Pafos Net

Γεροσκήπου: Μετά τις εκλογές, ξαναπάει στην κυβέρνηση για το έργο στις εκβολές της Έζουσας

title image

Νέα συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος θα ζητήσει, έχοντας πλέον ολοκληρωθεί η νέα Προεδρική εκλογή, ο Δήμος Γεροσκήπου, προκειμένου να οριστικοποιηθεί ο σχεδιασμός του για την δημιουργία ενός αλιευτικού καταφυγίου στον ποταμό Έζουσας, δυναμικότητας 50 περίπου σκαφών, που να προσφέρει και κάποιες εμπορικές υπηρεσίες στυλ μαρίνας.

Από τις επαφές που άρχισαν προεκλογικά διαφάνηκε ότι η κυβέρνηση είναι θετική σε μια τέτοια ανάπτυξη, ωστόσο ο κ. Κουγιάλης επεσήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια μικρή τροποποίηση των σχεδιασμών σε θέματα μεγέθους του έργου, αλλά και προσανατολισμού, ώστε να είναι βιώσιμο, αλλά και να λειτουργεί ως εμπλουτιστικό περιβαλλοντικό έργο και όχι πρωτίστως ως εμπορική ανάπτυξης.  Ως πρώτη διαφοροποίηση από τις επαφές αυτές, φαίνεται ότι το έργο μειώνει τη δυναμικότητα του φιλοξενίας σκαφών από 50 σε 30 σκάφη.

Το έργο θα είναι το πρώτο το είδος του στην επαρχία Πάφου και στο καταφύγιο αυτό θα φιλοξενούνται κυρίως αλιευτικά σκάφη. Η σχετική μελέτη έχει ήδη εκπονηθεί από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και σύμφωνα με τις πρόνοιες της, που έφερε στη δημοσιότητα από τον περασμένο Αύγουστο το PafosNet, βασικές αρχές του έργου είναι ότι τα έργα κατασκευής του καταφυγίου δεν θα παρεμποδίζουν τη ροή και εκβολή του ποταμού Έζουσας. Η κοίτη είναι τεράστια ούτως ή άλλως, επισημαίνουν οι μελετητές, με κροκάλες ποτάμιας προέλευσης και αδρανές το μεγαλύτερο της μέρος εξαιτίας της κατασκευής του φράγματος της Κανναβιού.

Επισημαίνεται επίσης ότι δεν θα δημιουργούνται πρόσθετοι ακτομηχανικοί κίνδυνοι, τα έργα θα λαμβάνουν υπόψη υπάρχοντα υπόγειο αγωγό λυμάτων του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Πάφου  που οδεύει προς τον παρακείμενο βιολογικό σταθμό και θα θωρακιστεί ο πυθμένας και τα πρανή για να αντιμετωπίζονται θέματα υφαλμύρωσης του υδροφόρου ορίζοντα.

« Το σύνολο των έργων, θα κριθεί από περιβαλλοντική μελέτη», τονίζεται στην έκθεση του Πολυτεχνείου, « θα μελετηθεί η εκτέλεση εξωτερικών έργων στην θάλασσα, πχ προβόλου, ώστε να μειώνεται η πιθανότητα προσαμμώσεως της λιμενολεκάνης ή πρόκλησης άλλων δυσμενών επιπτώσεων και το έργο να συνάδει με τα προταθέντα έργα του συστήματος των κυμματοθραυστών που σχεδιάστηκαν και εκτελούνται στην περιοχή».

Σημαντική πτυχή του σχεδιασμού, είναι η εμπορική εκμετάλλευση της χερσαίας έκτασης παρά το έργο, όπου σχεδιάζεται μια ανάπτυξη ανάλογη με αυτήν που δημιουργείται στους χερσαίους χώρους των μαρίνων, σε μικρότερη ωστόσο κλίμακα. Η μελέτη επισημαίνει, συγκεκριμένα, ότι η προοπτική στο χερσαίο χώρο είναι να δημιουργηθεί περιορισμένης έκτασης υποδομή φιλοξενίας και άλλων εμπλουτιστικών χρήσεων, όπως για παράδειγμα ψαροταβέρνες, περιβαλλοντικών παρατηρητηρίων, κωπηλατικού κέντρου και άλλα.

Ο Δήμος Γεροσκήπου υπέβαλε ήδη από τις 5 Σεπτεμβρίου προς τον αρμόδιο Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Νίκο Κουγιάλη, δύο προκαταρτικές λύσεις για τον σχεδιασμό, προκειμένου να προωθηθεί η διαδικασία υλοποίησης του έργου και στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και η νέα επαφή που δρομολογεί η τοπική αρχή.