Pafos Net

Η Πάφος στον αστερισμό της "συμμετοχικής δημοκρατίας"

title image

Η περιβόητη «συμμετοχική δημοκρατία» μπαίνει, έστω και δια της πλαγίας οδού, στο Δημοτικό Μέγαρο Πάφου. Σε μια καινοτόμο για τα κυπριακά θέσμια ενέργεια, ο Δήμος Πάφου προχωρεί για πρώτη φορά στα χρονικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην πρακτική εφαρμογή του θεσμού του «Συμμετοχικού Προυπολογισμού», κατόπιν σχετικής πρότασης του δημοτικού συμβούλου Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη, που έγινε ομόφωνα δεκτή από το σώμα.

Ο νέος αυτός θεσμός θα εφαρμοσθεί, επί της ουσίας, σε δοκιμαστική ή περιορισμένη βάση, αφού τα οικονομικά δεδομένα επιτρέπουν μόλις ένα μικρό κονδύλι προς εξυπηρέτηση του. Ο εισηγητής της πρότασης ωστόσο, με σημερινή συνέντευξη του στο PafosNet εξηγεί τη σημασία της ένταξης του στην καθημερινότητα της δημοτικής αρχής και των δημοτών, επισημαίνοντας ότι στην πορεία σαφώς θα υπάρξει βελτίωση των συνθηκών εφαρμογής του.

Ομόφωνα αποδεκτή έγινε από το Δημοτικό Συμβούλιο Πάφου και δεύτερη πρόταση του Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη, που αφορά στην ετοιμασία Σχεδίων Περιοχής (masterplan) για τις κομβικές για την οικονομική, εμπορική και τουριστική ζωή της Πάφου, περιοχές της Κάτω Πάφου και του εμπορικού κέντρου.

Οι δύο σημαντικές προτάσεις εγκρίθηκαν ομόφωνα κατά τη συζήτηση του ετήσιου Προϋπολογισμού του Δήμου Πάφου για το 2018. Αναλύοντας στο PafosNet τις προτάσεις αυτές, ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης ανέφερε ότι μετά την πρόσφατη απόφαση της Κυβέρνησης για κάλυψη των εγγυημένων δανείων των Τοπικών Αρχών, ο Δήμος Πάφου απαλλάχθηκε ουσιαστικά από ετήσια δόση ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ. Με την εξέλιξη αυτή ο Δήμος Πάφου θα εξοικονομήσει συνολικό ποσό 11,5 εκατομμυρίων ευρώ και έχει πλέον τη δυνατότητα να αξιοποιήσει την ετήσια δόση για αναπτυξιακούς σκοπούς, εξήγησε.

«Η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε μια ορθότατη απόφαση και ως Δήμος οφείλουμε να επιστρέψουμε στους δημότες αυτά που εξοικονομούμε», τόνισε. « Στόχος του Δήμου μας θα πρέπει να είναι να κινητοποιήσουμε τους δημότες και να τους κάνουμε όχι μόνο αποδέκτες των πολιτικών αποφάσεων, αλλά «κοινωνούς» και «συνδιαμορφωτές» αυτών.  Οι πολίτες μέσω του Συμμετοχικού Προϋπολογισμού θα έχουν τον λόγο, μέσω της υποβολής προτάσεων, να αποφασίσουν και να επικοινωνήσουν τι θέλουν για την πόλη μας.

Είναι γι’ αυτό λοιπόν που κατά τη συζήτηση του Ετήσιου Προϋπολογισμού του Δήμου μας για το 2018 κατέθεσα πρόταση να συμπεριληφθεί μέρος του ως Συμμετοχικού Προϋπολογισμού».

kentro-2

Το μοντέλο του Συμμετοχικού Προϋπολογισμού, εξηγεί ο δημοτικός σύμβουλος του ΔΗΣΥ,  είναι αρκετά διαδεδομένο σε αρκετές σύγχρονες κοινωνίες, ιδιαίτερα δε σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Φέρνει ως παραδείγματα τις περιπτώσεις της Λισαβόνας, των Παρισίων, του Σάο Πάολο, της Νέας Υόρκης, καθώς και των ελλαδικών Δήμων του Χαλανδρίου και της Κηφισιάς, που  το έχουν ήδη εφαρμόσει και υιοθετήσει. 

Στη Σκανδιναβία οι συμμετοχικοί προϋπολογισμοί εντάσσονται στο πλαίσιο της τάσης εκσυγχρονισμού των κρατών, ενώ στην Αγγλία χρηματοδοτούνται πλέον επίσημα από τη Βρετανική κυβέρνηση, αναφέρει.  Η Αθήνα, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, η Στερεά Ελλάδα αλλά και πρόσφατα η Αγία Νάπα σχεδιάζουν την υλοποίησή του μέσα στο 2018.

« Η λειτουργία του μοντέλου είναι απλή: ο Δήμος, στην κυπριακή περίπτωση ή η κάθε τοπική κυβέρνηση σε άλλες χώρες, ορίζει ένα ποσό που κυμαίνεται από μερικές δεκάδες χιλιάδες μέχρι αρκετά εκατομμύρια ευρώ, το οποίο διαθέτει στους πολίτες μιας γεωγραφικής ενότητας, ορίζοντας έναν ή περισσότερους τομείς πολιτικής, όπως τον αθλητισμό, την υγεία, την παιδεία ή τις κοινωνικές δομές, ώστε αυτοί να αποφασίσουν σε ποια έργα θα δαπανηθεί. Πρόκειται δηλαδή για προϋπολογισμό εξόδων. Η τοπική κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για την ενημέρωση των πολιτών, την προώθηση της ιδέας, την παροχή τεχνικών γνώσεων, την υποβοήθηση της διαδικασίας, αλλά όχι την καθοδήγησή της.

Στην περίπτωση του Δήμου Πάφου, έχω προτείνει να δοθεί το ποσό των 30 χιλιάδων ευρώ στο Συμμετοχικό Προϋπολογισμό για το έτος 2018.Το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα υιοθέτησε την πρότασή μου και σύντομα θα προκηρυχθούν οι διαδικασίες.  Ο κάθε ένας και η κάθε μια δημότης, θα μπορεί να καταθέσει την πρότασή του/της για το ποιό πρέπει να είναι το επόμενο έργο του Δήμου μας».

Το εγχείρημα αυτό θα εφαρμοστεί σταδιακά, εξηγεί ο κ. Λετυμπιώτης, με το αρχικό ποσό των 30.000 ευρώ για το επόμενο έτος. Ως πρώτο βήμα, τόνισε, προτείνεται η εφαρμογή της διαδικασίας στον τομέα περισσότερο «ελαστικών» δαπανών, που θα αφορούν στην βελτίωση της καθημερινότητας και στην αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών από τον Δήμο προς τους κατοίκους.

«Μακροπρόθεσμος στόχος βέβαια είναι η συνδιαμόρφωση μεγαλύτερου ποσοστού των δαπανών του Δήμου», παρατηρεί.                         

kentro-3                               

Όσον αφορά στην ετοιμασία Σχεδίων Περιοχής, έναντι δαπάνης 20.000 ευρώ, που πρότεινε ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης και επίσης εγκρίθηκε ομόφωνα από την ολομέλεια του Δημοτικού Συμβουλίου Πάφου, ο εισηγητής διευκρινίζει ότι έχουν ήδη γίνει ορατά  τα θετικά αποτελέσματα της εκπόνησης και εφαρμογής  Σχεδίων Περιοχής, τόσο στη Λεμεσό όσο και στη Λευκωσία.

« Το Σχέδιο Περιοχής είναι ουσιαστικά Σχέδιο Ανάπτυξης», αναφέρει. « Περιλαμβάνει μέτρα ελέγχου και παρεμβάσεις στο χώρο και αποτελεί εργαλείο υλοποίησης έργων.  Τα Σχέδια Περιοχής περιλαμβάνουν μέτρα πολιτικής και πρόνοιες, κατά πολύ λεπτομερέστερα από εκείνα που περιέχονται στα Τοπικά Σχέδια, και κατά κανόνα αφορούν γεωγραφικές περιοχές μικρότερες σε έκταση από εκείνες στις οποίες αναφέρονται τα Τοπικά Σχέδια.

Ένα Σχέδιο Περιοχής στοχεύει στην «απόκτηση ταυτότητας», στην αναβίωση και ανάδειξη της  πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και στην ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας.  Ένα σχέδιο περιοχής παρέχει πρόνοιες για δίκτυα υποδομής, απομάκρυνση μη επιθυμητών χρήσεων, εργαλεία Πολεοδομικού Παρεμβατισμού, όπως ο αστικός αναδασμός ή τα  φορολογικά κίνητρα.  Χρήσεις όπως αναψυχή, ψυχαγωγία, δίκτυα πρασίνου,  παραλιακοί υπαίθριοι δημόσιοι χώροι εντάσσονται στην περιοχή και εκπονούνται εξειδικευμένα σχέδια ανάπλασης , μελέτες επιπτώσεων οδικού δικτύου και περιβαλλοντικής πληρότητας».

Αποτελεί σήμερα επιτακτική ανάγκη, τονίζει ο κ. Λετυμπιώτης,  να προκηρυχθεί η διαδικασία εκπόνησης και έγκρισης Σχεδίων Περιοχής τόσο στο εμπορικό κέντρο της Πάφου, ιδίως σήμερα που αποκτά μετά την αποπεράτωση της ανάπλασης ιδιαίτερη σημασία στην πόλη, όσο και στην τουριστική περιοχή.

kentro-4

Τα σχέδια θα εντάσσονται σε ένα ενιαίο πολεοδομικό, συγκοινωνιακό και οικονομικό σχεδιασμό με δοκιμασμένες πολιτικές που εφαρμόζονται στην Ευρώπη, αναφέρει:

« Στο κάθε σχέδιο θα καθορίζονται όλα τα αναπτυξιακά έργα και έργα υποδομής.  Όλοι θα ξέρουν πώς θα διαμορφωθεί μελλοντικά η περιοχή.  Κυρίως όμως θα αποφεύγονται τακτικές του «ράβε-ξήλωνε». Αυτό το σχέδιο θα αποτελεί και την κυριότερη τεκμηρίωση και επιχειρηματολογία για τη χάραξη ολοκληρωμένης στρατηγικής .

Έχω προτείνει να αφιερωθεί το ποσό των 20.000 ευρώ στον Προϋπολογισμό του Δήμου για το έτος 2018 για την έναρξη διαδικασίας εκπόνησης Σχεδίων Περιοχής για το Ιστορικό Κέντρο αλλά και για την Τουριστική Περιοχή.  Το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα υιοθέτησε την πρότασή μου και σύντομα θα προκηρυχθούν οι διαδικασίες».

Το Σχέδιο Περιοχής μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτο -και πολύ σημαντικό- βήμα στην προσέλκυση επενδύσεων και στην αισθητή αναβάθμιση της πόλης μας, κατέληξε ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.