Pafos Net

Γεροσκήπου: Ξεσηκωμός για την διατήρηση του Δήμου

title image

Πανδημοτικές διαστάσεις λαμβάνει πλέον ο ξεσηκωμός στη Γεροσκήπου για τη διατήρηση του Δήμου στα πλαίσια του νέου χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που προωθεί η Κυβέρνηση. Μετά τη σύσταση Επιτροπής Πρωτοβουλίας Δημοτών για διατήρηση του Δήμου, την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και τις δημόσιες τοποθετήσεις παραγόντων της Γεροσκήπου, οι αντιδράσεις κλιμακώνονται πλέον με συλλαλητήρια, καθιστώντας τη Γεροσκήπου την πρώτη δημοτική αρχή παγκυπρίως στην οποία οι ενστάσεις για τις προωθούμενες αλλαγές περνούν από το λεκτικό επίπεδο σε επίπεδο δρόμου.

Η πρώτη εξ αυτών των δυναμικών δράσεων πραγματοποιήθηκε ήδη την περασμένη εβδομάδα με πρωτοβουλία της Ομάδας Δημοτών για διάσωση του Δήμου Γεροσκήπου. Στη συγκέντρωση, έγινε ενημέρωση για τις μέχρι σήμερα ενέργειες της Ομάδας Πρωτοβουλίας και αποφασίσθηκαν τα κοινά μέτρα όλων των παραγόντων της Γεροσκήπου προς αποτροπή της διάλυσης του Δήμου.

Οι εκδηλώσεις στη Γεροσκήπου για διατήρηση της οντότητας του Δήμου, θα κορυφωθούν στις 16 Ιανουαρίου. Στις 6.30μμ της μέρας εκείνης, θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του Β’ Δημοτικού Σχολείου Γεροσκήπου, πανδημοτικό συλλαλητήριο με αίτημα την διατήρηση της διοικητικής αυτοδυναμίας του Δήμου και στην προώθηση της συμπλεγματοποίησης του με κοινότητες της ανατολικής Πάφου. Στο συλλαλητήριο της 16ης Ιανουαρίου θα υπάρχει και καλλιτεχνικό πρόγραμμα με το μουσικό σχήμα του Άριστου Μοσχοβάκη.

Μιλώντας στο PafosNet για τις εξελίξεις αυτές ο Δήμαρχος Γεροσκήπου, Μιχάλης Παυλίδης, έκανε λόγο για ένα ακατανόητο σχεδιασμό, από τη στιγμή, είπε, που Δήμοι όπως η Γεροσκήπου έχουν πίσω τους μια ιστορία από την αρχαιότητα, είναι οικονομικά εύρωστοι και κερδοφόροι και έχουν τεράστιες αναπτυξιακές προοπτικές.

« Αποστείλαμε για τα ζητήματα αυτά επιστολή προς τον Υπουργό Εσωτερικών από τις 28 Νοεμβρίου, για την οποία δεν είχαμε καμία απάντηση», είπε. « Μετά την παρουσίαση του σχεδιασμού της μεταρρύθμισης στις 3 Δεκεμβρίου, στην παρουσία του ίδιου του Υπουργού Εσωτερικών, επανήλθαμε με επιστολή μεταφέροντας του τις αντιρρήσεις μας που εδράζονται σε συγκεκριμένα δεδομένα και όχι απλώς σε επιθυμίες μας.

Για ποια μεταφορά αρμοδιοτήτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μιλάμε; Όλες σχεδόν οι σχετικές αρμοδιότητες που αναφέρθηκαν από τον μελετητή είναι ήδη στους Δήμους, όπως οι άδειες εμπορίας καπνού, κέντρων αναψυχής, πετρελαιοειδών και κολυμβητικών δεξαμενών, η διαχείριση και αξιοποίηση πάρκων και χώρων πρασίνου, τα θέματα κοινωνικής πολιτικής, όπως παιδοκομικοί σταθμοί, γηροκομεία κ.ά., η πολιτιστική πολιτική, έο λεγχος και αδειοδότηση υποστατικών σε σχέση με υγειονομικούς όρους και κανονισμούς και άλλα.

Γνωρίζετε ότι οι όροι εντολής που δόθηκαν από το ΥΠΕΣ στον μελετητή αφορά μείωση των Δήμων, αφήνοντας έξω από τον σχεδιασμό τις κοινότητες; Τι ισχύει τελικά; Αυτά που λέει ο Υπουργός ή αυτά που λέει ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΕΣ και ο μελετητής; Πότε και σε ποια Γενική Συνέλευση έχει αλλάξει τις θέσεις της για τη μεταρρύθμιση η Ένωση Δήμων; Η Εκτελεστική Επιτροπή δε νομιμοποιείται να εκφράζει θέσεις άλλες απ' αυτές των συλλογικών αποφάσεών μας».

Ο Δήμαρχος Γεροσκήπου διερωτήθηκε επίσης γιατί η Ένωση Δήμων, αναφορικά με τις συνενώσεις, αφήνει τους δήμους-μέλη της στο έλεος του Υπουργείου Εσωτερικών, κατηγορώντας την ότι «νίπτει τας χείρας» και προτρέπει τις τοπικές αρχές να στείλουν από μόνες τους τις ενστάσεις και θέσεις τους.

« Γιατί αφήνουν τον Υπουργό Εσωτερικών να χρησιμοποιεί στα επιχειρήματά του για μείωση Δήμων τη μελέτη των Ιταλών;», επισημαίνει ο κ. Παυλίδης. « Θυμίζουμε ότι η μελέτη της Notoria αφορούσε μόνο τους Δήμους, όχι στις κοινότητες και πρότεινε τη συμπλεγματοποίηση υπηρεσιών. Η μείωση των Δήμων θα προέκυπτε μετά από μεταβατικό στάδιο και νοουμένου ότι δε θα επιτυγχάνονταν οι αναγκαίες εξοικονομήσεις, μετά την εφαρμογή των συμπλεγματοποιήσεων. Έστω και την υστάτη, η Ένωση Δήμων θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία για να αποκαταστήσει τη συζήτηση για τη μεταρρύθμιση στη σωστή της βάση».

yero2

Έντονες αντιδράσεις στη Γεροσκήπου για το θέμα, καταγράφονται ήδη και από την Σχολική Εφορεία. Η προωθούμενη μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση παρουσιάζει τρία θεμελιακά προβλήματα με αποτέλεσμα να δημιουργεί στρεβλώσεις και φυσιολογικές αντιδράσεις, τονίζει σήμερα στο PafosNet ο πρόεδρος της, Νίκος Παλιός.

« Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή το 2015 και φαίνεται να έχει εγκαταλειφθεί, άγνωστο γιατί, προέβλεπε τη σύσταση συμπλεγμάτων τοπικών αρχών, δηλαδή Δήμοι με Δήμους, δήμοι με κοινότητες και κοινότητες με κοινότητες», υποστηρίζει. « Αντιμετώπιζε έτσι το πρόβλημα της συνεχόμενης διεύρυνσης των ανισοτήτων μεταξύ Δήμων και κοινοτήτων, λόγω της ύπαρξης δύο διαφορετικών νομικών πλαισίων.

Αντίθετα, η υπό συζήτηση μεταρρύθμιση, αντί να εξαλείψει, επιτείνει τον διαχωρισμό στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο σχεδιασμός δεν είναι ενιαίος, αφού προβλέπεται συμπλεγματοποίηση μόνο για τις κοινότητες και μείωση μόνο για τους Δήμους. Η εξαίρεση των κοινοτήτων από τους όρους εντολής της μελέτης επηρεάζει και προδιαγράφει το τελικό αποτέλεσμα. Τα πορίσματα θα ήταν σίγουρα διαφορετικά αν η μελέτη καταπιανόταν με το σύνολο των τοπικών αρχών. Αποτέλεσμα της στρέβλωσης αυτής θα είναι η εξαφάνιση κάποιων Δήμων από τον χάρτη και η διατήρηση 350 και πλέον κοινοτήτων, που ας σημειωθεί είναι υπό κρατική κηδεμονία, χωρίς εξουσίες, δομές και προσωπικό.

 Θα «διασωθούν» κοινότητες με διψήφιο αριθμό κατοίκων και θα καταργηθούν Δήμοι με πενταψήφιο αριθμό. Τελικά, από τις συνολικά 400 περίπου τοπικές αρχές της Κύπρου (δήμοι και κοινότητες) θα καταργηθούν περίπου 15. Ο θεσμός της συμπλεγματοποίησης θα πρέπει να εφαρμοστεί για το σύνολο των τοπικών αρχών και όχι μόνο για τις κοινότητες».

Αποτέλεσμα ενός τέτοιου σχεδιασμού, επισημαίνει στη συνέχεια ο πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας Γεροσκήπου, θα είναι η «τιμωρία» μικρών, ως επί των πλείστων βιώσιμων και νοικοκυρεμένων Δήμων. Η μεταρρύθμιση θα μετατρέψει ένα μέρος των «βασιλείων» σε «αποικίες» και το υπόλοιπο σε «αυτοκρατορίες», λέει χαρακτηριστικά:

« Η πρόνοια για εξέλιξη των υπό κατάργηση Δήμων σε «δημοτικά διαμερίσματα» με αναλογική εκπροσώπηση στο Δημοτικό Συμβούλιο απλά «χρυσώνει το χάπι». Εάν π.χ. ο Δήμος Γεροσκήπου ενοποιηθεί με τον Δήμο Πάφο, δεν μπορούμε να κάνουμε λόγο για «συνένωση». Με τόση μεγάλη πληθυσμιακή διαφορά (αναλογία 4 προς 1), η «συνένωση» θα εξελιχθεί σε «απορρόφηση» και η Γεροσκήπου θα μετατραπεί σε ενορία της Πάφου. Οι συνενώσεις για να γίνουν αποδεκτές από τις τοπικές κοινωνίες θα πρέπει να αφορούν Δήμους με παρόμοια πληθυσμιακά δεδομένα και ομοιογενή χαρακτηριστικά, για να μην τίθεται θέμα επιβολής του ενός στον άλλο και Δήμους που δεν είναι πλέον βιώσιμοι οικονομικά και ευνοούν και οι ίδιοι την ένταξή τους σε μεγάλους Δήμους».

yero3

Για τον κατεξοχήν θεσμό που είναι κοντά στον πολίτη, σχεδιάζεται να μη ληφθεί υπόψη η άποψη των τοπικών κοινωνιών, τονίζει ο κ. Παλιός, παρατηρώντας ότι δημιουργήθηκαν Δήμοι με δημοψηφίσματα και προωθείται το κλείσιμό τους εν αγνοία των δημοτών τους, αυθαίρετα και αντιδημοκρατικά.

« Η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να έχει περισσότερες προοπτικές επιτυχίας θα πρέπει να αφορά, σε πρώτη φάση, συμπλεγματοποιήσεις τοπικών αρχών, κυρίως Δήμων με γειτονικές κοινότητες< αναφέρει. « Μια τέτοια μεταρρύθμιση θα έχει την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, θα έχει χαμηλότερο οικονομικό κόστος εφαρμογής, θα είναι εύκολα εφαρμόσιμη και λειτουργική και θα περιορίζει τον κίνδυνο δυσλειτουργίας και αναποτελεσματικότητας του θεσμού. Σε κατοπινό στάδιο και μετά από αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της συμπλεγματοποίησης, θα μπορούσαν να προκύψουν, ως φυσιολογική πια εξέλιξη, μεγαλύτερες δημοτικές οντότητες».

 

yero4

Τυχόν υλοποίηση του σχεδιασμού για την κατάργηση του Δήμου Γεροσκήπου και ενοποίηση του με τον Δήμο Πάφου, θα εκπέσει σε επίπεδο δικαιοσύνης, αφού η σύσταση του Δήμου το 1994 ήταν προιόν της λαικής βούλησης με τη διενέργεια δημοψηφίσματος. Αυτό εκτιμά το μέλος της επιτροπής αγώνα που έχει συσταθεί για την διατήρηση του Δήμου Γεροσκήπου, Ανδρέας Σιήκκης, ο οποίος επισημαίνει ότι επιπρόσθετο στοιχείο που αφαιρεί το δικαίωμα σε οποιονδήποτε να αποφασίζει σχετικά, είναι και η διενέργεια δεύτερου δημοψηφίσματος από το κράτος για την ενσωμάτωση της κοινότητας Κολώνης στο Δήμο Γεροσκήπου λίγα χρόνια αργότερα.

Ο κ. Σιήκκης εκτίμησε ότι ένας οικονομικά ανεπτυγμένος Δήμος όπως η Γεροσκήπου δεν μπορεί να διαγράφεται λόγω χωροταξικών και μόνο δεδομένων.

« Ορθότερο θα ήταν η δρομολογούμενη αλλαγή στο χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», τόνισε, « να αφορά στην προς δυσμάς επέκταση του Δήμου Πάφου και στην προς ανατολάς επέκταση του Δήμου Γεροσκήπου.

Εκτιμούμε ότι η Πάφος θα μπορούσε να ενσωματώσει ως Δήμος τις κοινότητες που είναι ουσιαστικά ενωμένες πλέον με αυτήν, όπως πχ η Χλώρακα ή η Έμπα, ενδεχομένως και η Κισσόνεργα, ενώ από την πλευρά του  ο Δήμος Γεροσκήπου θα ήταν ορθότερο να ενσωματώσει τις εξ ανατολών γειτονικές του κοινότητες, όπως η Αγία Μαρινούδα ή η Αχέλεια.

Αυτό θα δημιουργούσε τοπικές αρχές ακόμη πιο ισχυρές οικονομικά, συμβάλλοντας ταυτοχρόνως στο στόχο της μείωσης των τοπικών αρχών».