Pafos Net

Ελάχιστα Επεμβατική αντιμετώπιση Διαβητικού Ποδιού

title image

ΤΗΣ ΔΡΟΣ ΜΑΡΙΑΣ ΤΣΙΤΣΚΑΡΗ

Επεμβατική Ακτινολόγος

AmericanMedicalCenter

Τηλ: 22476785, 22476777

Email: maria.tsitskari@amc.com.cy

 

 Το διαβητικό πόδι είναι μία από τις συχνότερες επιπλοκές του σακχαρώδη διαβήτη. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι 30.000-40.000 άνθρωποι πάσχουν από διαβητικό πόδι και κάθε χρόνο πραγματοποιούνται 2.000-3.000 ακρωτηριασμοί κάτω άκρων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Διαβήτη (International Diabetes Federation-I.D.F.), το 80% των μη τραυματικών ακρωτηριασμών που διενεργούνται στις μέρες μας σε όλο τον κόσμο αφορά διαβητικούς ασθενείς, οι οποίοι διατρέχουν 25 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να χάσουν το ένα ή και τα δύο τους πόδια, σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό.

Το διαβητικό πόδι οφείλεται σε δύο μηχανισμούς: Τη νευροπάθεια, την αγγειοπάθεια ή σε συνδυασμό και των δύο. Οι διαβητικοί ασθενείς με νευροπάθεια στα κάτω άκρα έχουν μειωμένη αισθητικότητα και έτσι δεν νιώθουν πόνο, με αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε μικροτραυματισμούς και τη δημιουργία πληγών και εξελκώσεων. Επιπλέον, οι διαβητικοί ασθενείς πάσχουν από αρτηριοπάθεια με αποτέλεσμα τη μη ικανοποιητική αιμάτωση των κάτω άκρων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αργή και δύσκολη επούλωση των ελκών (πληγών) και  την περαιτέρω νέκρωση των ιστών. Η μόλυνση του τραύματος στις περιπτώσεις αυτές είναι πολύ συχνή και η εξέλιξή της μπορεί να είναι ραγδαία όπου καταλήγει σε γάγγραινα και ακρωτηριασμό.

Το πρόβλημα αυτό κοστίζει πανάκριβα στο σύστημα υγείας. Τα τελευταία χρόνια με την εξέλιξη της Επεμβατικής Ακτινολογίας, μοντέρνες, ελάχιστα επεμβατικές, ενδαγγειακές θεραπείες είναι διαθέσιμες. Όπως αποδεικνύουν, άλλωστε, οι τελευταίες επιστημονικές μελέτες, η ενδαγγειακή θεραπεία μπορεί να σώσει το 70-80% των ακρωτηριασμών σε ασθενείς με «διαβητικό πόδι». Οι ενδαγγειακές αυτές τεχνικές που «σώζουν» τα κάτω άκρα των διαβητικών ασθενών από  ακρωτηριασμό εφαρμόζονται πλέον και στην Κύπρο.

Στόχος των επεμβάσεων αυτών, είναι η διάνοιξη των αποφραγμένων αρτηριών, με το γνωστό «μπαλονάκι», με σκοπό την επαναιμάτωση των διαβητικών ποδιών. Λεπτά υλικά (σύρματα, μπαλονάκια και stent) σαν αυτά που χρησιμοποιούνται στα στεφανιαία αγγεία της καρδιάς, είναι τώρα διαθέσιμα για τα «δύσκολα» και «ταλαιπωρημένα» αγγεία των διαβητικών. Επίσης, η τεχνική της «υπενδοθηλιακής» αγγειοπλαστικής μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την βελτίωση της κυκλοφορίας σε τέτοιους ασθενείς. Η επαναφορά της ομαλής κυκλοφορίας του αίματος στο πόδι, μαζί με τη σωστή φαρμακευτική αγωγή και χειρουργική φροντίδα βοηθά στην επούλωση των ελκών και κατά συνέπεια στη διάσωση του κάτω άκρου.

Παρακάτω(βλέπε φωτογραφία) βλέπουμε το παράδειγμα ενός ασθενούς με σακχαρώδη διαβήτη και έλκος άκρου ποδός, που υπεβλήθηκε σε αγγειοπλαστική:

α) Διαγνωστική αγγειογραφία αναδεικνύει απόφραξη της επιπολής μηριαίας αρτηρίας, που είναι η κύρια αρτηρία του ποδιού,

β) μπαλονάκι  το οποίο διατείνουμε κατά μήκος της απόφραξης

γ) τελικό αποτέλεσμα όπου βλέπουμε την αποκατάσταση της βατότητας της αρτηρίας.

 

pain-clinic2