όχι, το πώς θα ανακατανεμηθεί ο τηλεοπτικός εμπορικός χρόνος μεταξύ δημόσιας και ιδιωτικής τηλεόρασης και το ποιό θα είναι το ακριβές target group του τηλεοπτικού εμπορευόμενου, ελάχιστη σημασία θα έχει: Ήδη οι μετρήσεις καταδεικνύουν ότι η επιρροή της τηλεόρασης εξαντλείται πλέον σε αθλητικές μεταδόσεις- όχι σε διαμόρφωση καταναλωτικού κοινού.

*Αντιθέτως, η διαδικτυακή νέα δημοσιογραφία, είναι ήδη το next big thing. Γι’ αυτό και δεδομένου ότι το διαδίκτυο δεν επιδέχεται τους περιορισμούς και ελέγχους των συχνοτήτων, αποκτά επείγουσες διαστάσεις η σύναψη ενός «Κοινωνικού Συμβολαίου» για την προστασία της εργασίας ως αγαθού. Καθότι, άλλη αντιμετώπιση πρέπει να έχει ένα ειδησεογραφικό portal που παράγει ειδήσεις και άλλη ένα κακέκτυπο του, που χρησιμοποιώντας μια τεχνολογική δυνατότητα απλώς αναμεταδίδει την είδηση του πρώτου, πέντε δευτερόλεπτα αργότερα.

Η αναφορά της πηγής ως βάση για την δημοσιογραφική ηθική, είναι πλέον άνευ αντικειμένου: Διότι, τί σόι επικράτηση του καλύτερου μπορεί να γίνει, αν στο διαδικτυακό σύμπαν κυκλοφορούν πέντε ή δέκα ιστοσελίδες με πανομοιότυπο περιεχόμενο, επειδή η μια βγάζει τις ειδήσεις και οι άλλες όλες τις αντιγράφουν- έστω και αν αναφέρουν την πηγή;

*Όσοι περιηγούνται τακτικά στο σύμπαν του διαδικτύου ή όσοι εξακολουθούν να ακούνε ραδιόφωνο σε ώρες ενημερωτικών εκπομπών, αντιλαμβάνονται για τι μιλάμε: Ένα θέμα όπως αυτό του σκανδάλου στα Κούκλια που έφερε στην επιφάνεια μια εφημερίδα (ο Φιλελεύθερος) και ένας δημοσιογράφος ( ο Μιχάλης Χατζηστυλιανού), ξεχειλώνεται μέρες τώρα με τρόπο που ο μη αναγνώστης των εφημερίδων εισπράττει ότι το όλο θέμα ήρθε στην επιφάνεια από τον κάθε αναπαραγωγό της είδησης. Και βεβαίως, η «φευγάτη» αναφορά στην αρχική πηγή, πριν ακολουθήσει ο ορυμαγδός του προσωπικού σόου ενός εκάστου, ελάχιστη σημασία αποδίδει στην εργασία του ερευνητή.

*Ήγγικεν ο καιρός: Ο προστατευτισμός στην οικονομία απέθανε. Καιρός να τον ακολουθήσει και αυτός της αντιγραφής.

 

SOCIAL MEDIA