Pafos Net

Ερωτηματικά για πτήση από τη Βρετανία θέτει ο Ανδρέας Φακοντής. Απάντηση Καρούσου

title image

Ενώ από την 21η Μαρτίου ισχύει καθολική απαγόρευση πτήσεων προς την Κύπρο, η οποία μάλιστα ανανεώθηκε σήμερα με απόφαση του Υπουργού Μεταφορών για ακόμη 14 ημέρες, στις 29 Μαρτίου έφτασε στο αεροδρόμιο Πάφου πτήση της Easyjet από την Βρετανία με 29 επιβάτες.

Αυτό αναφέρει ο βουλευτής Πάφου του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Φακοντής, ο οποίος θέτει ερωτήματα για τις συνθήκες υπό τις οποίες επιτράπηκε η πτήση και κυρίως για τα κριτήρια επιλογής των επιβαινόντων σε αυτήν.

« Μεγάλος αριθμός εξ αυτών ήταν φοιτητές», επισημαίνει. « Οι υπόλοιποι φοιτητές που παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Βρετανία, καθώς και οι οικογένειες τους, είναι ανάστατες για το συγκεκριμένο συμβάν και ζητούν απαντήσεις σε ερωτήματα όπως αν έχει εκδοθεί ειδική άδεια από τον Υπουργό Μεταφορών για την άφιξη της συγκεριμένης πτήσης, αν οι 29 επιβάτες που έφτασαν στην Κύπρο εμπίπτουν στις «εξαιρετικές περιπτώσεις επείγουσας ανάγκης» όπως προβλέπεται και στο σχετικό διάταγμα και αν κατείχαν, τα εν λόγω άτομα, το Ιατρικό Πιστοποιητικό εξέτασης του κορονοϊού».

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Πάφου ζητά επίσης ενημέρωση για το αν οι επιβάτες της συγκεκριμένης πτήσης στάλθηκαν για καραντίνα στους κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους και ζητά από τον αρμόδιος Υπουργό Μεταφορών ξεκάθαρες, όπως επισημαίνει, απαντήσεις.

Στις αναφορές του βουλευτή του ΑΚΕΛ, Ανδρέα Φακοντή για πτήση που ήρθε από Βρετανία στο αεροδρόμιο Πάφου, απάντησε ο υπουργός Μεταφορών, Γιάννης Καρούσος. 

Στην απάντησή του ο κ. Καρούσος αναφέρει πως η «περίφημη» πτήση, ήταν προγραμματισμένη από το Λονδίνο προς την Κύπρο να πραγματοποιηθεί άνευ επιβατών και να παραλάβει από την Κύπρο άτομα που ήθελαν να αναχωρήσουν από εδώ. Οι πτήσεις τέτοιου σκοπού δεν χρειάζονται ειδικές άδειες.

 «Όμως επειδή υπήρξε ανάγκη επαναπατρισμού προσώπων που είχαν εξασφαλισμένες βεβαιώσεις, δόθηκε άδεια σε αυτήν την πτήση να επιβιβαστούν άτομα, τα οποία δεν είχαν καταφέρει να επαναπατριστούν μέχρι τη μέρα που τέθηκε σε ισχύ το διάταγμα απαγόρευσης πτήσεων», εξήγησε.

 Ανέφερε παράλληλα πως η σχετική άδεια δόθηκε σύμφωνα με τις πρόνοιες του Διατάγματος απαγόρευσης πτήσεων, το οποίο και αναφέρει ότι μπορεί να εκδίδεται ειδική άδεια για σκοπούς επαναπατρισμού (repatriation flights).

 Οι πτήσεις αυτές διεξάγονται για άτομα τα οποία έχουν εξασφαλίσει τα απαραίτητα πιστοποιητικά και βεβαιώσεις με βάση το διάταγμα του Υπουργού Υγείας (π.χ βεβαιώσεις από διπλωματικές αποστολές κ.α ).

 «Κατά την άφιξη αυτών των πτήσεων αναλαμβάνει το Υπουργείο Υγείας με τους λειτουργούς του, οι οποίοι και εφαρμόζουν τα πρωτόκολλα που απαιτούνται και όλοι, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε, ακολούθησαν το πρωτόκολλο», εξηγεί ο κ. Καρούσος.

 Καταλήγει τέλος, πως «οι στιγμές που ζούμε είναι κρίσιμες και δύσκολες και επιβάλλεται η συνεργασία όλων. Θα παρακαλούσα τον κ. Φακοντή να είχε επικοινωνήσει μαζί μου, ώστε να λάμβανε την ενημέρωση και να μην προχωρούσε στην ανυπόστατη δήλωση».