Pafos Net

Η Έπαρχος Πάφου στο PafosNet: 2,7 εκ. ευρώ για έργα στα χωριά του Ακάμα

title image

Ένα ποσό 2,7 εκατομμυρίων ευρώ έχει μόλις πρόσφατα εγκριθεί για εκτέλεση έργων σε κοινότητες του Ακάμα, αποκαλύπτει με σημερινή αποκλειστική της συνέντευξη στο PafosNet η Έπαρχος Πάφου, Μαίρη Λάμπρου. Πρόκειται για συγχρηματοδοτούμενα έργα από το Κράτος με Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα, τονίζει. Τα έργα είχαν ωριμάσει μετά από συντονισμένες προσπάθειες της Επαρχιακής Διοίκησης Πάφου με τα επηρεαζόμενα Κοινοτικά Συμβούλια και στόχο έχουν την βελτίωση της ποιότητας των κατοίκων της περιοχής, την προσέλκυση επισκεπτών και τη δημιουργία συνθηκών για νέες θέσεις εργασίας, διευκρινίζει η Έπαρχος Πάφου.

Αναλύοντας τα όσα θα γίνουν το αμέσως επόμενο διάστημα στις κοινότητες της χερσονήσου, η κ. Λάμπρου έκανε λόγο για σειρά έργων καινοτόμων για τον τόπο μας και έργων ταυτοχρόνως που θα δώσουν την ευκαιρία στις τοπικές κοινωνίες να έχουν πρακτικά οφέλη και αναπτυξιακές προοπτικές.

« Ένα έργο», ανέφερε χαρακτηριστικά, « είναι η ανέγερση Περιφερειακού Κέντρου Πληροφόρησης Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας Ακάμα στις Πάνω Αρόδες.

To συνολικό ποσό συμφωνίας χρηματοδότησης ανέρχεται σε 499.925 ευρώ και ο χρόνος υλοποίησης του θα είναι 14 μήνες. Θα αρχίσει περί το τέλος του 2018 και θα συμπληρωθεί αρχές του 2019. Το έργο, που θα έχει περιφερειακό όφελος, πρόκειται να αξιοποιηθεί από τις κοινότητες Κάθηκα, Π.Αρόδων, Κ. Αρόδων, Δρούσειας και το Νέο Χωριό. Η ανάπτυξη είναι ενιαία και αφορά την αποκατάσταση και επέκταση του κτηρίου του παλιού Δημοτικού των Πάνω Αρόδων, το οποίο βρίσκεται στην είσοδο της κοινότητας. Για το σκοπό αυτό διασφαλίστηκε η μίσθωση του κτηρίου και των ελεύθερων χώρων των τεμαχίων  στο Κοινοτικό Συμβούλιο Πάνω Αρόδων από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού μέχρι το 2026. Το έργο αφορά ενιαία ανάπτυξη με κτίριο και υπαίθριους- ημιϋπαίθριους περιβάλλοντες χώρους.

Η ανάπτυξη  θα αποτελείται από το κτήριο του παλιού δημοτικού το οποίο με μικρές παρεμβάσεις θα συνδεθεί με το νέο κτήριο και θα αποτελεί μέρος της όλης δράσης και λειτουργίας του έργου, με χώρο εκδηλώσεων και προβολών, αποδυτήρια, χώρους υγιεινής κλπ. Στην επέκταση του υφιστάμενου κτηρίου  θα διαμορφωθούν οι αίθουσες των εκθεμάτων, χώρος για περιοδικές εκθέσεις, χώρος υποδοχής και πληροφοριών και γραφείο Υπεύθυνου Λειτουργίας του έργου.

Στους εξωτερικούς χώρους θα διαμορφωθούν χώροι για εξωτερικά εκθέματα, μικρός χώρος για υπαίθριες εκδηλώσεις, χώρος στάθμευσής και ποδηλατοστάσιο. Όλοι οι χώροι θα είναι προσβάσιμοι και από ΑΜΕΑ. Παράλληλα το Κέντρο θα μπορεί να φιλοξενήσει περιοδικά εκθέσεις σχετικές με την θεματολογία του Έργου, τις οποίες θα μπορεί να επισκεφθεί το κοινό ή και μαθητές σχολείων, επισκέπτες για να γνωρίσουν με περισσότερη λεπτομέρεια την Γεωλογική ιστορία της περιοχής του Ακάμα.

Το έργο δεν είναι κερδοσκοπικού χαρακτήρα και στοχεύει στη σημαντική ενίσχυση της προσέλκυσης πληθυσμού και επισκεπτών στην περιοχή. Στο συνολικό σχεδιασμό λήφθηκε κάθε πρόνοια σχεδιασμού φιλικής στο περιβάλλον διαχείρισης των εγκαταστάσεων και της διαχείρισης των γκρίζων νερών, αποβλήτων, όμβριων , βιοκλιματικού σχεδιασμού, παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ,  φύτευσης τοπικών φυτών με χαμηλές απαιτήσεις σε νερό κλπ».

Στον Ακάμα, ανέφερε η Έπαρχος Πάφου, θα δημιουργηθεί επίσης Περιφερειακό Πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο Ακάμα στον Κάθηκα. Το συνολικό ποσό συμφωνίας  χρηματοδότησης είναι 1,2 εκατομμύρια ευρώ, ανακοίνωσε και ο χρόνος υλοποίησης του ορίζεται στους εννέα μήνες, με συμπλήρωση εντός του 2019.

« Η ανάπτυξη είναι ενιαία και αφορά στην αποκατάσταση και επέκταση του κτηρίου του παλιού Δημοτικού του Κάθηκα, το οποίο βρίσκεται στον παραδοσιακό πυρήνα του οικισμού», εξηγεί η Μαίρη Λάμπρου. « Για το σκοπό αυτό διασφαλίστηκε η μίσθωση του κτηρίου και των ελεύθερων χώρων των τεμαχίων  στο Κοινοτικό Συμβούλιο Κάθηκα από το Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού μέχρι το 2033.

Η ανάπτυξη  θα αποτελείται από το κτίριο του παλιού δημοτικού το οποίο θα μετατραπεί σε αίθουσα εκδηλώσεων και χώρο αναψυχής και απασχόλησης με σκηνή και καμαρίνια, τον χώρο υποδοχής με το καθιστικό, τον χώρο εστίασης και παιχνιδιών, την κουζίνα, την αίθουσα ηλεκτρονικών και ψηφιακών μέσων εκπαίδευσης και απασχόλησης, τη βιβλιοθήκη-αναγνωστήριο, τους χώρους ξεκούρασης και φιλοξενίας εκπαιδευτών και τους χώρους υγιεινής. Ο όροφος ο οποίος θα είναι προσβάσιμος και με ανελκυστήρα, αποτελείται από πέντε δωμάτια (ένα για ΑΜΕΑ) και χώρο ξεκούρασης και φιλοξενίας εκπαιδευτών. Υπάρχουν καλυμμένες βεράντες εξωτερικοί πεζόδρομοι, χώρος πρασίνου, ενώ παράλληλα υπάρχει μεγάλος εξωτερικός χώρος για άθληση και άλλες δραστηριότητες.

Στους εξωτερικούς χώρους θα διαμορφωθούν σε μελλοντική φάση εγκαταστάσεις άθλησης και πρασίνου, ποδηλατοστάσιο, αφού η ανάπτυξη βρίσκεται επί ποδηλατικής- περιπατητικής διαδρομής, εγκαταστάσεις και χώροι εκπαίδευσης και αναψυχής σε υπαίθριες και ημιϋπαίθριες εγκαταστάσεις, καθώς και κερκίδες για την παρακολούθηση καλλιτεχνικών και πολιτισμικών εκδηλώσεων. Όλοι οι χώροι θα είναι προσβάσιμοι και από ΑΜΕΑ».

Το έργο του Κάθηκα, επισημαίνει η Έπαρχος Πάφου, έχει στόχο τη διοργάνωση κοινών εκδηλώσεων πολιτιστικού και περιβαλλοντολογικού χαρακτήρα, που αποσκοπούν στην ενημέρωση ντόπιων και ξένων περιηγητών. Θα διοργανώνονται εκπαιδευτικά προγράμματα σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Κύπρου, διευκρινίζει, με στόχο την εκπαίδευση των νέων σε θέματα που σχετίζονται με την βιοποικιλότητα της περιοχής του Ακάμα, μια περιοχή πλούσια σε παραδοσιακά προστατευόμενα φυτά, πτηνά, ερπετά, ζώα, γεωλογία και πετρώματα.

« Θα διοργανώνονται παράλληλα θεατρικές εκδηλώσεις, μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις και παρουσίαση άλλων παραδοσιακών γνωρισμάτων της περιοχής. Παράλληλα το Κέντρο θα μπορεί να φιλοξενήσει περιοδικά εκθέσεις από όλες τις κοινότητες τις οποίες θα μπορεί να επισκεφθεί το κοινό ή και μαθητές σχολείων για να γνωρίσουν την βιοποικιλότητα, παράδοση και τα πολιτιστικά γνωρίσματα της περιοχής».

eparhos-pafou-mairi-lambrou

Η Έπαρχος Πάφου αναφέρεται επίσης στον προωθούμενο εξωραϊσμό της  κεντρικής Πλατείας Αγίου Μηνά και την ανάδειξη και διαμόρφωση υπαίθριων χώρων στην κοινότητα του Νέου Χωριού.

Το   συνολικό ποσό συμφωνίας χρηματοδότησης ανέρχεται σε 626.727 ευρώ και  ο χρόνος υλοποίησης ορίζεται στους 18 μήνες, με συμπλήρωση εντός του 2020.    

« Το έργο αυτό αφορά στην ανάπλαση, εξωραϊσμό και ανάδειξη χώρων στο πιο κεντρικό σημείο της κοινότητας. Γίνονται «χωρικοί» μετασχηματισμοί με σκοπό την αναβάθμιση της κοινότητας και της περιοχής γενικότερα. Το έργο αφορά σε δύο τμήματα: Τους δημόσιους οδικούς άξονες και περάσματα και τους προαύλιους χώρους των εκκλησιών, υδατοδεξαμενής και Βρύσης.

Το πρώτο τμήμα εστιάζει στην κύρια διαμόρφωση των δημοσίων δρόμων που συγκλίνουν προς την πλατεία εκκλησιών Αγίου Μηνά και Αγίου Γεωργίου αντίστοιχα. Θα διαμορφωθούν με τέτοιο τρόπο ώστε να έχει μια αναβαθμισμένη εικόνα συγκριτικά με το υπόλοιπο οδικό δίκτυο της περιοχής, επαναφέροντας οπτικές εικόνες του παλιού ιστορικού κέντρου και του χαρακτήρα της Κοινότητας. Προτείνονται παρεμβάσεις στο υφιστάμενο οδόστρωμα με εξολοκλήρου αφαίρεση του ασφαλτικού οδοστρώματος και με επανατοποθέτηση και επαναφορά του παραδοσιακού λιθόστρωτου, προβλέπεται αύξηση της επιφάνειας με διαπλάτυνση των δρόμων, του πλατειακού χώρου και των δημόσιων πλατωμάτων αξιοποιώντας στο ακέραιο κάθε δημόσιο τμήμα εντός των διαμορφωθέντων τμημάτων.

Δημιουργούνται καλύτερα προσβάσιμα κλιμακοστάσια και καταλαμβάνονται τμήματα ιδιωτικών τεμαχίων όπου έχουν δεσμευτεί με ρυμοτομία σε αναπτύξεις των τεμαχίων αυτών διευθετείται Βρύση με καθιστικό πλάτωμα στο μέτωπο του δημοσίου δρόμου, θα γίνουν υπογειοποιήσεις υπηρεσιών κοινής ωφελείας τόσο στους δημοσίους δρόμους όσο και τις προς τα επηρεαζόμενα ιδιωτικά τεμάχια που εφάπτονται της ανάπλασης, προτείνεται καλαίσθητος φωτιστικός πάσσαλος διαφορετικός από τον συνήθη πάσσαλο φωτισμού της ΑΗΚ, διευθετούνται διαμορφώσεις χώρων πρασίνου, φύτευση δέντρων και τοποθέτησή αστικού εξοπλισμού.

Το δεύτερο τμήμα έργου προτείνεται διαμόρφωση για να επιταχυνθεί η επέκταση και η οπτική διαπλάτυνση του όλου πλατειακού χώρου. Προτείνονται επεμβάσεις με προσεκτική κατεδάφιση και απομάκρυνση των υφιστάμενων τοίχων και δαπέδων σύμφωνα με τις υποδείξεις του Τμήματος Αρχαιοτήτων, τοποθέτηση νέων δαπεδοστρώσεων από παραδοσιακό λιθόστρωτο».

Η κ. Λάμπρου ανακοινώνει επίσης την κατασκευή εκθεσιακού χώρου για ερπετά και αμφίβια στην Κοινότητα Νέου Χωριού, έναντι δαπάνης 340 χιλιάδων ευρώ και με χρόνο υλοποίησης τους 15 μήνες.

Το έργο αυτό θα έχει μια επιφάνεια 1170 τ.μ., εξηγεί, με το σύνολο των εκθεμάτων να αφορά εξολοκλήρου στα είδη τα οποία εντοπίζονται ελεύθερα στο φυσικό τους περιβάλλον και συγκεκριμένα 22 είδη ερπετών.

« Το έργο θα αποτελείται από τον χώρο παροχής πληροφοριών και έκδοσης εισιτηρίων», αναφέρει η Έπαρχος Πάφου, « υπαίθριο εκθεσιακό χώρο στον οποίο θα κατασκευαστούν συνολικά 19 εξωτερικά κλουβιά. Πρόκειται για 3 κλουβιά (τερράρια) με εσωτερικό λιμνίο στα οποία θα εκθέτονται οι τρεις βάτραχοι της Κύπρου, 2 μεγάλα λιμνία στα οποία θα τοποθετηθούν το κυπριακό νερόφιδο και η χελώνα του γλυκού νερού, έξι τερράρια κατάλληλα προσαρμοσμένα για να φιλοξενήσουν αντίστοιχο αριθμό φιδιών της Κύπρου (περβολάρης, κυπριακό φίδι, σαίτα, δρόπης, ξυλόδροπης και φίνα) και οκτώ τερράρια στα οποία θα φιλοξενούνται οι 11 σαύρες της Κύπρου.

Τα τερράρια θα είναι κατάλληλα διαμορφωμένα για να διασφαλίζεται η ευημερία των ζώων εντός αυτών και να αποτρέπεται η απόδραση τους. Παράλληλα γυαλί σε κατάλληλα σημεία θα επιτρέπει την απρόσκοπτη θέα προς το εσωτερικό τους. Κατάλληλα διαμορφωμένος διάδρομος θα επιτρέπει στους επισκέπτες να επισκέπτονται με ασφάλεια το σύνολο των κλουβιών ενώ προστατευτικά κάγκελα θα τοποθετηθούν όπου απαιτείται».

Το εν λόγω έργο, δηλώνει η Μαίρη Λάμπρου, θα περιλαμβάνει επίσης κλειστό εκθεσιακό χώρο 94 τ.μ., όπου θα κατασκευαστούν συνολικά 19 εσωτερικά τερράρια (κλουβιά). Πρόκειται για ένα μεγάλο λιμνία στο κέντρο του εκθεσιακού χώρου στο οποίο θα φιλοξενείται το κυπριακό νερόφιδο, τέσσερα μεγάλα σε μέγεθος τερράρια στα οποία θα τοποθετηθούν τα είδη των οποίων η βιολογία απαιτεί μεγαλύτερο χώρο, αλλά και είδη τα οποία λόγω της σημαντικότητας τους για την Κύπρο αξίζει να αποτελέσουν ιδιαίτερα εκθέματα του πάρκου, όπως το ενδημικό κυπριακό φίδι, ο κοινός περβολάρης, η οχιά και ο ευμήκης, καθώς και 14 μικρότερα τερράρια στα οποία θα τοποθετηθούν τα υπόλοιπα ερπετά».

akamas2

Εκτός των έργων αυτών, δηλώνει στο PafosNet η Έπαρχος Πάφου κάτω από το Ενοποιημένο Σχέδιο Αγροτικής Ανάπτυξης Ακάμα, του Κρατικού Προϋπολογισμού που αφορά στην Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου, διατίθεται τα τελευταία χρόνια, ετήσια το συνολικό ποσό των 2.65 εκατομμυρίων ευρώ.

« Το Ενοποιημένο Σχέδιο», εξηγεί, « περιλαμβάνει 11 κοινότητες: Δρούσεια, ΄Ινεια, Κάθηκα, Κάτω Ακουρδάλεια, Κάτω Αρόδες, Κρήτου Τέρρα, Νέο Χωριό, Πάνω Ακουρδάλεια, Πάνω Αρόδες, Ανδρολύκου και Τέρρα.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στο Νέο Χωριό συμπληρώθηκε πρόσφατα ο παρακαμπτήριος δρόμος έναντι 985.000 ευρώ περίπου στα πλαίσια των τριών τελευταίων ετήσιων Προϋπολογισμών, ενώ στο τέλος του 2018 θα αρχίσει η ανάπλαση του ευρύτερου πυρήνα, με εκτίμηση τις 850.000 ευρώ και θα συμπληρωθεί εντός του 2019.

Στο τέλος του 2015 συμπληρώθηκε στην Ίνεια, η δημιουργία πλατείας, ένα συγχρηματοδοτούμενο έργο 1,16 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ στο παρόν στάδιο εκτελείται σε φάσεις η ανάπλαση του πυρήνα μαζί με βελτίωση των όψεων κατοικιών με συνολικό κόστος περί τα 1,8 εκατομμύρια περίπου». 

Στον Κάθηκα, δηλώνει η κ. Λάμπρου, εκτελείται συνεχιζόμενο έργο λιθόστρωσης δρόμων με συνολικό κόστος περί το ένα εκατομμύριο, ενώ στις αρχές του 2018 συμπληρώθηκε έργο που αφορά την αποκατάσταση όψεων κατοικιών του πυρήνα Κάθηκα  έναντι 224.000 ευρώ.

akamas3

Στη Δρούσεια αποπερατώθηκε η ανέγερση κοινοτικών κτιρίων που περιλαμβάνει και μουσείο με συνολικό κόστος 1,2 εκατομμύρια ευρώ, δηλώνει η Έπαρχος Πάφου, ενώ στην Κρήτου Τέρρα συμπληρώθηκαν πρόσφατα τα Κοινοτικά κτίρια έναντι 103 χιλιάδων, λιθόστρωτο σε δρόμο και προωθείται προσφοροδότηση μελέτης για ανάπλαση του πυρήνα και προσόψεων, ένα έργο που θα συνδέει τα ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία της κοινότητας όπως το αρχαίο πλυσταριό, το κεφαλόβρυσο, το παλιό καζίνο και άλλα. Αρχίζει φέτος και η βελτίωση του δρόμου προς τον καταρράκτη με συνολική δαπάνη περί τα 110.000 ευρώ περίπου.

Η υλοποίηση όλων αυτών, που θα είναι της τάξης του 1,3 εκατομμυρίων ευρώ θα περιληφθεί στους Προϋπολογισμούς όταν ωριμάσουν, τονίζει η Έπαρχος Πάφου.

« Επίσης στην Ανδρολύκου συμπληρώθηκε εντός του 2017 εξωραϊσμός βρύσης και αναμένεται ετοιμασία προσφορών για προκήρυξη για κατασκευαστικές εργασίες για την πλατεία και πάρκο με δαπάνη 150 χιλιάδων ευρώ», αναφέρει. « Στην Πάνω Ακουρδάλεια προωθείται λιθόστρωτο δρόμου έναντι και αναμένεται η ολοκλήρωση εντός Αυγούστου του 2018. 

Για την Κάτω Ακουρδάλεια ετοιμάζονται προσφορές για προκήρυξη υλοποίησης λιθόστρωτου έναντι 250.000 ευρώ, με χρονοδιάγραμμα συμπλήρωσης ενός του 2019. 

Στην Τέρρα συμπληρώνεται σύντομα το εξωραϊστικό έργο περιβόλου των κοινοτικών κτιρίων με δαπάνη 130 χιλιάδες ευρώ».

Όλα τα πιο πάνω έργα, κατέληξε η Έπαρχος Πάφου, αναμένεται να βελτιώσουν την ποιότητα των κατοίκων των κοινοτήτων του Ακάμα και παράλληλα να προβάλουν τα ιστορικά, θρησκευτικά και πολιτιστικά στοιχεία της περιοχής αυτής με τα πλούσια περιβαλλοντικά στοιχεία.

akamas4