Pafos Net

Γιώργος Κωνσταντίνου: Μεγάλη συνέντευξη του υποψηφίου Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΚΟ στο pafosnet.

title image

Εκλελεγμένο μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, μέλος της Επαρχιακής Επιτροπής Λευκωσίας, Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής Λευκωσίας και μέλος της οικονομικής επιτροπής του ΔΗΚΟ, ο επιχειρηματίας Γιώργος Κωνσταντίνου κατέρχεται πλέον στην εσωκομματική «αρένα» για τα ανώτατα αξιώματα στις εκλογές της προσεχούς Κυριακής. Θέτονας υποψηφιότητα για Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, μετά από κομματική εμπλοκή που άρχισε το 1998, ο κ. Κωνσταντίνου προωθεί στην πράξη την πανθομολογούμενη ανάγκη τερματισμού της «ανακύκλωσης» προσώπων και παραγόντων στη δημόσια ζωή του τόπου, κυρίως μετά τον όλεθρο του Eurogroup.

Ο κ. Κωνσταντίνου, σε σημερινή μεγάλη συνέντευξη στο pafosnet, αναφέρεται στις συνθήκες που τον ώθησαν αυτή τη φορά να επιδιώξει εκλογή στην ανώτατη πυραμίδα του ΔΗΚΟ, στη νέα συγκυρία εντός του κόμματος, υπό τη νέα ηγεσία, αλλά και για την δημόσια ζωή της Κύπρου στην μετά τρόικα εποχή.

-Ποιές είναι οι συνθήκες που σας ώθησαν σε αυτή την συγκυρία να επιδιώξετε την εκλογή σας σε ένα ανώτατο αξίωμα του κόμματος;

« Θεωρώ ότι θα πρέπει να σταματήσει η ανακύκλωση των ίδιων και των ίδιων πολιτικών προσώπων και είναι αναγκαίο να δοθεί η ευκαιρία σε νέα πρόσωπα που δεν έχουν οποιαδήποτε οφέλη από την πολιτική τους δραστηριότητα και, βέβαια, όχι μόνο αγαπούν αυτό τον τόπο, αλλά μπορούν και να τον βοηθήσουν. Όπως γνωρίζουμε, το τελευταίο διάστημα, η πολιτική και οι πολιτικοί, δεν απολαμβάνουν μεγάλης εκτίμησης από τους πολίτες. Για να αντιστραφεί αυτό, το πρώτο που χρειάζεται είναι νέα πρόσωπα, με αποδεδειγμένες ικανότητες, αγάπη για τον τόπο και όρεξη να ψηλώσουν τα μανίκια πάνω και να στρωθούν στη δουλειά».

-Είστε αισιόδοξος ότι στη νέα, υπό τον Νικόλα Παπαδόπουλο, εποχή το ΔΗΚΟ με τη νέα του ηγετική πυραμίδα θα μπορέσει να εμπνεύσει τους φίλους του και γενικά την κοινωνία;

«Ναι,  είμαι αισιόδοξος ότι θα πάμε καλά. Ένας μόνος του φυσικά δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα, γι΄αυτό και χρειάζονται και αρκετά άλλα στελέχη, που θα συμβάλουν στην ενίσχυση της ενότητας του κόμματος ώστε να βγούμε στην κοινωνία με σύγχρονες ρεαλιστικές θέσεις για όλα τα ζητήματα και να πείσουμε ευρύτερα στρώματα να συνταχθούν μαζί μας. Επειδή οι εκλογικές διαδικασίες προκαλούν, συνήθως και πικρίες θα πρέπει, ακριβώς, να υπερβούμε όλοι μας τις μικροσκοπιμότητες και σαν ένας άνθρωπος να βαδίσουμε προς το μέλλον. Θα κριθούμε όλοι από τις πράξεις μας, οι οποίες θα πρέπει να στοχεύουν στην εξυπηρέτηση του συνόλου, με ρεαλιστικές λύσεις και εφαρμόσιμες ιδέες».

-Ποιά είναι τα πράγματα που βλέπετε σήμερα να δυσλειτουργούν ή να υπολειτουργούν στο κόμμα σας και τα οποία σε περίπτωση εκλογής σας θα φροντίσετε άμεσα να αλλάξετε;

« Έχω αρκετές απόψεις για το θέμα αυτό και είτε εκλεγώ είτε δεν εκλεγώ θα προσπαθήσω να βοηθήσω. Το πρώτο πράγμα πάντως που πρέπει να κάνουμε είναι να εμπεδώσουμε την αξιοκρατία και την αντικειμενικότητα παντού, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία και βέβαια, θα πρέπει να καθιερώσουμε την τακτική λειτουργία όλων των σωμάτων. Με λίγα λόγια να δώσουμε περισσότερο χώρο στις δημοκρατικές διαδικασίες, διότι μόνο μέσω αυτών διασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία και η ορθή επεξεργασία των εισηγήσεων και προτάσεων».

-Μιλώντας γενικότερα για τη δημόσια ζωή σήμερα, υπό την σκοπιά και του ανθρώπου των επιχειρήσεων και της αγοράς, θα μπορούσατε να στείλετε ένα μήνυμα αισιοδοξίας για τη συνέχεια; Ή είμαστε ακόμη πολύ πίσω από το να δούμε την απαρχή της εξόδου από την ύφεση;

« Στη μακραίωνη ιστορία της, η Κύπρος πέρασε από πολύ άσχημες καταστάσεις. Λίγοι είναι οι τόποι στη γη που πέρασαν αυτά που πέρασε η Κύπρος, της οποίας ο εργατικός και ευρηματικός λαός, πάντα εύρισκε τον τρόπο να επιβιώσει και να προκόψει. Είμαι αισιόδοξος, ότι και πάλιν ο λαός μας θα τα καταφέρει, αλλά θα πρέπει να γίνουν και πολλά τόσο από εμάς τους πολίτες όσο και από την Κυβέρνηση.

Η Κύπρος, αυτή τη στιγμή, χρειάζεται σταθερό πολιτικό σύστημα, ενότητα, επίδειξη αλληλεγγύης σε όσους έχουν ανάγκη και οι επενδύσεις θα αρχίσουν σιγά-σιγά να γίνονται. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι το τραπεζικό σύστημα να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και αυτό θα γίνει αν μειωθεί ο φόρος επί των καταθέσεων και αν μειωθούν τα δανειστικά επιτόκια σε όλα τα δάνεια, νέα και παλαιά. Πως στα αλήθεια ο κόσμος θα φέρει τα λεφτά του πίσω στις τράπεζες με καθαρό επιτόκιο 1-1.5%, μετά από αυτά όλα που έγιναν;».

-Πώς βλέπετε το πολιτικό σκηνικό μέσα στη νέα, μνημονιακή, εποχή; Είστε αισιόδοξος ότι τα πολιτικά πρόσωπα μπορούν πλέον να λειτουργήσουν όπως επιθυμούν για εξυπηρέτηση της κοινωνίας;

« Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Η απάντηση είναι όχι. Όλοι μας θα πρέπει να προσαρμοσθούμε στη νέα κατάσταση πραγμάτων και να μην κοροϊδεύουμε τους πολίτες. Έχει περάσει ανεπιστρεπτί η εποχή του λαϊκισμού και η εποχή των παχιών αγελάδων. Λαϊκιστές πολιτικοί δεν έχουν θέση πια, διότι απλά δεν υπάρχουν χρήματα για λαϊκισμό.  Η κατάσταση είναι δύσκολη και θα επιβιώσουν τα κόμματα και οι πολιτικοί που μέσα από αυτή την κατάσταση θα λένε αλήθειες, έστω και με βραχυπρόθεσμο πολιτικό κόστος, και με συνετές ενέργειες θα μπορέσουν να οδηγήσουν τον τόπο έξω από τον φαύλο κύκλο που μας έβαλαν κάποιοι».

constantinou1

-Ένα μήνυμα στους ψηφοφόρους του ΔΗΚΟ για την 9η Φεβρουαρίου;

«Το μήνυμα μου είναι ότι αν με τιμήσουν με τη ψήφο τους θα τους τιμήσω με τη δράση και τα έργα μου. Υπηρετώ αυτό το κόμμα από την ίδρυση του ανιδιοτελώς και αν μου δοθεί η ευκαιρία να το υπηρετήσω από τη θέση του Αναπληρωτή Προέδρου, θα τιμήσω τη θέση με σκληρή δουλειά και ενέργειες που θα βοηθήσουν τόσο το κόμμα όσο και τον τόπο.

Η επαφή μου με τα μέλη του κόμματος θα είναι δεδομένη και καθημερινή με μοναδικό γνώμονα την επίλυση των προβλημάτων πού απασχολούν σήμερα την κοινωνία. Επίσης θα λειτουργώ σαν γέφυρα μεταφοράς των θέσεων και των αναγκών της κοινωνίας, τόσο στην κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος , όσο και στην εκτελεστική εξουσία.

Θα προσπαθήσω να δημιουργήσω ευκαιρίες για τους νέους μας, όπως επίσης να καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια για να γίνουν σοβαρές επενδύσεις στον τόπο με μοναδικό σκοπό να ανοίξουν θέσεις εργασίας και να καταπολεμηθεί η σημερινή ανεργία η οποία δημιουργεί σοβαρά προβλήματα τόσο στην κοινωνία αλλά και αναγκάζει τους νέους μας να ξενιτεύονται.

Τέλος θα εξαντλήσω όλες στις διαθέσιμες μου δυνάμεις ούτως ώστε οι υπαίτιοι της οικονομικής καταστροφής να οδηγηθούν άμεσα ενώπιον της δικαιοσύνης».