Pafos Net

«Εμπειρίες και συμπεράσματα από τον πρόσφατο σεισμό στην Κεφαλονιά» στο Νεάπολις

title image

 Υπό τον τίτλο “Εμπειρίες και συμπεράσματα από τον πρόσφατο σεισμό στην Κεφαλονιά” η Σχολή Αρχιτεκτονικής και Γεωπεριβαλλοντικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου, διοργάνωσε πρόσφατα διάλεξη.

Ομιλητής ήταν ο Κωνσταντίνος Σπυράκος Καθηγητής Αντισεισμικών Κατασκευών ΕΜΠ και Διευθυντής Εργαστηρίου Αντισεισμικής Τεχνολογίας.  Χαιρετισμό απηύθυνε ο Μιχαήλ Γ. Λεπτός, Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου, ενώ το συντονισμός ανέλαβε ο Δρ. Γιάννης Μπέλλος, Επίκουρος Καθηγητής Δομικού Σχεδιασμού και  Κατασκευαστικής Τεχνολογίας στο Νεάπολις.

Ο καθηγητής Σπυράκος ανέφερε ότι με βάση τις καταγραφές, ερμηνεύεται η συμπεριφορά των κατασκευών λόγω των δύο κύριων δονήσεων, καθώς και των ισχυρών μετασεισμών και διατυπώνονται συστάσεις για τη βελτίωση της συμπεριφοράς των κατασκευών έναντι σεισμού. Στη συνέχεια αναπτύσσεται η μεθοδολογία επεμβάσεων που εφαρμόστηκε για στάθμη επιτελεστικότητας «Προστασία Ζωής» σε σεισμόπληκτα κτήρια, σε σεισμόπληκτη περιοχή με ιδιαίτερα εκτεταμένες βλάβες. Επίσης, αναδεικνύονται οι διαφορές μεταξύ των επεμβάσεων επισκευής για σεισμό σχεδιασμού τον ισχύοντα κατά την κατασκευή του κτηρίου και ενίσχυσης για σεισμό σύμφωνα με τον EC8-Κανονισμό Επεμβάσεων.

Ο Δρ. Μπέλλος είπε ότι η αντιμετώπιση των σεισμών απαιτεί την διάθεση τεράστιων πόρων που μπορεί να επηρεάζουν κρίσιμα την οικονομία ενός τόπου. Το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν το έχουν οι πλούσιες χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης τόνισε, επειδή  δεν αντιμετωπίζουν ισχυρούς σεισμούς. Άλλωστε, αυτός είναι και ο λόγος που ο τομέας της Αντισεισμικής Τεχνολογίας είναι από τους λίγους τεχνολογικούς τομείς που η Νότια Ευρώπη υπερέχει σε υλικοτεχνική υποδομή, τεχνογνωσία και προπάντων εμπειρία, είπε. \

Ο κ. Λεπτός επεσήμανε ότι η κομψή, πρακτική, οικονομική, ασφαλής κατοικία, δομημένη φιλικά προς το περιβάλλον με χρήση προηγμένης τεχνολογίας και σύγχρονων δομικών υλικών, αποτελούν την ύψιστη και πρωταρχική μέριμνα του Πανεπιστημίου.

«Το Πανεπιστήμιο Νεάπολις πέρα από τα προγράμματα της Αρχιτεκτονικής και Αρχιτεκτονικής Τοπίου που θέσπισε», τόνισε ο κ. Λεπτός, « προτίθεται σύντομα να επεκτείνει τη δραστηριότητά του με νέα εκπαιδευτικά προγράμματα, που αφορούν τη μηχανική επιστήμη, όπως με σπουδές Πολιτικών Μηχανικών, Τοπογράφων Μηχανικών, Πολεοδομίας και Χωροταξίας καθώς και άλλων, αλλά και καθιέρωση Σεμιναρίων για επιμόρφωση επαγγελματιών».