Pafos Net

Έργα και Ημέραι

title image

ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΜΑΥΡΟΥ

Πέρασε και ο φετινός Αύγουστος, με τους ιθύνοντες του τουρισμού να πανηγυρίζουν ότι «σώσανε τη χρονιά» και με τα ΜΜΕ να καταπίνουν τις μεγάλες κουβέντες των «Συγκλητικών», εκείνων των υπαλληλίσκων των φοβητσιάρικων, εκείνων των παχιών δούλων του κατεστημένου που όλοι μας έχουμε βαρεθεί γιατί είναι ανήμποροι να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.»

Στη πόλη της θεάς της ομορφιάς, οι δημοτικοί άρχοντες ασχολούνται με αναδυόμενα αγάλματα , κανόνια και άλλες «παπαριές» και εξοργίζουν με την πολιτική τους ανηθικότητα και τον ζαμανφουτισμό τους, τους  πολίτες και όσους περιμένουν να δουν φως στη άκρη αυτού του πολύ βαθιού τούνελ που μας οδήγησαν και οι μεν και δε.

Λένε ότι έκαναν στη Πάφο παραλιακό μέτωπο και αναβάθμισαν την πόλη, λένε ότι το παραλιακό που χρηματοδοτήσαμε όλοι οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι άλλαξε την όψη της πόλης και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Πάφου.  Ναι, ορθά όλα αυτά αλλά οι παράπλευρες απώλειες εκείνου του έργου είναι τεράστιες. Ένας απλός περίπατος στη Κάτω Πάφο στις οδούς Αγίου Αντωνίου και Ποσειδώνος, κάποιος μπορεί με μεγάλη ευκολία να διαπιστώσει ότι  οι δύο αυτοί δρόμοι που συγκεντρώνουν το 75% των τουριστικών επιχειρήσεων πλην ξενοδοχείων έχουν πεθάνει.   Από τον καιρό που άνοιξε το παραλιακό μέτωπο ο τουρισμός συγκεντρώνεται στο λιμάνι. Οι ξένοι περιηγητές περπατούν από τα ξενοδοχεία τους στον παραλιακό πεζόδρομο και καταλήγουν για φαγητό και παγωτό στο λιμάνι αγνοώντας την ύπαρξη των άλλων επιχειρήσεων.

Φυσικά  οι περιηγητές δεν φέρουν ευθύνη, ο οποιοσδήποτε από εμάς εάν είχε να επιλέξει μεταξύ της Ποσειδώνος και του παραλιακού θα επέλεγε το παραλιακό. Το θέμα εδώ είναι να δοθούν κίνητρα στους περιηγητές και όχι στους επιχειρηματίες για να επιλέγουν και την άλλη οδό.  Σε άλλες πόλεις του κόσμου που αντιμετώπισαν το ίδιο πρόβλημα οι δημοτικές αρχές παράλληλα με τα έργα τύπου παραλιακού πρόβλεψαν και έκαναν ενέργειες που να κεντρίζουν το ενδιαφέρον του τουρίστα. Για παράδειγμα στο Εστορίλ της Πορτογαλίας στη δεύτερη και τρίτη  γραμμή πίσω από το παραλιακό μέτωπο ο Δήμος δημιούργησε θεματικές πλατείες όπου οι επιχειρηματίες δημιουργούν γεγονότα με θέμα την γαστρονομία, το κρασί, τα κοκτέιλ, μουσικές βραδιές με νέους μουσικούς και πολλά άλλα,  για να δώσουν στον επισκέπτη το κίνητρο και την επιλογή να ζήσουν μια διαφορετική εμπειρία.

Με αυτό τον τρόπο οι επιχειρηματίες δεύτερης και τρίτης γραμμής δεν μετατρέπονται σε επιχειρηματίες δεύτερης και τρίτης κατηγορίας όπως συνέβηκε με τους επιχειρηματίες των οδών Αγίου Αντωνίου  και Λεωφόρου Ποσειδώνος.

agiou-antoniou

Πέρσι τον Αύγουστο όταν η απερήμωση της πέραν του Λιμανιού τουριστικής περιοχής ήταν πλέον ορατή, οι πέραν του Λιμανιού επαγγελματίες  οργανώθηκαν και αποφάσισαν να προβούν σε δυναμικές κινητοποιήσεις. Παρουσίασαν δε και συγκεκριμένα πλάνα για να μην οδηγηθεί η περιοχή σε απερήμωση. Κατέθεσαν τις προτάσεις τους τόσο στο Δήμαρχο και στο Δημοτικό Συμβούλιο όσον και στους ιθύνοντες του Τουρισμού (ΚΟΤ, κλπ).

Ο Δήμαρχος Πάφου, Σάββας Βέργας,  πέρσι παρακάλεσε να αναβληθούν οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που είχαν προγραμματιστεί από την Επιτροπή Αγώνα για μετά το πέρας της όπερας καθώς και την εξέταση του φακέλου Πάφος 2017, για να μην επηρεαστεί η διαφαινόμενη επιλογή της Πάφου ως Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης. Η έκκληση αυτή έγινε σεβαστή επειδή υπήρξε  δέσμευση του Δημάρχου για συνάντηση με την Επιτροπή αγώνα μέσα στο Σεπτέμβρη του 2012, συνάντηση που ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε. Η εκδήλωση διαμαρτυρίας για φέτος  προγραμματίζεται για τις ημέρες της όπερας, και φέτος θα γίνει  βρέξει χιονίσει.

limanaki-vradino