Pafos Net

Η βόμβα στη μητέρα του Φαίδωνα και άλλες "εγκληματικές" αποκαλύψεις στο Νοσοκομείο Πάφου

title image

Η σχέση του Ηλία Μούζου με τους τρεις συλληφθέντες της Πάφου για τοποθέτηση εμπρηστικού μηχανισμού, αλλά και η σχέση ενός των τριών με την υπόθεση της βόμβας στο αυτοκίνητο της μητέρας του Δημάρχου Πάφου, επισημοποιήθηκε σήμερα. Το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου που συνεδρίασε στο χώρο του Νοσοκομείου Πάφου λόγω ασθενείας και νοσηλείας του ενός εκ των τριών συλληφθέντων προχθές για υπόθεση τοποθέτησης εμπρηστικού μηχανισμού και περίθαλψης μετά την πράξη, ενέκρινε το αίτημα της Αστυνομίας και εξέδωσε διατάγματα κράτησης των τριών υπόπτων. Ειδικότερα, για τον 26χρονο ο οποίος καταζητείτο από τις προηγούμενες μέρες και για τον 30χρονο ετεροθαλή αδελφό του εκδόθηκαν διατάγματα κράτησης οκτώ ημερών, ενώ για τον 20χρονο ο οποίος εντοπίστηκε χθες στα Κονιά με τους δύο αδελφούς εκδόθηκε το ζητούμενο από την Αστυνομία διάταγμα κράτησης των δύο ημερών.

Στο Νοσοκομείο μετέβησαν λίγο πριν το μεσημέρι τα μέλη του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου αφού ο 26χρονος είχε μεταφερθεί από το βράδυ για νοσηλεία, παραπονούμενος για ζαλάδες και άλλα προβλήματα. Άτομο που κρατείται ήδη σχετικά με τις τελευταίες υποθέσεις ναρκωτικών και δολοφονικής απόπειρας κατά μελών του αστυνομικού σώματος στη Λεμεσό, ανέφερε σύμφωνα με την κατηγορούσα αρχή, ότι στις 17 περασμένου Νοεμβρίου σε συνάντηση που είχε με τον μέχρι προχθές καταζητούμενο και αργότερα συλληφθέντα 26χρονο του είπε ο δεύτερος ότι κατά το διάστημα εκείνο θα τοποθετούσε μια βόμβα χωρίς να αναφέρει σε ποιόν και για ποιο λόγο.

Το βράδυ των Χριστουγέννων, ο 26χρονος επισκέφθηκε το πρόσωπο που τελεί υπό κράτηση και σύμφωνα με τον ίδιο, διανυκτέρευσε μάλιστα στο σπίτι του και το πρωί του είπε «δεν άκουσες τι λένε σήμερα οι ειδήσεις; Βάλαμε πόμπα στη μάνα του  κυβερνητικού», αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι στην κατοχή του είχε και άλλες πέντε βόμβες έτοιμες χωρίς και πάλι να αποκαλύψει για ποιους προορίζονταν.

Στο μεταξύ όπως αναφέρθηκε από τη κατηγορούσα αρχή στο Δικαστήριο, σε θεληματική του κατάθεση και ο Ηλίας Μούζος, που επίσης τελεί υπό κράτηση ανέφερε από τις 8 Μαίου ότι είχε δώσει στον 30χρονο ετεροθαλή αδελφό του 26χρονου που επίσης συνελήφθη  χτες στον ίδιο χώρο με τον 26χρονο, ποσότητα εκρηκτικής ύλης «Σέμτεξ», 700 γραμμαρίων, ενώ στην ίδια κατάθεση αναφέρει πως τον θεωρεί και ως το άτομο που του είχε κλέψει άλλα 400γραμμάρια της ίδιας υψηλής ισχύος εκρηκτικής ύλης.

Τα δύο αδέλφια εντοπίστηκαν χθες στο σπίτι του 30χρονου αδελφού, ενώ προηγουμένως και βάσει των ισχυρισμών τους ο 26χρονος που καταζητείτο είχε πάρει και τον 20χρονο νεαρό φίλο τους που επίσης τελεί υπό κράτηση για να κάνουν όλοι μαζί κάποιες κατασκευαστικές εργασίες στο σπίτι του 30χρονου.

Όπως αναφέρθηκε στο Δικαστήριο στη θέα των αστυνομικών ο 26χρονος καταζητούμενος αντέδρασε και προσπάθησε να διαφύγει με αποτέλεσμα να εισέλθει σε χώρο με πυκνή βλάστηση και να προκληθούν ελαφρές εκδορές στα χέρια του. Για τον λόγο αυτό νοσηλεύεται μετά την σύλληψη του στο Νοσοκομείο Πάφου για αυτό και το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου, εκτέλεσε τη διαδικασία έκδοσης διαταγμάτων κράτησης των τριών προσώπων σε χώρο του τρίτου ορόφου του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου.

Εκδίδοντας την απόφασή του για την προσωποκράτηση των τριών, ο δικαστής Χριστόδουλος Χριστοδούλου, επεσήμανε ότι υπάρχει προς διερεύνηση η υπόθεση τοποθέτησης βόμβας στο αυτοκίνητο της Κοραλίας Φαίδωνος, η ύλη που χρησιμοποιήθηκε είναι ιδίου τύπου με την υψηλής ισχύος εκρηκτική ύλη που ισχυρίζεται άλλος κρατούμενος ότι έδωσε στον 30χρονο σε ποσότητα 700 γραμμαρίων και που ισχυρίζεται μάλιστα ότι του είχε κλέψει και άλλη ποσότητα.

Υπάρχει ακόμα η πληροφορία που δίδει σε κατάθεση του και άλλος κρατούμενος ότι ο ίδιος ο 26χρονος του είχε πει ότι τοποθέτησε βόμβα στο όχημα της μητέρας «κυβερνητικού» και ότι  μάλιστα διαθέτει έτοιμες άλλες πέντε βόμβες.

Παράλληλα έγινε δεκτό ότι κατά την ημέρα των Χριστουγέννων αλλά και στο αμέσως επόμενο  χρονικό διάστημα δεν είχε τοποθετηθεί άλλος εκρηκτικός μηχανισμός πέρα από εκείνον που είχε τοποθετηθεί στο όχημα της μητέρας του Δημάρχου Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος, δημιουργούνται ερωτήματα και υπόνοιες που θα πρέπει να διερευνηθούν.

Επιπρόσθετα η κατηγορούσα αρχή είπε ότι υπάρχει εναπομείναν  ανακριτικό έργο που θα πρέπει να ολοκληρωθεί. Έχουν ληφθεί ήδη  44 καταθέσεις, έγιναν έξι έρευνες και εξετάζονται επτά κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης, ενώ πρόκειται να ληφθούν άλλες 20 καταθέσεις από το φιλικό και οικογενειακό περιβάλλον των υπόπτων, να γίνουν άλλες δύο έρευνες,  αναμένονται τα αποτελέσματα των επιστημονικών εξετάσεων από τεκμήρια που παρελήφθησαν προχθές κατά τη σύλληψη των τριών προσώπων, η αποκάλυψη των  τηλεπικοινωνιακών τους δεδομένων και να  εξεταστούν εκ νέου τα κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης που παρελήφθησαν από την περιοχή της κατοικίας της μητέρας του Δημάρχου Πάφου στο γκαράζ της οποίας ετέθη ο εκρηκτικός μηχανισμός,  που κατέστρεψε το όχημά της γυναίκας.

Ως ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο θεωρήθηκε και η πληροφορία από άλλο κρατούμενο που σχετιζόταν με τον  26χρονο ότι ο δεύτερος του είχε αποκαλύψει ότι έχει στη κατοχή του άλλες πέντε βόμβες έτοιμες προς  χρήση.

Για όλους αυτούς τους λόγους το Δικαστήριο ενέκρινε το αίτημα της Αστυνομίας για κράτηση των δύο αδελφών, 26 και 30 ετών για οκτώ ημέρες και του τρίτου προσώπου που εντοπίστηκε μαζί τους για δύο ημέρες.