Pafos Net

Η ένταξη μεταναστών στην κοινωνία της Πάφου: Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα

title image

Με κεντρικό μήνυμα τον αλληλοσεβασμό και την αντιμετώπιση των διακρίσεων και του κοινωνικού αποκλεισμού, ο Δήμος Γεροσκήπου και οι εταίροι του,  Δήμοι Πάφου, Πέγειας και Πόλεως Χρυσοχούς, με τη στήριξη του Οργανισμού «Πάφος 2017», υλοποίησαν το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ένταξης υπηκόων τρίτων χωρών, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά σε όλη την επαρχία.

Στόχος του προγράμματος, που είναι συγχρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης, είναι η ουσιαστική ένταξη των μεταναστών στην τοπική κοινωνία, αλλά και η ευαισθητοποίηση και ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής του τοπικού πληθυσμού. Στην επαρχία Πάφου ζουν και εργάζονται πέραν των έξι χιλιάδων μεταναστών που αντιστοιχούν στο 7% του πληθυσμού, πέραν των κατοίκων που προέρχονται από την υπόλοιπη Ε.Ε.

Το πρόγραμμα ευθυγραμμίζεται πλήρως και αποτελεί έμπρακτη συμβολή στους στόχους της Πάφου ως Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα του 2017.

Ο Δήμαρχος Γεροσκήπου Μιχάλης Παυλίδης τόνισε τη σημασία της υλοποίησης ενός τέτοιου προγράμματος που να περιλαμβάνει τόσο οικονομικούς μετανάστες όσο και πρόσφυγες ή αιτητές ασύλου, σε μια περίοδο με μεγάλη μεταναστευτική και προσφυγή ροή προς την Ευρώπη. Μέσα από το πρόγραμμα, όπως επεσήμανε, στόχος είναι και η ενίσχυση της προσπάθειας που γίνεται σε όλη την Ευρώπη για την ομαλή ένταξη των ανθρώπων αυτών στις τοπικές κοινωνίες.  Ανθρώπων που με τη σωστή οργάνωση μπορούν αποδεδειγμένα να προσφέρουν σημαντικά στην τοπική ζωή και ανάπτυξη.

Εκπρόσωποι της Μονάδας Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου Εσωτερικών, τονίζουν τον σημαντικό ρόλο που έχουν οι Τοπικές Αυτοδιοικήσεις στη διαμόρφωση των ευρύτερων κοινωνικών συμπεριφορών και νοοτροπιών μέσα από τη στήριξη του συνόλου των πολιτών και τη δημιουργία σχέσεων αλληλεγγύης και ενότητας.  Αναφέρθηκαν επίσης στη νέα προγραμματική περίοδο κατά την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστιαία αύξηση ύψους περίπου 20% στους διαθέσιμους ευρωπαϊκούς πόρους στους τομείς του ασύλου, μετανάστευσης και ένταξης, αλλά και της εσωτερικής ασφάλειας και επιτήρησης των εξωτερικών συνόρων των κρατών μελών.

Το πρόγραμμα, που φέρει τον τίτλο «Μαζί – Ανοιχτή Κοινωνία!», περιλαμβάνει την προσφορά υπηρεσιών προς υπηκόους τρίτων χωρών, οικονομικούς μετανάστες, δικαιούχους πολιτικούς ασύλου ή αιτητές ασύλου και έχει στόχο την ομαλή ένταξή τους στην τοπική κοινωνία, σε συνθήκες αποδοχής και συμμετοχής. Είναι πλήρως χρηματοδοτημένο από την ΕΕ κατά 90% και από την Κυπριακή Δημοκρατία κατά 10% και θα εφαρμοστεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης σειρά εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων αλληλεπίδρασης του πληθυσμού, ντόπιων, κοινοτικών και μεταναστών.