Pafos Net

Φονικές Πυρκαγιές

title image

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ     

Αναπληρωτή Επαρχιακού Γραμματέα Συμμαχίας Πολιτών Πάφου

 

Η φονική πυρκαγιά στην Αττική άφησε πίσω της ανείπωτο πόνο, θλίψη, οδύνη, νεκρούς, τραυματίες, αγνοούμενους και καμένη γη.

Παρακολουθώντας τα μέσα ενημέρωσης όλοι οι δημοσιογράφοι έκαναν λόγο για πρωτοφανή φαινόμενα τα οποία δεν είχαν προηγούμενο στον Ελληνικό χώρο. Δεν ανάμενε κανείς την εξέλιξη της πυρκαγιάς και την ραγδαία έκταση που είχε πάρει μέσα σε πολύ λίγο χρόνο.

Δυστυχώς όμως  η  πυρκαγιά έχει χαρακτήρα και διαμορφώνεται ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες  της κάθε περιοχής την συγκεκριμένη στιγμή,  όπως οι υψηλές θερμοκρασίες, η φορά και η ένταση του άνεμου, αλλά και η μορφολογία του εδάφους ως επίσης και η βλάστηση.

Η  φονική πυρκαγιά στην Αττική πήρε διαστάσεις εντός κατοικημένης  δασώδης περιοχής και θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί από τις αρχές ως  άγρια πυρκαγιά (Wildfire ). Δεν είναι πρωτόγνωρο η πρωτάκουστο η φωτιά σε δασώδη περιοχή ή σε περιοχές με αργία βλάστηση  να κινείται έως και 120 χιλ την ώρα. Εάν οι καιρικές συνθήκες την ευνοούν, δηλαδή η θερμοκρασία, η ένταση του ανέμου και η βλάστηση, η πυρκαγιά εξελίσσεται σε ένα τεράστιο «τέρας» που μαίνεται οτιδήποτε βρίσκεται μπροστά της.

Στον τόπο μας γνωρίσαμε παρόμοιας μορφής πυρκαγιές που έκαψαν μεγάλη δασώδη έκταση όπως την πυρκαγιά του Σαΐτα το 2007  και την πιο πρόσφατη καταστροφική  πυρκαγιά στην περιοχή  Σολέας, που  άφησε  πίσω της στάχτη και αποκαΐδια και δυστυχώς δύο νεκρούς συμπατριώτες μας,  δασοπυροσβέστες.     

 Οι υπηρεσίες του Κράτους που εμπλέκονται για την  κατάσβεση πυρκαγιών, αντιμετώπισαν προβλήματα συντονισμού μεταξύ τους, τα οποία αναφύονται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει αρμόδιος συντονιστικός φορέας και το κάθε Υπουργείο ή υπηρεσία λειτουργεί κατά τον τρόπο που πιστεύει ότι είναι καλύτερο να πράξει.   

Συγκεκριμένα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών εμπλέκονται τα πιο κάτω Υπουργεία και υπηρεσίες:

1.     Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης

-         Πυροσβεστική Υπηρεσία

2.     Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος

-         Τμήμα Δασών

3.     Υπουργείο Εσωτερικών

-         Επαρχιακές Διοικήσεις

-         Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας

-         Πολιτική Άμυνα

4.     Υπουργείο Άμυνας

-         Εθνική Φρουρά

Είναι εύκολο στον καθένα να αντιληφθεί το επίπεδο οργάνωσης και συντονισμού όταν όλοι οι προαναφερόμενοι εμπλεκόμενοι φορείς δεν έχουν έναν κεντρικό συντονιστικό φορέα που να κατευθύνει τους εργαζόμενους και τα υπόλοιπα μέσα που μάχονται για την κατάσβεση της φωτιάς, αλλά η κάθε υπηρεσία να λειτουργεί αυτόνομα.  Η ασυνεννοησία και η έλλειψη επικοινωνίας  βρίσκονται στο απόγειο τους, την ίδια στιγμή που η λαίλαπα της φωτιάς καταστρέφει τα πάντα στο πέρασμα της.  

Ως εκ τούτου απαιτείται άμεσα η δημιουργία ενιαίου φορέα αντιμετώπισης των πυρκαγιών και  καταρτισμός οργανογράμματος το οποίο θα καθορίζει τις αρμοδιότητες του κάθε τομέα.  Η δημιουργία του ενιαίου φορέα αποτέλεσε στο παρελθόν απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο φορέας θα μπορεί να  αναπτύξει επιχειρησιακά σχέδια πρόληψης, ετοιμότητας και καταστολής πυρκαγιών καθώς και σύστημα οργάνωσης επιχειρήσεων. (Incident Command System).     

Η μειωμένη επιχειρησιακή ετοιμότητα του Τμήματος Δασών, είτε λόγω των περικοπών στον προϋπολογισμό αλλά και το κλείσιμο του Δασικού Κολλεγίου, το οποίο αποτελούσε το εκπαιδευτικό κέντρο του Τμήματος Δασών, σε σχέση με τη γενικότερη διαχείριση των δασών, θα αποδεικτή στην πορεία του χρόνου ότι ήταν μια λανθασμένη απόφαση, η οποία θα επιφέρει  πολύ αρνητικά αποτελέσματα σε σχέση με το μέλλον των δασών μας.  

Αναπόφευκτα δεν μπορεί κανείς να προβλέψει από πού και πότε μπορεί να δημιουργηθεί μια πυρκαγιά όμως μπορούμε να εκτιμήσουμε και να εντοπίσουμε τις υψηλού κινδύνου περιοχές και κυρίως τις κατοικημένες, ούτος ώστε τόσο  οι υπηρεσίες οσο  και οι κάτοικοι των κοινοτήτων, εντός  δασικών περιοχών να είναι σε ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο.      

Ας ευχηθούμε το ολοκαύτωμα που έχει γίνει στην Αττική να είναι και το τελευταίο, εκφράζοντας πάντα την θλίψη μας για τον άδικο χαμό των θυμάτων, δύναμη και κουράγιο σε όλους του πληγέντες και ευχή  για την ανεύρεση όλων των αγνοουμένων.