Pafos Net

Επισκοπή: Κοινότητα-πρότυπο για αξιοποίηση ευρωπαικών κονδυλίων.

title image

Η μικρή κοινότητα της Επισκοπής Πάφου, κατάφερε μέσα από την αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων  να δημιουργήσει ένα έργο μοναδικό στο είδος του σ’ ολόκληρη την επαρχία Πάφου. Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης, το οποίο έχει συγχρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κυπριακή Δημοκρατία, με το ποσό των 700 χιλιάδων ευρώ.

Το Κ.Π.Ε Επισκοπής βρίσκεται πάνω στον κύριο δρόμο που συνδέει το χωριό με την Πάφο, σε μια απόσταση μόλις 11 χιλιομέτρων. Το Κέντρο στελεχώνεται από επιστήμονα ειδικό περιβαλλοντολόγο.  Σκοποί του Κέντρου είναι η ανάδειξη, προβολή και προστασία των οικολογικών και πολιτιστικών χαρακτηριστικών της Κοιλάδας της Έζουσας καθώς και η  συμβολή του στην αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι μέσα σε οκτώ μήνες από τη λειτουργία του, φιλοξένησε πέραν των 2000 επισκεπτών, ενώ το ενδιαφέρον παραμένει αμείωτο,  ιδιαίτερα από σχολεία,  οργανωμένα σύνολα αλλά και μεμονωμένα άτομα. 

Μιλώντας στο pafosnet για το μοναδικό αυτό απόκτημα, ο εκπρόσωπος του, Χριστάκης Χριστοδούλου, επεσήμανε ότι το Κέντρο περιλαμβάνει χώρο υποδοχής, αίθουσα προβολών, αίθουσα εκθεμάτων, εργαστήριο, ενώ εξωτερικά οι χώροι έχουν διαμορφωθεί σε βοτανικούς κήπους μέσα από τους οποίους ξετυλίγεται το βοτανικό μονοπάτι. 

« Πέραν όμως του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να γνωρίσει ένα μικρό χωριό, κτισμένο αμφιθεατρικά στη νοτιοδυτική πλαγιά της Κοιλάδας της Έζουσας το οποίο διασχίζει ο ομώνυμος ποταμός», τονίζει ο κ. Χριστοδούλου. « Ο ποταμός της Έζουσας είναι ο έκτος μεγαλύτερος στην Κύπρο και εμπλουτίζει σημαντικά τη βιοποικιλότητα της περιοχής. Ολόκληρη η κοιλάδα είναι από τις ομορφότερες κοιλάδες της Κύπρου και λόγω της μεγάλης οικολογικής της αξίας έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό  Δίκτυο  Προστατευομένων Περιοχών NATURA 2000 ως «Τόπος  Κοινοτικής Σημασίας». 

Στο κέντρο της κοινότητας, είπε ο Χριστάκης Χριστοδούλου, ο επισκέπτης θα παρατηρήσει και θα θαυμάσει ένα μοναδικό φυσικό μνημείο ομορφιάς και υπεροχής το «Βράχο της Επισκοπής»  ο οποίος δεσπόζει  ως αναπόσπαστο κομμάτι του φυσικού τοπίου και διαμορφώνει το χαρακτήρα της περιοχής.

«Πολλοί επισκέπτες δικαιολογημένα τον έχουν ονομάσει «Μετέωρα της Κύπρου» αφού πάνω σ’ αυτό είναι κτισμένη η σημερινή εκκλησία του χωριού», αναφέρει. «Πιο κάτω, η εκκλησία του Αγίου Ιλαρίωνα, που χρονολογείται από το 1100 και έχει κηρυχθεί ως αρχαίο θρησκευτικό μνημείο από το Τμήμα Αρχαιοτήτων.  Σύμφωνα με την εκκλησία της Κύπρου ο Άγιος Ιλαρίωνας ο Μέγας έζησε μέχρι το τέλος της ζωής του στην Επισκοπή Πάφου, όπου διασώζεται και το σπήλαιο του. Για τους περιηγητές που θέλουν  να εξερευνήσουν περισσότερο το φυσικό πλούτο της περιοχής, έχει δημιουργηθεί το μονοπάτι της φύσης, το οποίο καταλήγει στο γειτονικό χωριό Καλλέπεια».  

episkopi1

Η κοινότητα της Επισκοπής, διασώζει επίσης πολλά από τα στοιχεία της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, αγροτουριστικά καταλύματα καθώς και παραδοσιακά καφεστιατόρια   καθιστώντας την ένα από τα  γραφικότερα χωριά της επαρχίας Πάφου, όπου μαζί με τα υπόλοιπα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, εμπλουτίζει σημαντικά το τουριστικό προϊόν της Κύπρου.  

Για περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με τη λειτουργία του  Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης και άλλες πληροφορίες που αφορούν την Επισκοπή Πάφου, καταλήγει ο εκπρόσωπος του ΚΕΠ Επισκοπής, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 26642234, από Δευτέρα έως Παρασκευή, μεταξύ των ωρών 9.00 π.μ. – 2.00 μ.μ.