Pafos Net

Έρευνας Μέτρησης της Ενασχόληση με τα τυχερά παιχνίδια από το Alexander College

title image

 

Σκοπός της έρευνας ήταν να μετρήσει την κατάχρηση και την παθολογική ενασχόληση των νεών (18-35 ετών) και ειδικά των φοιτητών που σπουδάζουν στην Κύπρο, με τα τυχερά παιχνίδια και το στοίχημα, χρησιμοποιώντας ένα διεθνώς αποδεκτό εργαλείο μέτρησης (SOGS). Η παθολογική ενασχόληση με τα τυχερά παιχνίδια ή «Διαταραχή τυχερών παιχνιδιών» είναι η επίμονη και επαναλαμβανόμενη προβληματική ενασχόληση με τα τυχερά παιχνίδια  που οδηγεί σε κλινικά σημαντική επιδείνωση ή συναισθηματική αναστάτωση, με κάποια χαρακτηριστικά για περίοδο ενός έτους.

Οι συνέπειες μπορεί να περιλαμβάνουν: αυξημένη οικονομική δαπάνη, ακαδημαϊκές δυσκολίες, διαταραγμένες οικογενειακές σχέσεις ή και χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών, ανάπτυξη εγκληματικής δραστηριότητας, ψυχό-πνευματικά προβλήματα, αυτοκαταστροφικές τάσεις. Η ολοκληρωμένη παρουσίαση της έρευνας βρίσκεται εδώ https://alexander.ac.cy/research-centre/create-before-regret-prevention-of-youth-addiction-to-gambling/  

Ταυτότητα Έρευνας

Η έρευνα εκπονήθηκε από το Alexander College και Alexander Research Centre την περίοδο Νοεμβρίου2018-Ιανουάριου 2019 στα πλαίσια του Χρηματοδοτικού Προγράμματος «PIN #prevention and #intervention» (2018) της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων και του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου. Με την υποστήριξη του Δήμου Λάρνακας και της Ομοσπονδίας ΣΓ Μέσης & Τεχνικής Εκπαίδευσης Λάρνακας & Αμμοχώστου

Δείγμα: 401 φοιτητές από 5 Πανεπιστήμια και Κολέγια της Κύπρου

Σύνθεση: Νέοι ηλικίας 18-35 ετών (ηλικίες 18-24 ετών n=348 και νέοι ηλικιών 25-35 n=45), γυναίκες (62%) άντρες (38%)

Γεωγραφική Κατανομή 401 Φοιτητών: Λευκωσία 158, Λεμεσός 41, Λάρνακα 116, Πάφος 35, Αμμόχωστος 23, Ευρωπαϊκή Ένωση 9, Χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης 19

Μέθοδος: Χορήγηση προσωπικού ανώνυμου ερωτηματολογίου (South Oaks Gambling Screen) μέτρησης της κατάχρησης και της παθολογικής ενασχόλησης με τα τυχερά παιχνίδια

Πρωτόκολλο: Εγκρίθηκε από την Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής Κύπρου

Κυριότερα Ευρήματα - Από το σύνολο των 401 φοιτητών του δείγματος

1.            Το 6,7% του δείγματος μπορεί να υπαχθεί στην κατηγορία πιθανής παθολογικής ενασχόλησης με τα τυχερά παιχνίδια (probable pathological gambler)

2.            Το 5,2% μπορεί να υπαχθεί στην κατηγορία πιθανής προβληματικής ενασχόλησης (problem gambler) με τα τυχερά παιχνίδια

3.            Το 4% του δείγματος προβληματίζεται εάν αντιμετωπίζει ή όχι πρόβλημα εθισμού στα τυχερά παιχνίδια

4.            Το 40% όσων ερωτώμενων και οι δύο γονείς τους έπαιζαν τυχερά παιχνίδια πάρα πολύ συχνά, αυτό-προσδιορίζονται ως εθισμένα στα τυχερά παιχνίδια.

5.            Το 71% όσων κατατάχθηκαν στην κατηγορία πιθανής προβληματικής ενασχόλησης είναι άντρες

6.            Το 88% όσων κατατάχθηκαν στην κατηγορία πιθανής παθολογικής ενασχόλησης με τα τυχερά παιχνίδια είναι άντρες

7.            Το 48,75% του συνόλου του δείγματος «γνωρίζει μερικούς» (30.5%) ή «ένα πρόσωπο» από το φιλικό ή συγγενικό του περιβάλλον (18.25%) που θεωρεί ότι αντιμετώπισε ή αντιμετωπίζει πρόβλημα εθισμού στα τυχερά παιχνίδια.

8.            Το 14,25% του δείγματος επηρεάστηκε αρνητικά λίγο ή σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας του προβλήματος παθολογικής ενασχόλησης με τον στοιχηματισμό που αντιμετωπίζουν φίλοι ή συγγενικά πρόσωπα

9.            Τα ποσοστά συχνότητας συμμετοχής του πληθυσμού των αντρών σε όλα σχεδόν τα τυχερά παιχνίδια είναι πολλαπλάσια των ποσοστών του γυναικείου πληθυσμού του δείγματος.

10.          Περίπου το 43% των ανδρών του δείγματος, σε αντίθεση με μόνο 13% του γυναικείου πληθυσμού έχει στοιχηματίσει περισσότερα χρήματα από αυτά που στην αρχή σκόπευε.

11.          Το 25% του αντρικού δείγματος έχει δεχτεί κριτική από τρίτους για τις στοιχηματικές του συνήθειες.

12.          Το 10,5% του δείγματος (20% στους άντρες) ένοιωσε ενοχές για τον τρόπο που παίζει στοίχημα ή για το τί του συμβαίνει όταν παίζει στοίχημα.

13.          Στο 9% του δείγματος έχει περάσει από το μυαλό του να σταματήσει να στοιχηματίζει αλλά πίστεψε πως δεν μπορούσε.

14.          Στους άντρες το ποσοστό που έχει χάσει ποτέ χρόνο από τη δουλειά/πανεπιστήμιο/φροντιστήριο του εξαιτίας του στοιχήματος ανήλθε στο 12% περίπου.

15.          Ποσοστό 3,5% του δείγματος έχει δανειστεί χρήματα χωρίς να τα επιστρέψει εξαιτίας της στοιχηματικής του δραστηριότητας;

Αποτελέσματα και Ανάλυση Έρευνας - Διάγραμμα 1

 

Τα πιο διαδεδομένα τυχερά παιχνίδια είναι τα ξυστά λαχεία, το μπίνγκο και διάφορα αθλητικά γεγονότα για τα οποία ποσοστό μεταξύ 8.5% και 10% των φοιτητών παίζει τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.

Αποτελέσματα και Ανάλυση Έρευνας - Διάγραμμα 2

Γνωρίζεις κάποιον φίλο σου ή συγγενικό σου πρόσωπο που θεωρείς ότι αντιμετώπισε τώρα ή στο παρελθόν παθολογικό πρόβλημα (εθισμού) στα τυχερά παιχνίδια;

 

alexander2

Το πρόβλημα εθισμού στα τυχερά παιχνίδια φαίνεται να είναι πολύ διαδεδομένο κοινωνικό πρόβλημα αφού το 49% απαντά ότι γνωρίζει κάποιο φίλο ή συγγενικό πρόσωπο που αντιμετώπισε τώρα ή στο παρελθόν παθολογικό πρόβλημα (εθισμού) στα τυχερά παιχνίδια. Οι ερωτώμενοι πριν απαντήσουν είχαν διαβάσει τον ορισμό και τα συμπτώματα του εθισμού στα τυχερά παιχνίδια και επομένως είχαν την δυνατότητα να απαντήσουν έχοντας επίγνωση των κριτηρίων.

Αποτελέσματα και Ανάλυση Έρευνας - Διάγραμμα 3

Επηρέασε ποτέ την καθημερινότητα σου το πρόβλημα παθολογικής ενασχόλησης με τον στοιχηματισμό που αντιμετωπίζουν φίλοι ή συγγενικά πρόσωπα;

 

Το 14% του δείγματος απαντά ότι η καθημερινότητα του επηρεάστηκε από λίγο ως πολύ εξαιτίας της παθολογικής ενασχόλησης με τα τυχερά παιχνίδια φίλων ή συγγενών του επιβεβαιώνονται ότι οι διαστάσεις του προβλήματος ξεπερνούν τα όρια του άμεσα επηρεαζόμενου.

Αποτελέσματα και Ανάλυση Έρευνας - Διάγραμμα 4

Αντιμετώπισαν ποτέ οι γονείς/κηδεμόνες σου πρόβλημα εθισμού στα τυχερά παιχνίδια;

 

Οι γονείς (ένας ή και οι δύο) του 9% του δείγματος παίζουν ή έπαιζαν πάρα πολύ συχνά τυχερά παιχνίδια. Το γεγονός αυτό φαίνεται να συσχετίζεται με τα αυξημένα ποσοστά εθισμού των παιδιών τους όπως φαίνεται στο επόμενο διάγραμμα. Αντίθετα οι πιθανότητες εθισμού στα τυχερά παιχνίδια μειώνονται όσο λιγότερο συχνά ασχολούνται με αυτά οι γονείς τους.

Αποτελέσματα και Ανάλυση Έρευνας - Διάγραμμα 5

Ένοιωσες ποτέ πως έχεις παθολογικό πρόβλημα εξάρτησης με τα τυχερά παιχνίδια;

Το 40% όσων και οι δύο γονείς τους έπαιζαν τυχερά παιχνίδια πάρα πολύ συχνά, αυτό-προσδιορίζονται ως εθισμένα στα τυχερά παιχνίδια (Διάγραμμα 5). Όταν ο πατέρας παίζει πάρα πολύ συχνά, παρατηρείται πολλαπλάσιο ποσοστό εθισμένων παιδιών νέων στα τυχερά παιχνίδια σε σύγκριση με τις περιπτώσεις όπου κανένας από τους γονείς παίζει πάρα πολύ συχνά όπου μόνο το 6% των παιδιών αυτό-προσδιορίζεται ως εθισμένο.

Αποτελέσματα και Ανάλυση Έρευνας - Διάγραμμα 6

Όταν στοιχηματίσεις, πόσο συχνά ξαναπαίζεις στοίχημα για να κερδίσεις λεφτά που έχασες από τα τυχερά παιχνίδια;

 

Το 14% του ανδρικού δείγματος όταν χάνει τις περισσότερες φορές ή πάντα ξαναπαίζει για να κερδίσει όσα έχασε κυνηγώντας τις απώλειες. Πρόκειται για κλασσικό σύμπτωμα προβληματικού στοιχηματισμού. Το 43% του ανδρικού δείγματος ξόδεψε στα τυχερά παιχνίδια περισσότερα από όσα αρχικά σκόπευε (Διάγραμμα 7) και το 26% των ανδρών δέχτηκε κριτική από άλλα πρόσωπα εξαιτίας των στοιχηματικών συνηθειών του (Διάγραμμα 8). Μάλιστα το 20% του ανδρικού πληθυσμού του δείγματος ένοιωσε ενοχές για το τι του συμβαίνει όταν παίζει στοίχημα (Διάγραμμα 9).

Αποτελέσματα και Ανάλυση Έρευνας - Διάγραμμα 7


 

Αποτελέσματα και Ανάλυση Έρευνας - Διάγραμμα 8

 Έχεις δεκτεί κριτική από τρίτους για τις στοιχηματικές σου συνήθειες;

Αποτελέσματα και Ανάλυση Έρευνας - Διάγραμμα 9

 Έχεις νοιώσει ποτέ ενοχές για τον τρόπο που παίζεις στοίχημα ή για το τί σου συμβαίνει όταν παίζεις στοίχημα;

Αποτελέσματα και Ανάλυση Έρευνας - Διάγραμμα 10

Έχει περάσει ποτέ από το μυαλό σου να σταματήσεις να στοιχηματίζεις αλλά πίστεψες πως δεν μπορούσες;

Αποτελέσματα και Ανάλυση Έρευνας - Διάγραμμα 11

 

Ένα ποσοστό της τάξης του 9% του συνολικού δείγματος (6% των γυναικών και 14% των αντρών) σκέφτηκε να σταματήσει να στοιχηματίζει αλλά δεν πίστεψε ότι μπορεί να τα καταφέρει να «κόψει» τη συνήθεια αυτή. Προφανώς είναι ακριβώς σε αυτή τη φάση που χρειάζεται υποστήριξη τόσο από το οικογενειακό περιβάλλον όσο και από ειδικούς ώστε αυτή η σιωπηλή «κραυγή» αγωνίας να βρει τη δύναμη να ζητήσει βοήθεια χωρίς να στιγματιστεί από το κοινωνικό περιβάλλον.

Ερευνητική ομάδα

Κώστας Χριστοδουλίδης (Συντονιστής), Διευθυντής Ερευνητικού κέντρου Alexander college

Παναγιώτης Ηλία, Ερευνητικός Συνεργάτης Ερευνητικού κέντρου Alexander college

Δρ. Παυλίνα Αντωνίου, Συμβουλευτική ψυχολόγος

Δρ. Νίκος Καρφάκης, Διοίκηση Επιχειρήσεων

Πετρούλα Χατζηφώτη, Κλινική ψυχολόγος

alexander1