Pafos Net

Γραμμικά Πάρκα Πάφου: Επιτέλους, φως στο... τούνελ

title image

Η δημιουργία δύο γραμμικών πάρκων στην Πάφο, που στόχο έχουν να αναβαθμισθεί το φυσικό περιβάλλον της πόλης, να βελτιωθούν οι συνθήκες υγιεινής και ποιότητας ζωής και να αναβαθμισθεί αισθητικά ολόκληρη η Πάφος, είναι πλέον έργο ώριμο για την υλοποίηση του και αποτελεί το επόμενο μεγάλο έργο που υλοποιείται στην πόλη, μετά τα έργα ανάπλασης του κέντρου. Αν και το τελευταίο διάστημα ουδεμία εξέλιξη δημοσιοποιείται προς την κατεύθυνση αυτή, με φορείς και σύνολα να εκφράζουν δυσφορία για τις γραφειοκρατικές καθυστερήσεις στην προώθηση των διαδικασιών, πληροφορίες των τελευταίων ημερών αναφέρουν ότι όλα πλέον είναι έτοιμα για να εισέλθουμε σε φάση υλοποίησης του έργου.

Την προτεραιότητα στην υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου τονίζει πάντως η δημοτική αρχή, επισημαίνοντας ότι οι διαδικασίες προχωρούν κανονικά έστω και αν δεν υπάρχει ανάγκη δημοσιοποίησης κάποιας παραμέτρου στο στάδιο αυτό. Χαρακτηρίζει δε τον σχεδιασμό αυτό ως ένα από τα σημαντικότερα εμπλουτιστικά έργα της πενταετίας αυτής.

Τα γραμμικά πάρκα θα καλύπτουν τα όρια του Δήμου από όλες τις πλευρές, στην ουσία, αφού το μεν πρώτο θα ξεκινά από τα όρια των Κονιών και διαμέσου του μεγάλου αργακιού που διέρχεται από το Παφιακό καταλήγει στην παραλιακή περιοχή Κάτω Πάφου, το δε δεύτερο ξεκινά από την περιοχή του Λυκείου Αγίου Νεοφύτου και καταλήγει στο δυτικό παραλιακό μέτωπο της Πάφου.

Πρόκειται για μεγαλόπνοο σχεδιασμό, ο οποίος υπάρχει στο τραπέζι εδώ και αρκετά χρόνια χωρίς ωστόσο πρακτικό αποτέλεσμα, παρά την δυνατότητα συγχρηματοδότησης του από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαικής Ένωσης.

Πιο γνωστή προσπάθεια δημιουργίας του γραμμικού πάρκου είναι αυτή που αφορά στην περιοχή Κονιών-Παφιακού-Κάτω Πάφου, ενώ ο δεύτερος χώρος εφάπτεται με τις κοινότητες Χλώρακα, Έμπα και Μεσόγη.Πρόκειται συγκεκριμένα για έκταση παραπλεύρως του αργακιού που ξεκινά από την περιοχή Μεσόγης, περνάει πίσω από το Λύκειο Αγίου Νεοφύτου, συνεχίζει παρά το 10ο Δημοτικό Σχολείο, διασχίζει τα «Διπλαρκάτζια» και την περιοχή Μουττάλλου και εκχύνεται στη θάλασσα, στην Ιστορική Ακτή «Βρέξη» της Χλώρακας. 

Με την κατασκευή εκτεταμένων ποδηλατοδρόμων και πεζόδρομων, με τη διαμόρφωση μικρών πλατειών που θα αποτελούσαν χώρους συνάθροισης και κοινωνικών δραστηριοτήτων, δεντροφύτευση, δημιουργία γεφυριών και  δημιουργία κατά μήκος του μικρών παιδότοπων, τα γραμμικά αυτά πάρκα θα μπορούσαν να αποτελέσουν στολίδι για τα δεδομένα της Πάφου, εκτιμούν οι τοπικοί παράγοντες.

Την ίδια στιγμή, υποστηρίζουν, θα σταματούσε η περιθωριοποίηση που επικρατεί, αντιστροφή της υφιστάμενης αρνητικής περιβαλλοντικής εικόνας και αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος από αυθαίρετες επεμβάσεις ασυνείδητων.

« Από το έργο θα ωφελούνταν κυρίως ο πληθυσμός των παρακείμενων αναπτυγμένων οικιστικών περιοχών όπου υπάρχουν σχολεία και προσφυγικοί οικισμοί, θα δημιουργείτο ένα ασφαλές δίκτυο διαδρομής για ποδηλατιστές και πεζοπόρους, ενώ η σύνδεση του με το παραλιακό μέτωπο θα μπορούσε να προσελκύσει και τουρίστες σε μια διαφορετική περιήγηση», τονίζουν. « Επιπρόσθετα θα βοηθούσε στον περιορισμό και αποτροπή ρύπανσης της κοίτης με άχρηστα υλικά και σκουπίδια όπως συμβαίνει σήμερα σε πολλά σημεία».