Pafos Net

Ευρωπαικό πρόγραμμα για την τρίτη ηλικία στη Γεροσκήπου.

title image

Πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Μέγαρο Γεροσκήπου, η δεύτερη συνάντηση του Κέντρου Προώθησης Καινοτομίας που συστάθηκε στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου ευρωπαικού προγράμματος Διαπεριφερειακής Συνεργασίας.

Η συνάντηση είχε κύριο άξονα εργασίας την παρουσίαση του πλάνου εργασίας του Κέντρου Προώθησης Καινοτομίας, στη βάση των καθορισμένων στόχων και επιδιώξεων όπως αυτοί περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα υλοποίησης του ευρωπαικού έργου. Οι εργασίες και οι στόχοι του προγράμματος επικεντρώνονται στην αποτελεσματική παρέμβαση φορέων επιρροής στη διαμόρφωση πολιτικής και συνθηκών για καλύτερη ποιότητα ζωής για τα άτομα της τρίτης ηλικίας, στη βάση εξειδικευμένων εφαρμογών στους χώρους διαβίωσης.  Προς επίτευξη των στόχων το πρόγραμμα επικεντρώνεται στην όσο το δυνατόν πιο ενεργό συνεργασία με επιχειρήσεις για προώθηση νέων εξειδικευμένων εργαλείων και εφαρμογών.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Γεροσκήπου Μιχάλης Παυλίδης, με την ιδιότητά του ως Πρόεδρος του Συμβουλίου Κοινωνικού Εθελοντισμού Γεροσκήπου, ο Δημοτικός Σύμβουλος στον Δήμο Πάφου και Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας και Καθαριότητας Φυλακτής Κωνσταντινίδης, ο Λειτουργός του Δήμου Γεροσκήπου Κώστας Αναστασιάδης και τα μέλη του Γραφείου Διασύνδεσης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου Ροζίτα Παυλίδου, Γιώργος Κόκου και Στέλλα Τομάζου. Στα κύρια θέματα της συνάντησης περιλαμβάνονταν η μελέτη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σήμερα τα άτομα της τρίτης ηλικίας, η αξιολόγηση προηγούμενων πρακτικών και η χάραξη στρατηγικής για την ενίσχυση του προγράμματος, καθώς και η ενδυνάμωσή του με φορείς και άτομα που δυνατόν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην επίτευξη των στόχων.

synedrio-yeroskipou2

Κύριο μέρος της συνάντησης αποτέλεσε η παρουσίαση από τον εξωτερικό εμπειρογνώμονα του Δήμου Γεροσκήπου, Κυριάκο Προκόπη, της Καλής Πρακτικής στο πλαίσιο της Περιβαλλοντικά Υποβοηθούμενης Διαβίωσης, την οποία αναπτύσσει το Κέντρο Καινοτομίας, σε συνεργασία με τις εταιρείες τεχνολογίας Microsoft Cyprus, Prestigio και eMedi8 digital solutions. Επίκεντρο της πιλοτικής πρακτικής που θα τεθεί σύντομα σε εφαρμογή είναι η τοποθέτηση και ενσωμάτωση συστημάτων υποβοηθούμενης διαβίωσης που χαρακτηρίζονται για τη λειτουργία τους μέσω αφής και αναγνώρισης ήχου. Η συγκεκριμένη πιλοτική πρακτική αφορά τη στήριξη των ασθενών σε μετεγχειρητική περίοδο με την τοποθέτηση οικιακής αυτοματοποιημένης συσκευής που θα στοχεύει στην αποστολή ιατρικών παραμέτρων του ασθενούς προς σχετικό νοσηλευτικό προσωπικό, με σκοπό τη διευκόλυνσή του κατά τη μετεγχειρητική περίοδο. 

Το πρόγραμμα υλοποιούν 15 εταίροι από 14 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει συνολικό προϋπολογισμό ύψους 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Η Κύπρος συμμετέχει στο πρόγραμμα με τον Δήμο Γεροσκήπου.