Pafos Net

Γιόλου: Ένας αλευρόμυλος… σελφ σέρβις

title image

Αποτελεί μια παγκόσμια πατέντα, η οποία έχει καταστήσει την επιχείρηση που την εφαρμόζει γνωστή στο παγκύπριο, αλλά και την κοινότητα στην οποία δραστηριοποιείται πόλο έλξης επισκεπτών για αυτό και μόνο τον λόγο. Πρόκειται για τον παραδοσιακό αλευρόμυλο στο χωριό Γιόλου της επαρχίας Πάφου, η ιδιαιτερότητα του οποίου συνίσταται στη λειτουργία του με το σύστημα «σελφ σέρβις». Με τον ιδιοκτήτη, δηλαδή, να μην έχει κανένα πρόβλημα και φόβο να αφήνει αφύλακτη την επιχείρηση, με όλα τα προιόντα μέσα και να ζητά απλώς μέσω μιας πινακίδας από τους πελάτες να αφήνουν το αντίτιμο στο ειδικό κουτί όταν παίρνουν τα αγαθά που επιθυμούν, δίνοντας μάλιστα και την ευχέρεια για ανάληψη ρέστων από τους πελάτες. Ο αλλιώτικος αυτός αλευρόμυλος πέρασε πρόσφατα στη νέα γενιά της οικογένειας, ωστόσο όπως τονίζουν οι ιδιοκτήτες του, η πρακτική της εμπιστοσύνης προς τους συγχωριανούς και άλλους πελάτες δεν άλλαξε. Δείγμα ότι κάποιες παραδοσιακές αξίες της Κύπρου παραμένουν αναλλοίωτες, αλλά και ότι η εμπιστοσύνη μετατρέπεται σε αμφίδρομη πράξη.

Δεκάδες άνθρωποι από κάθε γωνιά της Κύπρου εκμεταλλεύονται τις εξορμήσεις τους στην επαρχία σε περιόδους γιορτών, διακοπών ή του σαββατοκύριακου, για να επισκεφθούν τον εν λόγω αλευρόμυλο και ακόμη περισσότεροι, αναφέρει η γραμματέας του Συμβουλίου Βελτιώσεως Γιόλου, Σύλβια Αντωνίου, είναι αυτοί που ζητούν πληροφορίες για τον ιδιότυπο αυτό μύλο. Πρόκειται για τον αλευρόμυλο που αποτελούσε εδώ και δεκαετίες τον πιο γνωστό αλευρόμυλο της επαρχίας Πάφου και ο οποίος συνεχίζει να λειτουργεί όπως παλιά και αποτελεί τουριστική ατραξιόν για την κοινότητα, αλλά και χώρο εκπαιδευτικών επισκέψεων για τους μαθητές των σχολείων της επαρχίας Πάφου. Στην επαρχία, πάντως, είναι πιο γνωστός για την άλλη πτυχή της λειτουργίας του: Τη μοναδική διαδικασία αγοράς και πληρωμής προιόντων που καθιέρωσε ο ιδιοκτήτης του. 

Κοντολογίς, ο αλευρόμυλος παραμένει ανοιχτός όποτε απουσιάζει ο ιδιοκτήτης, το εμπόρευμα είναι έτοιμο προς πώληση στους πελάτες και σε ένα κομμάτι κόντρα-πλακέ, υπάρχει αναγραφόμενη η τιμή. Κάθε πελάτης μπαίνει στο μύλο, παίρνει την ποσότητα που επιθυμεί και αφήνει σε ένα δοχείο που είναι τοποθετημένο εκεί, το ανάλογο...αντίτιμο.

Αν και σε όλους τους υπόλοιπους η όλη ιστορία φαντάζει πρωτοφανής, πολύ περισσότερο στις σημερινές κοινωνικές συνθήκες, εντούτοις είναι πλήρως λειτουργικό, επιβεβαιώνει η κ. Αντωνίου. Για κάποιο μυστήριο λόγο, άπαντες σέβονται χρόνια τώρα την αίσθηση «κολλεκτίβας» που αποπνέει η διαδικασία αυτή.

giolou2

 

Ο μοναδικός αυτός μυλωνάς, που παραδόξως φέρει το επάγγελμα και ως επίθετο, ο κ. Γιαννάκης Μυλωνάς, τονίζει ότι πάντοτε είχε εμπιστοσύνη στην τιμιότητα του κύπριου.

«Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στον κόσμο, δεν σβήνω τα φώτα τη νύχτα, έρχονται η ώρα 10-11 το βράδυ, πιάνουν το αλεύρι τους, ότι θέλουν παίρνουν, βάζουν τα χρήματα εκεί και φεύγουν. Τόσο απλά».

Η ασυνήθιστη αυτή διαδικασία είχε κάνει τον αλευρόμυλο της Γιόλου γνωστό σε κάθε γωνιά της Πάφου, με αποτέλεσμα πολύ συχνά πλέον, ειδικά σε Κυριακές και αργίες, άτομα από κάθε γωνιά της Κύπρου καταφθάνουν στο χωριό και ζητούν πληροφορίες για τη μετάβαση τους στον αλευρόμυλο του Γιαννάκη και της Ανδρούλας Μυλωνά.                                          

giolou4

Ο παραδοσιακός αλευρόμυλος της Γιόλου αποτελεί από μόνο του «σχολείο» για μια άλλη εποχή του νησιού. Γι’ αυτό και πολύ συχνά, ο χώρος έξω από το παραδοσιακό κτίριο, θυμίζει «ουρά σε γήπεδο», κατά την έκφραση κατοίκου της Γιόλου. Σχολεία καταφθάνουν στην κοινότητα της ορεινής κεντρικής Πάφου, πριν την Πόλη Χρυσοχούς, για να δουν από κοντά την παρασκευή του άλευρου με τον παραδοσιακό τρόπο και με τη χρήση παλιών μηχανημάτων από προηγούμενες εποχές.

Η διαδικασία του αλέσματος διαρκεί τρεις ώρες, η διαφορά όμως του αποτελέσματος είναι μεγάλη. Ο παραδοσιακός αλευρόμυλος εξυπηρετεί όλα τα γύρω χωριά της επαρχίας και όχι μόνο.

Η οικογένεια Μυλωνά συνεχίζει να λειτουργεί τον αλευρόμυλο της, παραδίδοντας τον από γενιά σε γενιά. Πλέον, τη διαχείριση της αλλιώτικης αυτής επιχείρησης έχουν αναλάβει τα εγγόνια του δημιουργού της, τα οποία ωστόσο δεν «πείραξαν» τη διαδικασία που έκανε την επιχείρηση διάσημη ανά την Κύπρο: Η διαδικασία του «σελφ σέρβις» στην παραλαβή και πληρωμή του προιόντος, συνεχίζεται απρόσκοπτα.

Και όπως τονίζουν οι ίδιοι, εξακολουθούν να δέχονται την υποστήριξη των συγχωριανών τους, να αφήνουν το χώρο ανοιχτό και ανεπιτήρητο μέχρι αργά το βράδυ, να διατηρούν το κουτί για τα χρήματα σε κοινή θέα και να εξακολουθεί το όλο σύστημα να δουλεύει απρόσκοπτα.

Θυμίζοντας ότι η «άλλη Κύπρος» μπορεί να μην είναι πολύ εμφανής στις μέρες μας, αλλά δεν έχει χαθεί εντελώς.

giolou3