Pafos Net

Γεροσκήπου: Πρωτοποριακές δράσεις πολιτών σε θέματα πρόληψης και αρωγής

title image

Αποτελεί πρωτοπόρο τοπική αρχή σε θέματα πρόληψης, συμβουλευτικής πολιτικής και κοινωνικής αρωγής σε θέματα που έχουν σχέση με τη μάστιγα των ναρκωτικών. Ο λόγος για τη Δημοτική Ομάδα Πρόληψης του Δήμου Γεροσκήπου, η οποία λειτουργεί ήδη εδώ και χρόνια στον δεύτερο πληθυσμιακά Δήμο της επαρχίας Πάφου και αποτελεί συστατικό στοιχείο της καθημερινότητας του.

Ο Δήμαρχος Γεροσκήπου, Μιχάλης Παυλίδης, υπό την ιδιότητα του προέδρου της Δημοτικής Ομάδας Πρόληψης μιλώντας στο PafosNet, επισημαίνει ότι στις μέρες μας τα διάφορα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και άλλοι διεθνείς φορείς, υπογραμμίζουν όλο και πιο έντονα τον καθοριστικό πλέον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η τοπική αυτοδιοίκηση σε όλα τα επίπεδα της πρόληψης των ουσιών εξάρτησης, τόσο στο σύνολο του πληθυσμού όσο και σε ομάδες υψηλού κινδύνου, αλλά και στο στάδιο της θεραπείας και της κοινωνικής επανένταξης.

« Ως εκ τούτου, ο Δήμος Γεροσκήπου παρέχει κατά παράδοση υπηρεσίες που καλύπτουν το σύνολο των αναγκών των πολιτών», είπε. «Μεταξύ των άλλων υπηρεσιών αυτού του τύπου, συγκαταλέγεται μια ιδιαίτερα δυναμική πρόταση του Δήμου: Η Δημοτική Ομάδα Πρόληψης (ΔΟΠ). Πρόκειται για έναν φορέα που στοχεύει στην πρόληψη της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών και την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας των κατοίκων της περιοχής μας, αλλά και ολόκληρης της επαρχίας Πάφου.  

Η πρόληψη αυτή της εξάρτησης από ουσίες αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των γενεσιουργών παραγόντων του φαινομένου, δηλαδή του ατομικισμού, του καταναλωτικού τρόπου ζωής, της αποξένωσης, της αβεβαιότητας ως προς τις αξίες, τους στόχους και τις προτεραιότητες, του κοινωνικού αποκλεισμού και τέλος της διαθεσιμότητας των ουσιών και της ανοχής ως προς τη χρήση αυτών. Πρόκειται, λοιπόν, για πρόληψη πολυπαραγοντική, καθώς αναπτύσσεται σε πολλά επίπεδα και προς πολλές κατευθύνσεις».

dop2

Την πρώτη επαφή μου με τη Δημοτική Ομάδα Πρόληψης, αναφέρει ο Μιχάλης Παυλίδης, την είχα το 2003 ως απλός πολίτης της τότε κοινότητας Γεροσκήπου. Τότε, θυμάται, είχε την ονομασία Κοινοτική Ομάδα Γονέων Ενάντια στις Εξαρτήσεις (Κ.Ο.Γ.Ε.Ε.), στην οποία ευαισθητοποιημένοι γονείς και εκπαιδευτικοί επιθυμούσαν απλά ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά και τους νέους ανθρώπους.

« Στη συνέχεια, μετονομάστηκε σε Δημοτική Ομάδα Πρόληψης Γεροσκήπου και το 2012, όταν ανέλαβα πλέον τα ηνία του Δήμου μας, είχα για πρώτη φορά την τιμή και τη χαρά να συνεχίσω τη στήριξη αυτής της προσπάθειας, να αναδείξω  το έργο της, να το ενισχύσω με κάθε μέσο ως Πρόεδρος, ως εθελοντής, ως δημότης. 

Τα προγράμματα της ΔΟΠ Γεροσκήπου υλοποιούνται μέσα από το σύγχρονο πνεύμα συνεργασίας ανάμεσα σε έναν κρατικό φορέα, την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ), την τοπική αυτοδιοίκηση, τους φορείς της παιδείας, τους εργαζομένους, τους εθελοντές, κινήσεις πολιτών, συλλόγων και πολλών άλλων τοπικών φορέων.

Αν και στην αρχή στόχευε στην κάλυψη των αναγκών του Δήμου Γεροσκήπου και των πλησιέστερων γεωγραφικά κοινοτήτων της, πλέον καλύπτει τις ανάγκες όλης της επαρχίας Πάφου, ανταποκρίνεται σε αιτήματα σχολείων όλων των δήμων και κοινοτήτων της επαρχίας, συνεργάζεται με φορείς του Υπουργείου Παιδείας και με άλλους Οργανισμούς για την υποστήριξη δράσεών τους». 

Η ΔΟΠ Γεροσκήπου παρέχει τη δυνατότητα να υποστηριχθούν και να αναπτυχθούν πρωτοβουλίες μέσα από την επιστημονική τεκμηρίωση και την ποιοτική αναβάθμισή τους. Με αυτόν τον τρόπο, υποστηρίζει ο πρόεδρος της, διασφαλίζει τη συνέχεια της προσπάθειας, αλλά και τη συνέπεια απέναντι στους πολίτες οι οποίοι αξιοποιούν αυτές τις υπηρεσίες:

« Η ΔΟΠ έχει υψηλές προδιαγραφές λειτουργίας, καθώς δίνει έμφαση από την ίδρυσή της στον συστηματικό και μακρόπνοο σχεδιασμό και στην αξιολόγηση των προγραμμάτων της. Τα δεδομένα αυτά εξασφαλίζουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και διαμορφώνουν ένα πρότυπο λειτουργίας και για άλλες υπηρεσίες κοινωνικής πολιτικής.

Ένα άλλο θετικό σημείο της ΔΟΠ είναι η ευελιξία τόσο στο πνεύμα λειτουργίας της, που εμπνέει δημιουργική ανάπτυξη σε αντίθεση  με πολλές δομές κρατικής κοινωνικής πρόνοιας που χαρακτηρίζονται από εσωστρέφεια και ατέρμονη γραφειοκρατία, όσο και στο ωράριο λειτουργίας της, το οποίο προσαρμόζεται στις ανάγκες των προγραμμάτων και των ανθρώπων που εξυπηρετούνται».

Η ΔΟΠ αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής  κοινότητας και βρίσκεται κοντά στις ανάγκες των ανθρώπων, αναφέρει ο κ. Παυλίδης, καθώς οι περισσότερες δράσεις λαμβάνουν χώρα στους χώρους εργασίας και διαμονής των ενδιαφερομένων, όπως είναι τα σχολεία, τα πολιτιστικά κέντρα, χώροι της  κοινότητας, εγκαταστάσεις πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων, πλατείες, ή χώροι εργασίας.

dop3

Η ΔΟΠ απευθύνεται σε πολλές και διαφορετικές ομάδες ανθρώπων, τονίζει ο πρόεδρος της. Γονείς, εκπαιδευτικοί, μαθητές, επαγγελματίες υγείας, βρεφονηπιοκόμοι, γιατροί, αστυνομικοί, δημοσιογράφοι, προπονητές, επαγγελματίες διάφορων ειδικοτήτων, και πολλοί άλλοι, συσπειρώνονται υπό την ομπρέλα της σε μια κοινή προσπάθεια και σε έναν κοινό αγώνα.

« Η Δημοτική Ομάδα Πρόληψης Γεροσκήπου», αναφέρει, « παρέχει τη δυνατότητα σε εκπροσώπους φορέων, γονείς, εκπαιδευτικούς, αλλά και αιρετούς, να ανοίξουν διάλογο και ουσιαστική επικοινωνία με τους νέους πάνω στα θέματα που τους απασχολούν. Επιπρόσθετα, δημιουργεί ένα πλαίσιο κοινωνικής δραστηριοποίησης και εθελοντικής προσφοράς με σκοπό το γενικό καλό μέσα από δραστηριότητες, οι οποίες κοντεύουν να εκλείψουν  από τη σύγχρονη κοινωνία μας.

Νιώθω υπερήφανος που το ανθρώπινο δυναμικό της ΔΟΠ, αποτελούμενο από εθελοντές και εργαζομένους, υιοθετεί αρχές ουσιαστικής επικοινωνίας, αποκτά ρόλο εμψυχωτή της ομάδας, αλλά και εκπαιδευομένου, συμβάλλει στην επαναδιαπραγμάτευση προτύπων, σχέσεων και συμπεριφορών, που ο σύγχρονος τρόπος ζωής οδηγεί στη λησμονιά. Αυτός ο τρόπος επαφής και επικοινωνίας μεταξύ τους, έχει διαμορφώσει ένα ιδιότυπο περιβάλλον εμπειρίας μέσα στο οποίο διευκολύνονται οι διεργασίες διαμόρφωσης της ανθρώπινης προσωπικότητας, των επιθυμιών, αναγκών, κινήτρων, ενδιαφερόντων. Όλα αυτά καθιστούν τους ανθρώπους της ΔΟΠ μια ιδιαίτερη δυναμική ομάδα που συνεχώς με εκπλήσσει, με προβληματίζει και εξελίσσει τις ιδέες μου γύρω από την πολιτική φιλοσοφία της πρόληψης».                                         

dop4

 

Είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς ότι προκειμένου να ανταποκριθεί η ΔΟΠ Γεροσκήπου σε αυτό το τόσο σπουδαίο έργο, χρειάζεται τη στενή συνεργασία και την ενεργή συμμετοχή πολλών φορέων της επαρχίας Πάφου, επισημαίνει ο Δήμαρχος Γεροσκήπου:

« Συνεργασία ουσιαστική, η οποία καθορίζει τις ανάγκες και τις στρατηγικές που αναπτύσσονται σε κάθε περιοχή. Συνεργασία, η οποία απαιτεί ανάληψη πολιτικής ευθύνης απέναντι στο πρόβλημα της χρήσης ουσιών και υπέρβαση των παραδοσιακών αρμοδιοτήτων της τοπικής αυτοδιοίκησης, ως μια εθνική στρατηγική που προβλέπει όλες τις παραμέτρους και θέτει γερές βάσεις για το μέλλον για ένα πρόβλημα το οποίο έχει πάρει δυστυχώς εθνικές διαστάσεις.

Υπογραμμίζω καταληκτικά ότι είναι μεγάλη ευτυχία και επιτυχία για εμάς, στον Δήμο Γεροσκήπου, να έχουμε τη ΔΟΠ, αυτόν τον σημαντικό και μοναδικό οργανισμό που εδώ και 15 έτη με συνέχεια, συνέπεια και σταθερότητα προσφέρει δωρεάν τις υπηρεσίες του και από τον οποίο χιλιάδες μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί έχουν λάβει πολύτιμη στήριξη μέσα από τα προγράμματά του. Η επένδυση, λοιπόν, στην πρόληψη αποτελεί επένδυση για την κοινωνία και τη χώρα μας. Η επένδυση στη Δημοτική Ομάδα Πρόληψης Γεροσκήπου μάς παρέχει τη δυνατότητα να ονειρευόμαστε και να οραματιζόμαστε ένα ευτυχισμένο αύριο για τους νέους μας χωρίς εξαρτήσεις».                                        dop5    

Η δημοτική ομάδα πρόληψης κατά των εξαρτήσεων, δεν είναι η μοναδική πρωτοποριακή ενέργεια της δημοτικής αρχής και της τοπικής κοινωνίας ευρύτερα. Ο Δήμος Γεροσκήπου μετέχει εδώ και χρόνια σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τη μετεγχειρητική φροντίδα ασθενών στις κατοικίες τους. Για την εφαρμογή του πρωτοποριακού αυτού προγράμματος, ο Δήμος Γεροσκήπου συνεργάζεται με πόλεις του εξωτερικού, αλλά και με το ΤΕΠΑΚ και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πάφου.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Γεροσκήπου, το πρόγραμμα στοχεύει στην ενίσχυση και βελτίωση της αποτελεσματικότητας των πολιτικών περιφερειακής ανάπτυξης στον τομέα της οικολογικά ανεξάρτητης διαβίωσης των ηλικιωμένων μέσω της δημιουργίας δικτύων και της καθοδήγησης των δράσεων σε περιφερειακό και διαπεριφερειακό επίπεδο.

«Στόχος μας», συνέχισε, «είναι η υποστήριξη των ηλικιωμένων που επιστρέφουν στο σπίτι τους μετά από μια χειρουργική επέμβαση , αλλά και η πιλοτική εφαρμογή μέσω του Κέντρου Ενηλίκων. Το ζητούμενο είναι μέσω και της τεχνολογίας οι ασθενείς να έχουν τις ανέσεις που έχουν στις κλινικές».

dop6