Pafos Net

Γεροσκήπου: «Εμφύλιος» για την αλλαγή του επίσημου ονόματος του Δήμου

title image

Η πρόθεση της δημοτικής αρχής Γεροσκήπου να προωθήσει την ονομασία «Ιεροί Κήποι» ως επίσημο όνομα του Δήμου, προκαλεί «εμφύλιο» στον δεύτερο πληθυσμιακά Δήμο της επαρχίας Πάφου. Ενώ το σκεπτικό για την αλλαγή του επίσημου ονόματος είναι να προωθηθεί η Γεροσκήπου και διεθνώς ως χώρος συνδεδεμένος με τη θεά Αφροδίτη, οι πολέμιοι μιας τέτοιας εξέλιξης θέτουν θέμα πιο σύγχρονων μνημείων που θα έπρεπε να προωθηθούν, αλλά και θέμα οικονομικών συνεπειών για εκατοντάδες επιχειρήσεις και υπηρεσίες από μια τέτοια εξέλιξη.

Αποκαλυπτικές πληροφορίες του PafosNet αναφέρουν ότι για την προώθηση της λήψης απόφασης για μετονομασία του Δήμου Γεροσκήπου σε «Δήμο Ιερών Κήπων», έχει συγκληθεί έκτακτη σύνοδος της ολομέλειας του Δήμου για απόψε. Την αλλαγή αυτή είχε προαναγγείλει πριν καιρό η Πολιτιστική Υπηρεσία του Δήμου Γεροσκήπου, δια συνέντευξης του Πολιτιστικού Λειτουργού, Νίκου Παλιού, στο PafosNet, με την οποία τόνιζε ότι η σχέση της Γεροσκήπου με τη θεά Αφροδίτη και την ύπαρξη κατά τη μυθολογία των ιερών κήπων της θεάς στη σημερινή πόλη, θα πρέπει να αναδειχθεί και να τύχει εκμετάλλευσης από την τοπική αρχή.

Στην εξέλιξη αυτή καταγράφονται από χθες έντονες αντιδράσεις εντός και εκτός Δημοτικού Συμβουλίου. Η Εκκλησιαστική Επιτροπή και κοινωνικά σύνολα του Δήμου εκτιμούν ότι θα έπρεπε να προταχθεί η ανάδειξη σπουδαίων αρχαιολογικών και άλλων μνημείων της σύγχρονης ιστορίας της Γεροσκήπου, όπως η μοναδικής τεχνοτροπίας παγκυπρίως εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, αντί να ανατρέχει ο Δήμος σε μυθολογικά και νεφελώδη σχήματα όπως οι κήποι της θεάς Αφροδίτης.

Μιλώντας στο PafosNet ο αντιδήμαρχος Γεροσκήπου, Μάριος Πάπης, εξέφρασε έντονη διαφωνία με την προωθούμενη ενέργεια, συμφωνώντας με το σκεπτικό των αντιδρούντων, αλλά και θέτοντας την οικονομική πτυχή μιας τέτοιας ενέργειας.

« Η αλλαγή τοπωνυμίων, λογότυπων και εμβλημάτων», τόνισε, «συνεπάγεται μια τεράστια δαπάνη για εκατοντάδες επιχειρήσεις, υπηρεσίες και επιχειρηματίες της δημαρχούμενης περιοχής. Πρόκειται για ένα έξοδο ουσιαστικά αχρείαστο, που μάλλον σύγχυση θα προκαλέσει διεθνώς για αρκετό καιρό, παρά θα έχει αποτελέσματα σε πρακτικό επίπεδο».