Pafos Net

Εντοπίστηκαν συντρίμμια του μικρού αεροσκάφους που απογειώθηκε από την Πάφο.

title image

Τραγική κατάληξη φαίνεται να είχε η πτήση του δικινητήριου Diamond DA42, με δύο επιβαίνοντες, το οποίο χάθηκε το βράδυ της Τετάρτης από τα ραντάρ του Κέντρου Ελέγχου Περιοχής Λευκωσίας, ενώ βρισκόταν γύρω στα 80 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Λάρνακας. Το μικρό αεροσκάφος είχε απογειωθεί από το Αεροδρόμιο Πάφου με προορισμό τη Βηρυτό και ανήκε σε εταιρεία εκπαίδευσης πιλότων που εδρεύει στο Αεροδρόμιο Πάφου και της οποίας επικεφαλής είναι κύπριος πιλότος, ο οποίος φέρεται να ήταν ο χειριστής χθες βράδυ, ενώ το δεύτερο άτομο δεν έχει διευκρινιστεί πέραν πάσης αμφιβολίας αν είναι λιβάνιος ή ελληνολιβάνιος.

Μετά απο συντονισμένη έρευνα διάσωσης στην οποία συμμετείχαν εκτός απο την Κύπρο, το Ισραήλ και ο Λίβανος, εντοπίστηκαν συντρίμμια περίπου 40 ναυτικά μίλια από τη Λάρνακα. Το αεροσκάφος χάθηκε από τα ραντάρ της Πολιτικής Αεροπορίας 45 ναυτικά μίλια νοτίως της Λάρνακας. Αμέσως, ενημερώθηκε το Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης.

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, προκύπτει ότι το DA-42, σε κάποιο σημείο της πορείας του πραγματοποίησε μη προβλεπόμενη από το σχέδιο πτήσης απότομη επαναστροφή. Όταν ο πιλότος κλήθηκε από το Κέντρο Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας, να αναφέρει αν έχει πρόβλημα ή για τους λόγους της επαναστροφής, απάντησε ότι είχε κάποιο πολύ μικρό πρόβλημα, το οποίο όμως ήταν αντιμετωπίσιμο. 
Ωστόσο σχεδόν άμεσα το αεροσκάφος έχοντας χάσει ύψος, πετώντας στα 6500 πόδια ύψος ξαφνικά χάθηκε από τις οθόνες των ραντάρ.
Στην περιοχή όπου χάθηκε το σήμα του αεροσκάφους, τοποθετείται και η νότια πλευρά της παρανόμως δεσμευμένης από την Τουρκία περιοχής ενός της Κυπριακής ΑΟΖ, προκειμένου να διεξαγάγει τις παράνομες έρευνες με το Barbaros, ωστόσο την ώρα της πτώσης ο τουρκικός στολίσκος διατηρούσε μεγάλη απόσταση από το σημείο, περίπου 20 ναυτικών μιλίων.
Στις έρευνες διάσωσης σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας συνεισέφερε και το Ισραήλ, καθιστώντας έτσι την οποίαδήποτε τουρκική προσπάθεια παρέμβασης σχεδόν αδύνατη, καθώς είναι γνωστή η επιθυμία της Άγκυρας να αποκτήσει δικαιώματα έρευνας και διάσωσης τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην Ν.Α. Μεσόγειο.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, μόλις χάθηκε το αεροσκάφος από τα ραντάρ της Πολιτικής Αεροπορίας, ενημερώθηκε το Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης, το οποίο οργάνωσε την επιχείρηση στην οποία έλαβαν μέρος αεροναυτικά μέσα της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ισραήλ στο πλαίσιο σχετικής συμφωνίας, μεταξύ των δύο χωρών.Από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που βρίσκεται στις Βρυξέλλες, απο τον Υπουργό Άμυνας Χριστόφορο Φωκαϊδη, ενώ σε επιφυλακή τέθηκε και η Εθνική Φρουρά λόγω των τελευταίων εξελίξεων στην ΑΟΖ της Κύπρου. Το Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης σε συνεννόηση με τον υπουργό Άμυνας αναμένεται να εκδώσουν νέα ανακοίνωση όσον αφορά τα ακριβή αίτια της πτώσης του μικρού αεροσκάφους κατά τις πρώτες πρωινές ώρες.