Pafos Net

Η «άλλη Κύπρος» ελκύει πλούσιους ρώσους.

title image

Ενώ η προσοχή όλων των ανθρώπων του τουρισμού είναι στραμμένη στη Ρωσία και τους αριθμούς των ρώσων επισκεπτών που φθάνουν φέτος στην Κύπρο από την αχανή χώρα με τις οργανωμένες εκδρομές, κάποιοι ρώσοι επαγγελματίες του χώρου, μόνιμοι κάτοικοι Κύπρου, προωθούν τις διακοπές ή την μόνιμη παραμονή στο νησί σε ένα κύκλο ρώσων έξω από το σύστημα των οργανωμένων τουριστικών ταξιδιών: Στους πλούσιους ρώσους, που επιθυμούν να γνωρίσουν την «άλλη Κύπρο», εκτός ξενοδοχειακών μονάδων, ή να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά σε αυτήν, εκμεταλλευόμενοι τα πλεονεκτήματα της έναντι άλλων ευρωπαικών κρατών.

Ο επικεφαλής του οργανισμού Cyprus Inform (Kiprinform), Maxim Okulov, δηλώνει στο PafosNet  ότι στόχος του ιδίου και των συνεργατών του ήταν να γνωρίσει την Κύπρο μια κατηγορία ρώσων εν δυνάμει ταξιδιωτών που έχοντας την οικονομική ευχέρεια και την άνεση χρόνου, δεν αρκείται στα τουριστικά πακέτα και τα όσα οι οργανωμένες εκδρομές παρέχουν στους ταξιδιώτες.

« Προωθούμε την Κύπρο ως «εξαιρετικό προορισμό» για διακοπές», εξηγεί ο κ. Okulov. « Πρόκειται για ένα μέρος που δεν μπορούν να συναγωνιστούν πολλά άλλα μέρη, για αυτό και είναι ιδεώδες για όσους έχουν μια οικονομική άνεση. Τέλειος καιρός ολόχρονα, για τα ρωσικά δεδομένα, ασφάλεια για τους κατοίκους και επισκέπτες,, ποιοτικός γαστρονομικός προορισμός, που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους συμπατριώτες μας, πολύ φιλικός κόσμος.

Όλα αυτά τα στοιχεία της Κύπρου και του λαού της, αποτελούν σημαντικότατες συνισταμένες για τους ρώσους επισκέπτες. Η Κύπρος αποπνέει Ιστορία, κουλτούρα και παράδοση σε κάθε βήμα, είναι ένας χώρος περισσότερο από μια εβδομάδα σε ένα ξενοδοχείο και μια παραλία.

Και αυτό το δεδομένο, το εκτιμούν ιδιαίτερα οι ρώσοι που έχουν την οικονομική άνεση για να το εκμεταλλευθούν».

mesoselido-rosoi-se-kypro

Ο οργανισμός προσέλκυσης ρώσων επισκεπτών ή επενδυτών στην Κύπρο, εξηγεί ο Maxim Okulov, εργάζεται μέσα από ένα δίκτυο δραστηριοτήτων που περιλαμβάνουν την έκδοση περιοδικού για την Κύπρο στη Ρωσία, την ιστοσελίδα που απευθύνεται στο ρωσικό αυτό κοινό, ρωσικά ραδιόφωνα σε τρεις κυπριακές πόλεις, Πάφο, Λεμεσό και Λάρνακα, καθώς και παροχή πληροφοριών και υπηρεσιών μέσω φορέων ή οργανωμένων συνόλων.

«Ως οργανισμός ενημερώνουμε τους ρώσους πελάτες μας για τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η Κύπρος, τόσο σε επίπεδο περιήγησης και ανάπαυσης, όσο και σε επίπεδο μόνιμης διαμονής και δραστηριοποίησης», τονίζει. « Οι πελάτες μας θα ενημερωθούν για τις τέλειες υποδομές εκπαίδευσης που παρέχονται για τα παιδιά των ρώσων, μέσω των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, για το εύκρατο επιχειρηματικό κλίμα που θα συναντήσουν, παρά τα όσα έγιναν τον τελευταίο χρόνο, αλλά και για τις ποιοτικές στιγμές που μπορούν να απολαύσουν σε διαδρομές και μέρη που κανένας τουριστικός οργανισμός δεν τους είπε και δεν θα τους πάρει.

Εξειδικεύουμε τις πληροφορίες, παρέχουμε στους πλούσιους ρώσους που δεν αρκούνται σε 10-15 μέρες «all inclusive», ένα πρόγραμμα που δεν θα το γνώριζαν αλλιώς: Με διαδρομές σε μικρά χωριά με τοπική γαστρονομία, με επισκέψεις σε δρόμους του κρασιού, με επισκέψεις σε περιοχές φυσικής καλλονής που είναι σε απόσταση αναπνοής από τα τουριστικά και αστικά κέντρα».

Οι ρώσοι που ζητούν υπηρεσίες όπως ο οργανισμός Cyprus Inform, εξηγεί ο Maxim Olulov, έχουν την οικονομική δυνατότητα να γνωρίσουν την «άλλη Κύπρο» ή να ζήσουν μόνιμα σε αυτήν. Για αυτό τον λόγο, τονίζει, πρώτιστη υποχρέωση μας είναι να ξεκαθαρίσουμε στους ρώσους που ζητούν από εμάς πληροφορίες και οργάνωση της μετάβασης τους στο νησί, τα δεδομένα που θα συναντήσουν στην Κύπρο.

«Να μην εθελοτυφλούμε», τονίζει. « Η Κύπρος δεν είναι καλός προορισμός για όλους τους ρώσους γενικά. Διότι η Κύπρος είναι ακριβός προορισμός, δεν είναι φθηνός προορισμός για να δέχεται τόση μαζική έλευση επισκεπτών. Από την πλευρά μας, αντιλαμβανόμαστε ποιοί είναι αυτοί οι ρώσοι που θα μείνουν ικανοποιημένοι από την Κύπρο, για αυτό και δουλεύουμε με εύπορους ρώσους που δεν θα έχουν πρόβλημα με την ακριβή ζωή στο νησί.

Η Κύπρος δεν είναι επίσης ένας θορυβώδης πολυτελής προορισμός τύπου Λας Βέγκας. Είναι μεν ακριβός και πολυτελής προορισμός, αλλά ήσυχος προορισμός. Αυτά πρέπει να τα ξέρει κάποιος που διαθέτει χρήμα και θέλει να διασκεδάσει κάπου.

Τους εξηγούμε επίσης ότι η Κύπρος δεν ενδείκνυται για εξεύρεση εργασίας, είναι μικρός τόπος. Ενδείκνυται για το επιχειρείν, όχι για να βρεις δουλειά.

Αν όμως έχεις τα λεφτά για επιχειρήσεις ή για διακοπές, η Κύπρος είναι ο ιδεώδης προορισμός. Αυτή είναι η γενική φιλοσοφία».

mesoselido-roson2

Ο Maxim Okulov επισημαίνει ότι είναι προφανές πως υπάρχουν προοπτικές για ακόμη μεγαλύτερους αριθμούς επισκεπτών από τη Ρωσία στην Κύπρο, κάτι που θα ήταν ήδη γεγονός, αναφέρει, αν δεν υπήρχε φέτος το πρόβλημα της ισοτιμίας ρουβλιού-ευρώ.

«Το πρόβλημα που πρέπει να δουν άμεσα οι φορείς του τουρισμού στην Κύπρο», αναφέρει, « είναι η έλλειψη κλινών σε ξενοδοχειακά συγκροτήματα. Αρκεί να σας πω ότι μια μεγάλη ρωσική εταιρεία έδωσε η ίδια χρήματα σε συγκεκριμένο κατασκευαστικό οργανισμό της Κύπρου, για να αποπερατώσει άμεσα ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα, αφού δεν έβρισκε άλλα διαθέσιμα δωμάτια για τους πελάτες που είχε ήδη κλείσει».

Ο επικεφαλής της Cyprus Inform επισημαίνει πάντως ότι η συνεργασία των κρατικών και τουριστικών φορέων Κύπρου και Ρωσίας είναι σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα. Χρειάζονται μόνο μικρές βελτιώσεις, παρατηρεί, όπως περαιτέρω πληροφορίες για την «άλλη Κύπρο» και διαφήμιση πλεονεκτημάτων της πέραν των αυταπόδεικτων σε τουριστικούς οδηγούς.

«Αρκεί να σας πω κάτι που συνέβη πριν λίγες μόνο μέρες», τονίζει. « Όταν μεταφέραμε μια ομάδα ρώσων επισκεπτών στο Τρόοδος και τους προσφέραμε το γεύμα σε ένα μικρό ταβερνάκι ενός χωριού της περιοχής, έμειναν έκπληκτοι. Θεώρησαν, μας είπαν, ότι βρέθηκαν ξαφνικά σε μια άλλη χώρα και όχι στην Κύπρο.

Αυτό έχει σημασία, να φύγουν όλοι από το στερεότυπο ότι Κύπρος ίσον θάλασσα, παραλία και ξενοδοχείο».