Pafos Net

ΙΔΕΟΔΡΟΜΙΟ by COFFEEBRANDS: Από πού καταλαβαίνουμε την κρισιμότητα μιας εκλογικής αναμέτρησης

title image

ΤΟΥ ΑΚΗ ΕΘΕΛΟΝΤΗ

 

*Ας σκίζονται οι υπάλληλοι των διαφόρων σωμάτων της Ευρωπαικής Ένωσης να πείσουν για την σημασία αυτών των Ευρωεκλογών. Και ας γίνονται αρεστοί σε μήντια και επιχειρηματίες σκορπώντας αφειδώς ευρώ για διαφημιστικές καμπάνιες- σάμπως δικά τους είναι;

Όλα αυτά είναι βλακείες- η πραγματική σημασία μιας εκλογικής αναμέτρησης, προσμετράται στην Κυπριακή Δημοκρατία μόνο από ένα πράγμα: Αν κάποιες ομάδες πληθυσμού καταθέτουν τα εκλογικά τους βιβλιάρια, πάει να πει ότι οι εκλογές είναι σημαντικές. Αν τα εκλογικά βιβλιάρια παραμένουν καταχωνιασμένα σε ερμάρια και αποθηκευτικούς χώρους των σπιτιών, ούτε να μας φτύσουν οι ψηφοφόροι.

Ακούσατε κανένα να απειλεί με κατάθεση του βιβλιαρίου του ενόψει της ευρωεκλογής της 26ης τρέχοντος; Ε, τότε όσα δακρύβρεχτα σποτάκια και να δείτε τις μέρες αυτές γράφτε τα εκεί που ξέρετε- οι εκλογές είναι της πλάκας.

*Θυμάμαι την έκπληξη που αισθάνθηκα, αρχές της δεκαετίας του ΄90, στη θέα των κατοίκων της ανατολικής Πάφου να καταφθάνουν στην Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου με δεκάδες κασόνια γεμάτα εκλογικά βιβλιάρια ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την εκτροπή του φράγματος της Αρμίνου προς τον Κούρη. Ο τότε Έπαρχος να αρνείται να τα παραλάβει, τονίζοντας στους διαμαρτυρόμενους ότι πρόκειται για επίσημα έγγραφα που είναι υπό την ευθύνη των κατόχων τους. Οι κάτοχοι τους να εμμένουν πεισματικά ότι δεν τα θέλουν, αν δεν τους αφήσουν το νερό τους ήσυχο. Και η Αστυνομία να βρίσκεται στην άβολη θέση να τα φορτώνει στα οχήματα της για να τα φυλάει, μέχρι να βρεθεί ο καλός Σαμαρείτης που θα τα παραλάβει τελικά.

*Έκτοτε, πολύ νερό κύλησε στο αυλάκι, αλλά τα εκλογικά βιβλιάρια κραδαίνονταν απειλητικά σε κάθε περίπτωση που μια κοινωνική ομάδα ένοιωθε να χάνει πλεονεκτήματα από κρατικές αποφάσεις. Η πιο πρόσφατη, που μας ανάγκασε να ξεθάψουμε από τις μνήμες μας και τα συρτάρια που τα έχουμε καταχωνιασμένα για χρόνια τα βιβλιάρια αυτά, ήταν οι φωνές στη Χρυσοχού το θέμα της τιμολόγησης του νερού άρδευσης.

Ή μειώνεται το τέλος που καταβάλλουν οι αγρότες ή σας φέρνουμε πεσκέσι τα βιβλιάρια μας, ήταν η καινούργια απειλή. Η οποία για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, εκτός της Επάρχου Πάφου που δεν θα έχει φανταζόμαστε καμία διάθεση να φορτωθεί μέσα σε όλα τα άλλα καθήκοντα της και την φύλαξη των εκλογικών βιβλιαρίων των συντρόφων της Χρυσοχούς, δεν μπορούμε να αντιληφθούμε γιατί θεωρείται ότι θα συγκινήσει κάποιούς.

Κάποιες ομάδες συμπατριωτών μας δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι οι μετά την ένταξη μας στην ΕΕ καιροί, τους έχουν ξεδοντιάσει αυτό το δικαίωμα. Το να κουβαλούσες τα κασόνια με τα εκλογικά βιβλιάρια στον οικείο Έπαρχο μπορεί να είχε ένα λόγο ύπαρξης ως δρώμενο τη δεκαετία του ’80 ή του ’90, αλλά σήμερα δεν συγκινεί ούτε τις σκουπιδολάγνες τηλεοπτικές κάμερες.

*Ούτως ή άλλως, είτε παραδώσεις το βιβλιάριο σου, είτε το αφήσεις ξεχασμένο στο ερμάρι, το ένα και το αυτό- από τη στιγμή που η Ευρώπη μας αποκάλυψε ότι το να μην πας να ψηφίσεις είναι δικαίωμα σου και όχι ποινικά κολάσιμη παράλειψη όπως απειλούσε η Κυπριακή Δημοκρατία μέχρι το 2004, ποιος χέστηκε τι θα κάνεις με το βιβλιαράκι σου.