Pafos Net

Εθνογραφικό Μουσείο Πάφου: Έργο ζωής δύο ανθρώπων, απολαμβάνει πλέον πανευρωπαική αναγνώριση

title image

Είναι το μόνο στην Πάφο ιδιωτικό εθνογραφικό μουσείο, έργο ζωής του φημισμένου αρχαιολόγου και συγγραφέα Γιώργου Ηλιάδη και της συζύγου του, Χρύσως. Για πολλούς θεωρείται το σπουδαιότερο και πλέον «πλούσιο» ιδιωτικό μουσείο της Κύπρου, με τη φήμη του να έχει εδώ και χρόνια αποκτήσει πανευρωπαικές και όχι μόνο διαστάσεις και να περιλαμβάνεται στα σημεία υψηλής επισκεψιμότητας τουριστών στην επαρχία Πάφου.

Ο λόγος για το Εθνογραφικό Μουσείο Πάφου, που ανήκει και σήμερα στην οικογένεια Ηλιάδη, και το οποίο μέχρι το 1971 ήταν γνωστό ως Μουσείο Λαϊκής Τέχνης. Σε αυτό εκτίθεται μια τεράστια και σημαντικότατη συλλογή του Γιώργου Ηλιάδη, ενός διανοούμενου παφίτη με ενδιαφέρον στην αρχαιολογία, την ιστορία, τη λαϊκή τέχνη τη λογοτεχνία και την εθνογραφία, ο οποίος για περισσότερο από μισό αιώνα συνέλεγε θησαυρούς τέχνης από την ύπαιθρο της Κύπρου, ιδιαίτερα από την περιοχή της Πάφου.

Στο Εθνογραφικό Μουσείο έχουν περιληφθεί κομμάτια του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, όπως φυσικές σπηλιές, ένας τάφος της ελληνιστικής εποχής λαξευμένος σε βράχο, μία τρεμιθιά, αρχιτεκτονικές τεχνοτροπίες που χρονολογούνται από το 1894 καθώς και ένα κιόσκι.

Τα εκθέματα περιλαμβάνουν φορεσιές, ιδιαίτερα της υπαίθρου και στολίδια, παραδοσιακά ξυλόγλυπτα έπιπλα, αγροτικά εργαλεία, κουζινικά είδη, κεραμικά, αργαλειούς και πλεκτά είδη, καθώς και αρχαιολογικά ευρήματα από τη χαλκολιθική κυρίως εποχή.

ethnografiko-mouseio-pafou3

Η Χρύσω Ηλιάδη, δηλώνει στο PafosNet ότι το μουσείο ιδρύθηκε από τον σύζυγο της, Γιώργο Ηλιάδη, ο οποίος με το που είδε τον χώρο όταν παντρεύτηκαν, όπως ανέφερε, αμέσως είπε ότι ο χώρος αυτός θα πρέπει να μετατραπεί σε ένα μουσείο που να αναδεικνύει την κυπριακή ιστορία και κουλτούρα δια μέσουν των αιώνων.

«Ανοίξαμε το μουσείο μας το 1958», τονίζει. « Όλες αυτές τις δεκαετίες, το επισκέπτονται ολοένα και περισσότεροι τουρίστες και άλλοι επισκέπτες, η φήμη του έχει εξαπλωθεί διεθνώς πλέον. Κυρίως, οι επισκέπτες μας είναι πλέον ρώσοι, αλλά δεν έπαυσαν να μας επισκέπτονται και οι άγγλοι, οι οποίοι είναι εντυπωσιακό πόσο διαβασμένοι και ενημερωμένοι είναι στα θέματα αυτά.

Όλοι όμως οι επισκέπτες μας από τις ευρωπαικές χώρες, δεν παύουν να εκφράζουν το θαυμασμό τους για το πώς κατάφεραν δύο μόνο άνθρωποι, ο σύζυγος μου και εγώ, να δημιουργήσουν ένα τέτοιο μουσειακό ίδρυμα».

Η κ. Ηλιάδη τονίζει με παράπονο ότι ουδεμία επιχορήγηση ή άλλη ενίσχυση είχε ο μακαριστός Γιώργος Ηλιάδης από την Πολιτεία για το σπουδαίο αυτό έργο. Αν και με βαραίνουν πλέον τα χρόνια, παρατηρεί, δεν μπορώ να σταματήσω να νοιώθω τόσο περήφανη και ενεργή για αυτό που βλέπω να έχουμε πλέον επιτύχει.

ethnografiko-mouseio-pafou2

Το Εθνογραφικό Μουσείο Πάφου είναι σήμερα ενεργά εμπλεκόμενο στη μεγάλη διάκριση της Πάφου: Τη λειτουργία της ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2017.

Ήδη, αναφέρει η Χρύσω Ηλιάδη, πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες δράσεις και εκδηλώσεις με τη συμμετοχή του Οργανισμού για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος 2017, στη διάρκεια των οποίων το κοινό είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί το αρχοντικό και να γνωρίσει από κοντά τα εκπληκτικά εκθέματα από την αρχαιότητα και το πιο πρόσφατο παρελθόν της Πάφου.

« Ο πάνω όροφος είναι συνάμα και το σπίτι της οικογένειας», εξηγεί. « Στον κάτω όροφο βρίσκεται ο πλούτος και η σημασία της συλλογής. Το μουσείο αυτό, το έχει ιδρύσει ο αείμνηστος σύζυγος μου, έφορος του τμήματος Αρχαιοτήτων τότε, με τη στήριξη τη δική μου.
Το σπίτι αυτό είναι περίπου 200 χρόνων, και έτσι πήραμε μόλις παντρευτήκαμε την απόφαση να προχωρήσουμε στη μετατροπή του το 1958, με αποτέλεσμα το μουσείο να έχει σήμερα 58 χρόνια ζωής.
Περιλαμβάνει χωριάτικο δωμάτιο, το υπνοδωμάτιο με τα κουστούμια, το δωμάτιο της κεραμικής, το δωμάτιο της προϊστορικής περιόδου, το οποίο φιλοξενεί ιστορικό υλικό μετά την ανακάλυψη από το σύζυγό της του συνοικισμού της Λέμπας, παλιά κουζίνα και  γεωργικά εργαλεία».

Στην αυλή της οικίας, αναφέρει ακόμη η κ. Ηλιάδη, έχει ανακαλυφθεί τάφος, ο οποίος ήταν μεν συλημένος  αλλά τον ανέσκαψε με μεθοδικότητα ο Γιώργος Ηλιάδης με την ιδιότητα του ως έφορος του τμήματος Αρχαιοτήτων, γεγονός που προσέδωσε όπως επισημαίνει μεγάλη αίγλη στο Εθνογραφικό Μουσείο.
«Αποτελεί αδήριτη ανάγκη  να μεταλαμπαδεύσουμε στις επερχόμενες γενιές την αγάπη προς τη λαϊκή τέχνη  και τη φύλαξη όλων αυτών των αντικειμένων, που είναι πραγματικά ένας θησαυρός», καταλήγει.

ethnografiko-mouseio2

                                                   

Τη σημασία του Εθνογραφικού Μουσείου και της άοκνης προσπάθειας της κ. Χρύσως Ηλιάδη και της κόρης της, Φρύνης, να το διατηρήσουν και αναπτύξουν, μετά τον θάνατο του Γιώργου Ηλιάδη, καταδεικνύει και η συνεχής δημοσιότητα που το έργο αυτό απολαμβάνει σε έντυπα του εξωτερικού ή της Κύπρου.

Τελευταίο δείγμα η πολύ θερμή παρουσίαση από το περιοδικό Apollon International Magazine, που απευθύνεται σε ξένους αναγνώστες, το οποίο χαρακτηρίζει τις Χρύσω και Φρύνη Ηλιάδη ως δύο γυναίκες γεμάτες δύναμη και ενθουσιασμό για τα θέματα που αφορούν στο μουσείο.

ethnografiko-mouseio-pafou1