Pafos Net

Επιβεβαίωση PafosNet από Κώστα Καδή για κόλπους Ακάμα. Έντονη αντίδραση κοινοτήτων

title image

Επιβεβαιώνοντας την πρωινή αποκάλυψη του PafosNet για το διάταγμα που ετοιμάζεται για θέσπιση θαλασσίων περιοχών προστασίας στην περιοχή του Ακάμα, ο Υπουργός Γεωργίας τόνισε ότι πρώτιστος στόχος είναι η ασφάλεια των λουόμενων στους δημοφιλείς αυτούς κόλπους, όπως η Φοντάνα Αμορόζα και το Blue Lagoon, δεδομένου ότι σήμερα όπως είπε υπάρχει μια άναρχη κατάσταση, με κολυμβητές να κινούνται σε απόσταση αναπνοής από τουριστικά σκάφη και άλλα πλεούμενα.

Ο Κώστας Καδής ανέφερε ότι έχει διαπιστωθεί κατά τη διάρκεια επαφών με τους ειδικούς ότι ο καθορισμός στους μικρούς κόλπους της περιοχής προστατευόμενων περιοχών από δραστηριότητες που μπορούν να αποδειχθούν επικίνδυνες για την δημόσια υγεία, είναι ο πλέον ενδεικνυόμενος.

« Με την οριοθέτηση των περιοχών αυτών», είπε, « θα πρέπει η στάθμευση των σκαφών που εκτελούν μικρές κρουαζιέρες από το Λατσί ή από αλλού να γίνεται εκτός των κολπίσκων αυτών. Με το διάταγμα θα ρυθμιστεί η κυκλοφορία των τουριστικών σκαφών στα παράλια που υπάρχουν λουόμενοι προκειμένου να αποφευχθούν οι κίνδυνοι, μέχρι να υλοποιηθεί ο μακροπρόθεσμος στόχος μας που είναι να δημιουργηθεί αγκυροβόλιο στην περιοχή προκειμένου να μπει οριστικά μια τάξη στον ευρύτερο κόλπο της Χρυσοχούς».

Η αποκάλυψη για τις πρόνοιες του προσχεδίου του διατάγματος προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στις κοινότητες του Ακάμα, που εκτιμούν ότι πρόκειται για άλλο ένα μέτρο που τους περιθωριοποιεί. Μιλώντας στo PafosNet ο κοινοτάρχης Ίνειας, Γιάγκος Τσίβικος, είπε χαρακτηριστικά ότι ήδη στην περιοχή της Λάρας έχει αποαγορευθεί οποιαδήποτε δραστηριότητα στους εκεί κολπίσκους και στις παραλίες.

« Σε όλο τον κόσμο, τα ωραιότερα μέρη τους αποτελούν τα σημεία που επιδεικνύουν για να τα εκμεταλλευθούν», είπε. « Μόνο στην περιοχή του Ακάμα κλείνουμε το ένα μετά το άλλο κάθε σημείο με φυσική ομορφιά, οδηγώντας τις κοινότητες και τους ανθρώπους που ζουν στις περιοχές αυτές στην εξαθλίωση.

Τόσα χρόνια και μετά από τόσες απανωτές απαγορεύσεις, δεν κατέστη εφικτό να επιτύχει ένας αρμόδιος να παρουσιάσει και στους απλούς, μη μορφωμένους ανθρώπους της χερσονήσου, μια ολοκληρωμένη εικόνα της ανάγκης για τις απαγορεύσεις αυτές. Θα πρέπει να είμαστε πολύ μειωμένης αντίληψης για να μην καταδέχονται να μας εξηγήσουν όλα αυτά τα σχέδια».

Ο εκπρόσωπος των επιχειρηματιών τουριστικών σκαφών, Φίλιππος Φιλίππου, δήλωσε στο PafosNet ότι οι ιδιοκτήτες των 20 περίπου μεγάλων σκαφών κρουαζιέρας παγκυπρίως έχουν προχωρήσει σε επενδύσεις ύψους εκατομμυρίων ευρώ για να καταστήσουν τον κλάδο ελκυστικό και προσοδοφόρο.

«Δεν μπορούν τώρα με ένα διάταγμα», υποστήριξε, « να καταστρέφουν ένα ολόκληρο κλάδο. Χιλιάδες τουρίστες και άλλοι επισκέπτες κάθε μήνα μεταβαίνουν στην περιοχή για να απολαύσουν τις μοναδικές αυτές φυσικές καλλονές. Τα δε σκάφη μας, επειδή έχουν και συγκεκριμένο επίπεδο βύθισης, δεν προσεγγίζουν ούτως ή άλλως κοντά στην παραλία, είμαστε στα 15 μέτρα πίσω από αυτήν.

Δεν μπορούν όμως να μας απαγορεύουν να προσεγγίζουμε καν τους κόλπους, αφού ο κόσμος έρχεται για να απολαύσει αυτό το θέαμα».