Pafos Net

Η ετοιμασία των μαθητών για τις εξετάσεις. Τι συστήνουν οι ειδικοί

title image

Οι διακοπές των Χριστουγέννων σηματοδοτούν την αντίστροφη μέτρηση για την προετοιμασία των μαθητών για την μετέπειτα εκπαιδευτική τους πορεία, επισημαίνουν οι ειδικοί. Μιλώντας σήμερα στο PafosNet ο σύμβουλος σπουδών και εκπαιδευτικός, Χρύσανθος Σαββίδης, τονίζει ότι έχει τεράστια σημασία η έγκαιρη προετοιμασία των παιδιών και ο συνειδητοποιημένος προσανατολισμός τους στις μελλοντικές κατευθύνσεις που θα επιλέξουν και όχι η αγχώδης λήψη αποφάσεων στις παραμονές της ολοκλήρωσης του σχολικού έτους.

 

-κ. Σαββίδη ποιά τάξη είναι η ποιό καθοριστική για ένα μαθητή;

« Η τρίτη γυμνασίου είναι η πιο καθοριστική τάξη ενός παιδιού για την μελλοντική εκπαιδευτική του πορεία και από το σημείο αυτό καθορίζεται το επαγγελματικό του μέλλον. Είναι η στιγμή όπου χρειάζεται να γίνει σωστή εκπαιδευτική καθοδήγηση και μεθοδευμένες κινήσεις για την κατάκτηση του στόχου».

-Τι πρέπει δηλαδή να κάνει ένας μαθητής στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία;

« Πρέπει να επιλέξει τα σωστά μαθήματα για να έχει γερές βάσεις για τον κλάδο που μελλοντικά θα σπουδάσει. Ένα καλό απολυτήριο π.χ. με βαθμολογία δεκαοκτώμιση και άνω μπορεί άνετα να διεκδικήσει θέση στα καλύτερα πανεπιστήμια για σπουδές στον κλάδο της αρεσκείας του, είτε αυτό είναι στην Αγγλία, είτε στην Κύπρο είτε ακόμα και στην Ελλάδα.

-Πολλοί μπορεί να σκέφτονται ότι είναι πολύ μικρή ηλικία για ένα παιδί να ξέρει τι θέλει να σπουδάσει από αυτή την ηλικία.

« Έχετε δίκαιο ότι είναι πολύ τρυφερή ηλικία για να ξέρουν τι πρέπει να σπουδάσουν, αλλά η νέα μορφή του λυκείου αυτό απαιτεί. Είναι πολύ σημαντικό οι μαθητές σε αυτή την ηλικία να επιλέξουν συνδιασμούς μαθημάτων, οι οποίοι θα είναι σχετικοί με την μελλοντική τους επιλογή σπουδών. Τέτοια παραδείγματα είναι ο συνδιασμός του μαθήματος των Μαθηματικών με αυτό της Πολιτικής Οικονομίας, Λογιστικής  για όσους επιθυμούν να σπουδάσουν οτιδήποτε σχετικό με Οικονομικά ή Διοίκηση Επιχειρήσεων ή ο συνδιασμός του μαθήματος της Βιολογίας με αυτό της Χημεία, Μαθηματικών για όσους επιθυμούν να σπουδάσουν κάτι συναφές με Βιολογικές Επιστήμες».

savvidis

-Με όσα μας λέτε, θα πρέπει οι μαθητές να γνωρίζουν πολύ καλά τότε τα δεδομένα της κάθε ομάδας προσανατολισμού καθώς επίσης και τις προοπτικές επαγελματικής αποκαταστασής. Συμφωνείτε με αυτή την άποψη;

« Βεβαίως. Θα πρέπει στην ηλικία αυτή να τους αναλυθούν οι προοπτικές της κάθε ομάδας προσανατολισμού και οι επιλογές επαγγελματικής αποκατάστασης. Πάει ο καιρός που το πτυχίο αποτελούσε βασικό κριτήριο εξεύρεσης εργασίας. Το πτυχίο σήμερα θεωρείται απολυτήριο Λυκείου και το Μάστερ κοινότυπος τίτλος.

Από μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με τίτλο: « Εκπαίδευση, επιχειρηματικότητα και απασχόληση: Ζητείται προσέγγιση», προκύπτει ότι το 53% των αποφοίτων των ελληνικών πανεπιστημίων παρακολουθεί αντικείμενα σπουδών που δεν συμβάλλουν στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας. Αυτό, βέβαια, ισχύει και για την Κύπρο γιατί ο ένας στους δύο μορφωμένους νέους  ασκούν διαφορετικό επάγγελμα από αυτό που σπούδασαν. Είναι ένα τραγικό στατιστικό, γιατί όλα αυτά τα παιδιά, είχαν άλλες φιλοδοξίες και άλλα όνειρα για την ζωή τους και αλλού κατέληξαν».

-Γιατί φθάσαμε σε αυτό το τραγικό στατιστικό; Ποιός φταίει;

« Δυστυχώς, πάσχουμε στον τομέα του επαγγελματικού προσανατολισμού με αποτέλεσμα λόγω της μη σωστής καθοδήγησης να παρατηρείται έξαρση του φαινομένου αυτού δηλαδή  ο ένας στους δύο μορφωμένους νέους στην Κύπρο να ασκούν άλλο επάγγελμα από αυτό που σπούδασαν αλλά και της μετανάστευσης των νέων για ανεύρεση εργασίας στο εξωτερικό».

-Το κράτος έχει ευθύνη;

« Κατά την δική μου άποψη έχει τεράστια ευθύνη γιατί δυστυχώς όλα αυτά τα χρόνια σαν κράτος και ως πολιτεία είχαμε στραμμένη την προσοχή μας μόνο στα κριτήρια εισδοχής στα Πανεπιστήμια και στο πώς θα σπουδάζουν περισσότεροι, και αγνοήσαμε τους μηχανισμούς που θα καθοδηγούν τους νέους σε επαγγέλματα που θα τους δίνεται η ευκαιρία από τη μια να αποκατασταθούν επαγγελματικά και από την άλλη να ικανοποιούν τις ανάγκες της ίδιας της κοινωνίας.

Επίσης, ένα βασικό αίτιο της υψηλής ανεργίας των πτυχιούχων είναι η εκπαιδευτική πολιτική που έχουν ακολουθήσει όλες οι κυβερνήσεις.  Η τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση είναι υποβαθμισμένη με αποτέλεσμα οι διαδοχικές γενιές να κάνουν επιλογές σε ό,τι αφορά την εκπαίδευσή τους και το επάγγελμά τους, όχι με βάση τα αντικειμενικά δεδομένα δηλαδή τις τρέχουσες ανάγκες της κοινωνίας και οικονομίας σε εργατικό δυναμικό. Οι επιλογές των νέων γίνονται με βάση κατεστημένες, αλλά σε πολλές περιπτώσεις ξεπερασμένες, αντιλήψεις».

 paideia2                                     

-Συμπεραίνουμε με βάση τα νέα αυτά δεδομένα ότι ο ρόλος των εκπαιδευτικών συμβούλων είναι πια καθοριστικός. Πρακτικά, πώς ένας σύμβουλος θα βοηθήσει ένα μαθητή να κάνει την καλύτερη δυνατή επιλογή;

« Συμφωνώ ότι ρόλος ενός συμβούλου είναι καθοριστικός. Αφενός πρέπει μέσα από την προσωπική επαφή με τους μαθητές να τους βοηθήσει να κατανοήσουν τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους , τις ικανότητες και τις δεξιότητες τους, τα ενδιαφέροντά τους, τα όνειρα και τις φιλοδοξίες τους και αφετέρου να βοηθήσει τα παιδιά να γνωρίσουν καλά το εκπαιδευτικό και επαγγελματικό περιβάλλον, να ενημερωθούν για τις σπουδές, για τον κόσμο της εργασίας και τα επαγγέλματα».

-Ποιά συμβουλή θα δίνατε σε ένα γονέα που έχει τώρα παιδί στην τρίτη Γυμνασίου;

« Θα τους έλεγα ότι σαν γονείς  θα πρέπει να δώσουν μεγάλη προσοχή στήν σωστή εκπαιδευτική καθοδήγηση των παιδιών τους τώρα που είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή αποφάσεων έτσι ώστε να τους καθοδηγήσουν μαζί με τους συμβούλους τους σε επαγγέλματα που θα τους δίνεται η ευκαιρία να αποκατασταθούν επαγγελματικά, να ικανοποιουν τις δικές του φιλοδοξίες,  αλλά και από την άλλη να ικανοποιούν ανάγκες της ίδιας της κοινωνίας».                                     

paideia3

-Πρίν λίγες μέρες συμμετείχατε σε ένα παγκόσμιο συνέδριο για την παιδεία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ποία είναι τα τελευταία νέα για το δάνειο σπουδών;

« Αυτό που μα λέχθηκε ξεκάθαρα είναι ότι το δάνειο σπουδών για τους φοιτητές που θα εισαχθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2019/20 θα συνεχίσει κανονικά με ακριβώς τους ίδιους όρους όπως τους γνωρίζαμε μέχρι σήμερα τόσο για προπτυχιακές αλλά και μεταπτυχιακές σπουδές για όλη τη διάρκεια των σπουδών τους είτε αυτή θα είναι μέχρι το 2021 ή το 2022».

paideia4