Pafos Net

Εμπορικό Κέντρο Πάφου: Η ανάπλαση πέτυχε, η αξιοποίηση αναζητείται

title image

Μια τριετία σχεδόν μετά την γιγαντιαίων διαστάσεων ανάπλαση του εμπορικού και ιστορικού κέντρου της Πάφου, αποτελεί κοινό τόπο όλων ότι η αισθητική και λειτουργική αυτή βελτίωση δεν συνοδεύτηκε και από την εμπορική αξιοποίηση του νέου κέντρου της πόλης. Παρά τις όποιες κατά καιρούς προσπάθειες, η εμπορική ζωή στο ιστορικό κέντρο παραμένει υποτονική, κυρίως σε περιόδους εκτός γιορτών, με τον Δήμο Πάφου, τους ίδιους τους εμπορευόμενους και οικονομικούς, εμπορικούς και τουριστικούς φορείς να «σπαζοκεφαλιάζουν» για αλλαγή της αποκαρδιωτικής εικόνας.

Η τελευταία προσπάθεια να αλλάξει η κατάσταση, προήλθε από τη δημοτική ομάδα της ΕΔΕΚ στον Δήμο Πάφου, που πρότεινε δράσεις και αποφάσεις που θα δρομολογήσουν διαδικασίες «επανόδου» του κοινού στο παραδοσιακό παζάρι της πόλης. Μιλώντας σήμερα στο PafosNet ο δημοτικός σύμβουλος της ΕΔΕΚ, Φίλιππος Φιλίππου, επισημαίνει ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Πάφου έχει δώσει προτεραιότητα και έμφαση στην αναβάθμιση της κίνησης στο κέντρο της πόλης, μετά την εντυπωσιακή βελτίωση της εικόνας του, με κοινή διαπίστωση όλων ότι η περιοχή αναπτύσσεται και ομορφαίνει, δημιουργώντας ταυτόχρονα μια αισιόδοξη δυναμική για εξέλιξη ολόκληρης της Πάφου.

Ο κ. Φιλίππου επισημαίνει ότι χρειάζεται να ληφθούν άμεσα μέτρα και πρωτοβουλίες για ουσιαστική ανάδειξη της περιοχής και την αναβίωση τόσο των πλατειακών χώρων όσο και της εμπορικής ζωής του κέντρου, προκειμένου να κερδηθεί σύντομα το στοίχημα και να αυξηθεί η επισκεψιμότητα στη συγκεκριμένη περιοχή.

« Ως Δημοτική Ομάδα της ΕΔΕΚ», αναφέρει, « καταθέτουμε διαρκώς προτάσεις που σκοπό έχουν να προβληματίσουν θετικά, να απαλύνουν οικονομικά τους επηρεαζόμενους και να αυξήσουν τους επισκέπτες, ντόπιους και τουρίστες, προς την περιοχή. Προτάσεις όπως η απαλλαγή του τέλους αποκομιδής σκυβάλων και επαγγελματικού φόρου για τους καταστηματάρχες που δραστηριοποιούνται εντός του εμπορικού ιστορικού κέντρου, η διαφήμιση και ανάδειξη των έργων στο κέντρο, η πεζοδρομημένη Μακαρίου και οι παράδρομοι, το Χάνι, η Δημοτική Αγορά, το Αττικό, η λειτουργία και σήμανση της στάσης λεωφορείων αμέσως μετά τον υπό ανακαίνιση χώρο του Αττικού, η αδειοδότηση και δημιουργία μικρών ξενοδοχειακών κτηρίων εντός του εμπορικού κέντρου, είναι μερικές μόνο από τις κατά καιρούς παρεμβάσεις που γίνονται από το 2017 ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της ανάπτυξης της εμπορικής δραστηριότητας στο κέντρο».

Στο Δημοτικό Συμβούλιο, είπε επίσης ο Φίλιππος Φιλίππου, κατατέθηκαν προτάσεις όπως πρωτοβουλία από τον ΠΑΣΥΞΕ για ενημέρωση των επισκεπτών για τα σημεία ενδιαφέροντος στο ιστορικό κέντρο της πόλης με υλικό στους χώρους διαμονής τους, επίσπευση των διαδικασιών για εξέταση από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου πολεοδομικών αιτήσεων που αφορούν καταστήματα και επιθυμητές αναπτύξεις στο κέντρο της πόλης, προώθηση και ενημέρωση μέσω διαφημιστικών banner και άλλου υλικού για τα έργα και τις υποδομές που έχουν δημιουργηθεί στο κέντρο καθώς επίσης και τις επιλογές που έχουν ντόπιοι και τουρίστες και αφορούν αξιοθέατα, ψώνια και νυχτερινή ζωή, εκσυγχρονισμός των τουριστικών χαρτών που εκδίδει το Υφυπουργείο Τουρισμού για την ορθή και ενημερωμένη αποτύπωση των έργων εντός του ιστορικού κέντρου, προώθηση και ενημέρωση των τουριστών με υλικό μέσω του ΟΣΥΠΑ και των σημείων επιβίβασης και αποβίβασης επιβατών, ισχυροποίηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας προς την επιθυμητή κατεύθυνση, με την ελπίδα πως οι δικές τους προσπάθειες θα συμπαρασύρουν και τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους, διεξαγωγή εκδηλώσεων στο εμπορικό κέντρο για προσέλκυση του κόσμου, παροχή διάφορων εκπτωτικών κουπονιών σε όσους ψωνίζουν από το εμπορικό κέντρο, και άλλα.

Αυτές, αλλά και άλλες πολλές προτάσεις που έχουν ήδη κατατεθεί θα πρέπει να τύχουν άμεσης συζήτησης, εμπλουτισμού, έγκρισης και άμεσης εφαρμογής, παρατηρεί ο δημοτικός σύμβουλος της ΕΔΕΚ. Σε αυτές τις προτάσεις προστίθεται πλέον, τονίζει, η αύξηση των χώρων στάθμευσης  στο κέντρο της πόλης, αλλά  και περιμετρικά αυτού.

« Πρόταση μου είναι να γίνει μια ολοκληρωμένη μελέτη που να αποδεικνύει πώς θα αξιοποιηθούν οι υφιστάμενοι χώροι στάθμευσης και πως θα αυξηθούν οι χώροι στάθμευσης στους υφιστάμενους αυτούς χώρους, είτε με απλή σχεδιαστική ρυθμιστική αλλαγή των χώρων, είτε και με πραγματική αύξηση στο εμβαδόν των υφιστάμενων αυτών χώρων», αναφέρει ο Φίλιππος Φιλίππου. « Αυτή η μελέτη μπορεί να γίνει από το Τμήμα Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Πάφου. Παράλληλα, θα πρέπει να αναζητηθούν νέοι χώροι που προσφέρονται και κυκλοφοριακά θα βολεύουν και να μετατραπούν σε καινούργιους χώρους στάθμευσης.  Και πάλι, αυτή η μελέτη μπορεί να γίνει από το τμήμα τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Πάφου».

kentro2

Το μέλος της δημοτικής ομάδας της ΕΔΕΚ παρατηρεί ότι είναι λιγοστοί οι χώροι στάθμευσης στο κέντρο και η προσβασιμότητα στην εμπορική ζώνη συνεπεία αυτού ελαττώνεται.

« Υπάρχει χώρος στάθμευσης δίπλα από την εκκλησία του Αγίου Κενδέα, όπως επίσης και μικρός χώρος στάθμευσης που εφάπτεται της οδού Νίκου Αντωνιάδη», αναφέρει. « Μεταξύ των δύο αυτών χώρων υπάρχουν αδειανά τεμάχια, τα οποία και χρησιμοποιούνται παράνομα από πολίτες για στάθμευση και άμεση πρόσβαση προς το εμπορικό κέντρο. Θεωρώ ότι θα πρέπει άμεσα να διερευνηθεί το ενδεχόμενο ενοποίησης όλων αυτών των χώρων και να δημιουργηθεί ένας τεράστιος ενιαίος χώρος στάθμευσης, ο οποίος θα προσφέρει άμεση και ασφαλή πρόσβαση στους δημότες και επισκέπτες του εμπορικού κέντρου, αλλά και των πιστών προς την Εκκλησία.

Τα εν λόγω τεμάχια δεν βρίσκονται σε ένα επίπεδο, αλλά θα μπορούσαν άνετα να ενοποιηθούν και να επικοινωνούν μεταξύ τους με τη δημιουργία ραμπών μικρής κλίσης και μεγάλου πλάτους. Οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Πάφου θεωρώ ότι έχουν όλη την κατάρτιση, την τεχνογνωσία, αλλά και τα απαραίτητα τεχνολογικά εργαλεία για να μετατρέψουν την συγκεκριμένη περιοχή σε ένα υπαίθριο χώρο στάθμευσης ευρωπαϊκών προδιαγραφών».

kentro3

Συνυφασμένη με την εν εξελίξει βελτίωση του ιστορικού και εμπορικού κέντρου της Πάφου, είναι και η ανάπλαση που συνεχίζεται σε εμπορικούς άξονες πέριξ της συνοικίας του Μουττάλου, η οποία όλα αυτά τα χρόνια είχε τεθεί στο περιθώριο, τονίζει ο κ. Φιλίππου.

Η κατάσταση φαίνεται να αλλάζει και να βελτιώνεται, εκτιμά,  καθώς και ο Μούτταλος έχει συμπεριληφθεί στις περιοχές που τυγχάνουν ήδη ορισμένης αναπτυξιακής πολιτικής, εξωραϊσμού, ευπρεπισμού και γενικότερα καλλωπισμού και βελτιστοποίησης της υφιστάμενης κακής κατάστασης που επικρατεί.

« Επιτέλους, ο Μούτταλος αποκτά ταυτότητα και υπολογίζεται να μετατραπεί σε μια πανέμορφη συνοικία που δεν θα έχει τίποτα να ζηλέψει από καμία άλλη περιοχή της Πάφου, τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες της», τονίζει. « Προσωπικά, έχοντας επισκεφθεί αρκετές φορές τη συνοικία του Μουττάλου, θεωρώ ότι ο Μούτταλος αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με τους λιγοστούς χώρους στάθμευσης που διαθέτει, πράγμα που ευελπιστώ ότι θα επιλυθεί με την εκτέλεση των εργασιών αυτής της περιόδου. Πρόταση μου είναι να γίνει ολοκληρωμένη μελέτη για το πώς θα αυξηθούν οι υφιστάμενοι χώροι στάθμευσης και άμεση εφαρμογή, είτε με σχεδιαστική ρυθμιστική αλλαγή των χώρων, όπως επίσης και με πραγματική αύξηση στο εμβαδόν των υφιστάμενων αυτών χώρων. Παράλληλα, θα πρέπει να αναζητηθούν νέοι χώροι που προσφέρονται και κυκλοφοριακά θα βολεύουν και να μετατραπούν σε καινούργιους χώρους στάθμευσης».

kentro4

Μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία του τότε προέδρου της Επιτροπής Αγοράς του Δήμου Πάφου, Νίκου Κόνικκου, σε συνεργασία με εμπορευόμενους στο κέντρο, η οποία στόχευε στην εμπορική αναζωογόνηση του, ξαναμπαίνει σήμερα στο τραπέζι μετά τη διαπίστωση ότι η εμπορική ζωή στο αναπλασθέν κέντρο της πόλης εξακολουθεί να είναι υποτονική.

Φορείς του επιχειρηματικού κόσμου προωθούν την αναβίωση της ιδέας του κ. Κόνικκου για την δοκιμαστική σε πρώτο στάδιο παραμονή των επιχειρήσεων του εμπορικού κέντρου της Πάφου σε λειτουργία επί καθημερινής βάσης μέχρι τα μεσάνυχτα ή και λίγο αργότερα, με παράλληλη διενέργεια εκπτώσεων και πολιτιστικών δρώμενων. Ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Αγοράς του Δήμου Πάφου τόνιζε τότε ότι το σκεπτικό της πρότασης του είναι να μπορούν οι δημότες και άλλοι παφίτες να επισκέπτονται την αγορά σε ώρες που τους βολεύουν για τις αγορές τους, αλλά και να συνδυάζουν την κάθοδο στο κέντρο για ψώνια με μια κοινωνική έξοδο.

« Όταν τα καταστήματα του κέντρου, τώρα με τις ζέστες, παραμένουν ανοιχτά μέχρι τα μεσάνυχτα», εξήγησε, « πολύ άνετα οι καταναλωτές θα μπορέσουν να κάνουν τη νυχτερινή τους βόλτα, να επωφεληθούν των εκπτώσεων που θα δίνουν ατύπως τα καταστήματα, να απολαμβάνουν το φαγητό και το ποτό στα κέντρα αναψυχής του κέντρου, που επίσης θα λαμβάνουν μέρος στο σχεδιασμό και γενικά θα μετατρέψουμε το εμπορικό κέντρο σε μια  τύπου "Ψυρρή" κυψέλη εμπορικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων».

Ο Νίκος Κόνικκος ενέπλεκε στην πρόταση του και τον Οργανισμό Συγκοινωνιών Πάφου (ΟΣΥΠΑ) και τα ξενοδοχεία, προκειμένου οι τουρίστες να ενημερωθούν για το νέο αυτό προιόν που θα παρέχει η πόλη της Πάφου, αλλά και οι αστικές συγκοινωνίες να προγραμματίσουν αναλόγως νέα δρομολόγια για μεταφορά επισκεπτών στο ιστορικό κέντρο της ώρες αυτές.                                               

kentro5

Το κέντρο της Πάφου φαίνεται ότι καθημερινά αναδιπλώνεται και κερδίζει βήμα- βήμα την μάχη, καταλήγει ο κ. Φιλίππου. Η δημοτική αρχή δεν έχει παρά να βοηθήσει με κάθε τρόπο προς την αναβίωσή του και τη μετατροπή του σε ένα στολίδι το οποίο όλοι πια θα απολαμβάνουν καθημερινά.

« Ο Δήμος Πάφου οφείλει να μπει μπροστά στην κοινή προσπάθεια για πραγματική αλλαγή, πρόοδο και προκοπή».