Pafos Net

Γιώργος Μάης: Η Πάφος μπαίνει με θετικές προοπτικές στο 2019

title image

Μπορεί να αφήσαμε πίσω μας τα πιο δύσκολα, αλλά είναι ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν για να είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα ξαναπέσουμε στα λάθη των περασμένων χρόνων. Αυτό είναι το μήνυμα του προέδρου της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Πάφου και αντιπροέδρου του ΕΒΕ Πάφου, Γιώργου Μάη, σε σημερινή του συνέντευξη στο PafosNet.

Τόσο στον τουρισμό, όσο και στον κατασκευαστικό τομέα, τα πράγματα πάνε σχετικά καλά, αλλά μπορούν να γίνουν καλύτερα, τονίζει χαρακτηριστικά, δίνοντας ωστόσο το αισιόδοξο συναίσθημα που επικρατεί στους ανθρώπους της οικονομίας της επαρχίας ότι το 2019 μπαίνει με θετικές προοπτικές για την Πάφο.

 

-Όντας εμπλεκόμενος για χρόνια στην αναπτυξιακή πορεία της Πάφου, τόσο από πλευράς των θεσμικών σας ρόλων σε ΕΒΕ και Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής, όσο και από πλευράς επαγγελματικής στον τομέα των κατασκευών, δικαιολογείτε κ. Μάη την ευφορία του τελευταίου χρόνου ότι «βγήκαμε από το τούνελ»; Είναι όντως καλά τα πράγματα;

«Αναμφίβολα η κατάσταση είναι σαφώς βελτιωμένη αλλά δεν μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι έχουν ξεπεραστεί τα προβλήματα, ούτε ότι έχει επέλθει πλήρης ομαλότητα στην αγορά. Είναι σε όλους γνωστό ότι ο τομέας του τουρισμού έχει πάει πάρα πολύ καλά τουλάχιστον τα δύο τελευταία χρόνια και το ίδιο αναμένεται και για το 2019. Υπήρξε μια κινητικότητα στον τομέα των ακινήτων λόγω κυρίως των κινήτρων που δόθηκαν μέσω των διαφόρων προγραμμάτων που εξήγγειλε η κυβέρνηση, αλλά δεν μπορούμε να πούμε αυτή τη στιγμή ότι ο τομέας έχει επιλύσει τα προβλήματα που τον απασχολούν.

Ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο που παραμένει ανοικτό είναι αυτό των Τραπεζών με ότι αυτό συνεπάγεται για τις ίδιες τις Τράπεζες, αλλά και για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά».

-Από την μνημονιακή περίοδο της Κύπρου μέχρι πρόσφατα όλες οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για σχετικά γρήγορη ανάκαμψη του τουριστικού κλάδου, σε αντίθεση με τον κατασκευαστικό που θεωρείτο ότι ήταν στον αναπνευστήρα. Πόση αλήθεια είχε κάτι τέτοιο και πώς διαμορφώθηκε η κατάσταση σήμερα;

«Το ερώτημα αυτό, σε ένα βαθμό, απαντιέται και από την απάντηση της προηγούμενης ερώτησης.

Σίγουρα στον τομέα του τουρισμού όπου τα αποτελέσματα θεωρείται ότι έχουν ξεπεράσει και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, συνέβαλαν τόσο οι συντονισμένες προσπάθειες του κράτους, των αρμοδίων φορέων και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, αλλά είχαμε ως σύμμαχο και τις διάφορες συγκυρίες οι οποίες ήταν ευνοϊκές για εμάς και αρνητικές για διάφορους ανταγωνιστικούς προορισμούς.

Η Πάφος ήταν και είναι στην πρωτοκαθεδρία του τουρισμού τα τελευταία δύο χρόνια. Για να διατηρήσει αυτή την θέση θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για συμπλήρωση των έργων εμπλουτισμού και βασικής υποδομής, καθώς και η αναβάθμιση υφιστάμενων υποδομών  και να εντατικοποιηθεί η προσπάθεια προώθησης και προβολής των πλεονεκτημάτων της επαρχίας».

-Η Πάφος επανέρχεται σιγά-σιγά στην πρωτοκαθεδρία του τουρισμού την τελευταία διετία, όπως είναι πασιφανές σε όλους. Στον τομέα της κατασκευαστικής βιομηχανίας πώς έχουν τα πράγματα;

«Στον τομέα των κατασκευών, και δεν εννοείται σίγουρα μόνο στον τομέα ανάπτυξης γης, τα πράγματα δεν είναι τόσο ευχάριστα, γιατί τα έργα ανάπλασης του Δήμου Πάφου έχουν τελειώσει. Πρέπει απαραίτητα να ωριμάσουν νέα έργα και να εξευρεθούν οι πόροι για την υλοποίηση τους. Την ίδια ώρα θα πρέπει να διευκολυνθεί ο ιδιωτικός τομέας, να ξεπεράσει τα διάφορα οικονομικά, γραφειοκρατικά και διαδικαστικά προβλήματα, για να προχωρήσει στην υλοποίηση των επενδύσεων που έχει σχεδιάσει. Παράλληλα θα πρέπει συντονισμένα, κράτος και επιχειρηματίες να κάνουμε όλα αυτά που πρέπει για να επαναφέρουμε στην Κύπρο τους παραδοσιακούς επενδυτές, κυρίως όσον αφορά την παραθεριστική κατοικία».                                        

kato-pafos

-Μένοντας στα του τουρισμού, κ. Μάη, θα λέγαμε ότι παρατηρείται το οξύμωρο να έχουμε μια άνευ προηγούμενου επανάκαμψη βάσει των αριθμών, ωστόσο όχι λόγω της εξειδίκευσης του προϊόντος που όλοι ευαγγελίζονται. Γίνεται χρόνια τώρα λόγος για ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού, πχ, χωρίς πρακτικό αποτέλεσμα, για αθλητικό τουρισμό, ενώ μόλις πρόσφατα το Ολυμπιακό Κολυμβητήριο Γεροσκήπου έκλεισε λόγω οικονομικών προβλημάτων, κλπ».

Τελικά, πού στεκόμαστε όσον αφορά στο θέμα της ποιότητας και της εξειδίκευσης του τουρισμού μας;

«Θα συμφωνήσω μαζί σας ότι δεν έχουμε φτάσει ακόμα στα επιθυμητά επίπεδα όσον αφορά τον θεματικό τουρισμό. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν γίνει προσπάθειες και ενέργειες. Βλέπουμε ότι με τις προσπάθειες αυτές τοποθετείται η Πάφος σιγά σιγά στον χάρτη ως πολυθεματικός ποιοτικός προορισμός. Μπορεί ο ήλιος και η θάλασσα να παραμένουν τα δυνατά μας σημεία, αλλά αναπτύσσονται παράλληλα και άλλες μορφές τουρισμού, όπως ο ποδηλατικός, ο αθλητικός, με διοργανώσεις αγώνων παγκόσμιας εμβέλειας, όπως το τρίαθλον, προσελκύουμε γνωστές ποδοσφαιρικές και άλλες ομάδες οι οποίες επιλέγουν την Επαρχία μας ως χώρο προετοιμασίας, αναπτύσσεται ο καταδυτικός τουρισμός, ο πολιτιστικός κ.ά.

Στο θέμα του θρησκευτικού τουρισμού σίγουρα δεν έχουμε φτάσει στα επιθυμητά επίπεδα αλλά οι προσπάθειες συνεχίζονται.

Είναι όμως γεγονός ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε αθλητικές υποδομές, στις συγκοινωνίες κλπ. Ένα από αυτά είναι και το θέμα του Ολυμπιακού Κολυμβητηρίου που έχετε αναφέρει. Η ΕΤΑΠ σε συνεργασία με τον Δήμο Γεροσκήπου και τον Κ.Ο.Α ασχολείται με το θέμα και είμαστε αισιόδοξοι ότι για την νέα τουριστική περίοδο αλλά και για τον μέλλον θα εξευρεθεί τρόπος το Κολυμβητήριο να παραμένει ανοικτό καθ’ όλη τη διάρκεια  του χρόνου ήδη έχει σημειωθεί πρόοδος και το 2018 η λειτουργία του κολυμβητηρίου έχει επεκταθεί.              etap                                

-Ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα της κατασκευαστικής βιομηχανίας της Πάφου τα τελευταία χρόνια είναι η «επέκταση» της σε άλλες περιοχές, κυρίως στη Λεμεσό με έργα τεράστιας κλίμακας. Πώς επηρεάζει αυτό την κατάσταση στην Πάφο και γιατί νομίζετε ότι αντίστοιχες αναπτύξεις δεν βλέπουμε ακόμη στην επαρχία μας;

«Φαίνεται ότι η Λεμεσός δημιούργησε τις προϋποθέσεις και μπήκε μπροστά όχι μόνο από την Πάφο αλλά και από τις υπόλοιπες επαρχίες. Πιστεύω ότι με την υλοποίηση των βασικών έργων υποδομής π.χ. Δρόμος Πάφου- Π. Χρυσοχούς, Πάφου- Κόλπου των Κοραλλίων, σύνδεση Αεροδρομίου, συνδετήριος παραλιακής περιοχής με τον Δήμο Γεροσκήπου και την αδειοδότηση των μεγάλων ιδιωτικών αναπτύξεων και την κατασκευή της Μαρίνας και η Πάφος θα βρει το δρόμο της».

-Μιλώντας για έργα μεγάλης κλίμακας, το θέμα της μαρίνας όλο προχωρά και όλο παραμένει κολλημένο σε διαδικαστικά και νομικά ζητήματα. Πολλοί υποστηρίζουν ήδη ότι ο χρόνος που χάθηκε το κάνει ούτως ή άλλως «δώρο άδωρο» ή ότι εσκεμμένα αφήνεται να χρονίζει αφού πολλοί πλέον δεν έχουν τη διάθεση ή τη δυνατότητα να το αναλάβουν. Ισχύουν οι εκτιμήσεις αυτές;

«Για το θέμα της μαρίνας έγιναν πολλά λάθη και παραλήψεις, ίσως και κάποιοι που έβλεπαν ότι η Πάφος αποκτούσε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα να μην έβλεπαν με καλό μάτι την υλοποίηση του έργου. Αυτό που έχει όμως σημασία είναι να συμβάλουμε όλοι στο μέτρο των δυνατοτήτων μας να προχωρήσει η Ανάπτυξη, και δεν συμφωνώ ότι η υλοποίηση του όποιου αναπτυξιακού έργου είναι «δώρον άδωρον», αν και κατανοώ ότι το αναφέρετε για να καταδείξετε ότι οι καθυστερήσεις σε ένα έργο ζωτικής σημασίας έχουν επηρεάσει αρνητικά σχεδόν όλο το φάσμα των οικονομικών δραστηριοτήτων της Επαρχίας και συμφωνώ με αυτό».

oikodomes

-Κάτι τελευταίο κ. Μάη: Ποια θα λέγατε ότι θα πρέπει να είναι τα επόμενα και άμεσα βήματα των οικονομικών φορέων της Πάφου για τα επόμενα χρόνια, ώστε να διασφαλισθεί ότι η ανάπτυξη δεν θα ανακοπεί ξανά τόσο «βίαια» λόγω εξωγενών παραγόντων;

«Αν υπήρχε η μαγική συνταγή δεν πιστεύω να υπήρχε φορέας που θα αρνείτο να την ακολουθήσει. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι ευθύνη των φορέων της Πάφου είναι να καταλήξουν μέσα από διάλογο και ανταλλαγή απόψεων, στο μοντέλο της ανάπτυξης που επιθυμούν, πάντα μέσα στα πλαίσια της αειφορίας και αφού καταδειχθούν και τεκμηριωθούν οι στόχοι μέσα από τις κατάλληλες μελέτες, να ιεραρχηθούν σε άμεσους μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους και όλοι μαζί να εργαστούμε για την υλοποίησή τους.

Όταν υπάρχει ο σωστός προσανατολισμός και η ομοψυχία τότε μπορούμε να είμαστε πιο σίγουροι για το μέλλον, αλλά και πιο έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις, όπως αυτές που βιώσαμε πρόσφατα και που εξακολουθούμε να βιώνουμε και τώρα αλλά σε μικρότερο βαθμό.

Μέσα στους πιο πάνω στόχους πρέπει οπωσδήποτε να είναι και η δημιουργία πανεπιστημιακών σχολών, κάτι που θα ωφελήσει πολλαπλά την πόλη και Επαρχία της Πάφου».

Η διερεύνηση των τουριστικών αγορών και η μείωση της εξάρτησης από τους 2 – 3 μεγάλους τουριστικούς οργανισμούς και ταυτόχρονα η αύξηση των δικών μας προσπαθειών για απόκτηση κατευθείαν πρόσβασης με τους εν δυνάμει επισκέπτες, θα μειώσει την εξάρτηση και τους κινδύνους που απορρέουν από αυτή.

Η προσέλκυση επενδύσεων και εταιρειών διεθνών δραστηριοτήτων πρέπει να αποτελέσει μια επιπλέον βασική μας επιδίωξη.

aerodromio-pafou