Pafos Net

Εκστρατεία καταπολέμησης της ποντίκας στην Πάφο.

title image

Η πρόσληψη έκτακτων ωρομίσθιων εργατών, η τοποθέτηση δεκάδων χιλιάδων σταθμών δολόσεως, η επιχορήγηση του ποντικοφαρμάκου για Δήμους και κοινότητες και η χρήση νέων μεθόδων για αποτροπή της επέκτασης του ζώου, είναι μερικές μόνο από τις συνεχείς ενέργειες του Επαρχιακού Γεωργικού Γραφείου Πάφου για αντιμετώπιση του πολύ σοβαρού προβλήματος της ποντίκας στην Πάφο.

Αρμόδιες πηγές επεσήμαναν στο PafosNet ότι παρά τα πολλαπλά προβλήματα που δημιουργούνται, το Επαρχιακό Γεωργικό Γραφείο Πάφου επιδεικνύει ιδιαίτερο ζήλο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών και τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα εμφανή, σε σύγκριση με άλλες επαρχίες.

Για τη καταπολέμηση της ποντίκας το Γεωργικό Γραφείο Πάφου έχει προσλάβει πάνω σε εξάμηνη βάση επτά έκτακτους ωρομίσθιους εργάτες οι οποίοι καλύπτουν όλη την περιφέρεια της Επαρχίας Πάφου και του Πύργου Τυλληρίας.

Μέχρι στιγμής, ανέφερε αρμόδιος παράγοντας, τα συνεργεία αυτά έχουν τοποθετήσει 9000 σταθμούς δολώσεως σε Κοινότητες και Δήμους της επαρχίας Πάφου, ενώ είναι προγραμματισμένο να τοποθετηθούν ακόμη 6000 σταθμοί. Σε κάθε σταθμό τοποθετούνται δύο σακουλάκια ποντικοδολώματος. Οι σταθμοί εποπτεύονται κάθε 11 μέρες και συμπληρώνονται ανάλογα με την κατανάλωση.

Επιπρόσθετα για τη καταπολέμηση της ποντίκας παραχωρείται στην επιδοτημένη τιμή των 50 σεντ ανά Kg ποντικοδόλωμα  σε όλους τους Δήμους και Κοινότητες της επαρχίας Πάφου και της περιοχής  Πύργου Τυλληρίας. Μέχρι στιγμής έχουν παραχωρηθεί 37 τόνοι επιδοτημένου ποντικοδολώματος σε 111 Δήμους και Κοινότητες οι οποίοι έχουν κατασκευάσει και τοποθετήσει από μόνοι τους 13343 σταθμούς δολώσεως.

Για το Σχέδιο Καταπολέμησης της Ποντίκας και για τις ορθές πρακτικές των εκστρατειών, πραγματοποιήθηκε μια διαφωτιστική συγκέντρωση στο αμφιθέατρο των Νέων Κυβερνητικών Κτιρίων Πάφου όπου είχαν προσκληθεί 107 Κοινότητες, οι τέσσερις Δήμοι της επαρχίας και το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Πάφου.

Μια καινοτόμος ρύθμιση που ακολουθείται πλέον, αναφέρουν αρμόδιοι του Γεωργικού Γραφείου Πάφου, έχει να κάνει με την τεχνική για περιτύλιξη του κορμού των χαρουπιών με λαμαρίνα. «Σκοπός της τεχνικής αυτής», εξηγούν, « είναι να μην επιτρέψει στο τρωκτικό να αναρριχηθεί και ως εκ τούτου να επιφέρει ζημιές στην καλλιέργεια. Για ευαισθητοποίηση του κοινού σε ότι αφορά το θέμα αυτό έχουν τοποθετηθεί λαμαρίνες σε τεμάχια στις κοινότητες Λέμπα, Μεσόγη, Αγία Βαρβάρα, Περιστερώνα, Πέγεια και Πύργο Τυλληρίας..

Για την εκστρατεία καταπολέμησης της ποντίκας, το Επαρχιακό Γεωργικό Γραφείο Πάφου σε συνεργασία με το Ταμείο Θήρας έχει εγκαταστήσει και παρακολουθεί τεχνητές φωλιές ανθρωποπουλιών. Δύο στη Κυβερνητική Έπαυλη Αχέλειας και δύο στη κοινότητα Λέμπας.  Σκοπός της τοποθέτησης τους, είναι η εγκατάσταση ανθρωποπουλιών  στη περιοχή, που είναι εξαίρετοι θηρευτές της ποντίκας. Μακροπρόθεσμος στόχος είναι η εγκατάσταση πυκνού δικτύου φωλιών ανθρωποπουλιών και ελαχιστοποιήση της τοποθέτησης ποντικοδολωμάτων.

Το Επαρχιακό Γεωργικό Γραφείο Πάφου επιθυμεί να διεξάγει εθελοντικές εκστρατείες κατά της ποντίκας σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και τη Κυπριακή Ομοσπονδία Κυνηγιού και Διατήρησης Άγριας Ζωής (Παράρτημα Πάφου). Για το λόγο αυτό έχει επανειλημμένα  ζητήσει την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τους ενδιαφερομένους χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα. Ευελπιστούμε στην μελλοντική ανταπόκριση τους προς όφελος της χλωρίδας, πανίδας και της δημόσιας υγείας.         

Η ποντίκα (Rattus rattus) είναι ένα πολυφάγο ζώο που αφενός προκαλεί σημαντικές ζημιές στη γεωργία και κτηνοτροφία αφού τρέφεται από φυτικούς ιστούς πολυετών και ετήσιων καλλιεργειών, όπως είναι οι χαρουπιές, ροδιές, εσπεριδοειδή, σιτηρά. Επιπρόσθετα, καταναλώνει και καταστρέφει ζωοτροφές φυτικής προέλευσης, καταστρέφει νάϋλα θερμοκηπίου, λάστιχα αρδεύσεως κοκ. Αφετέρου μεταδίδει σοβαρές ανθρωπογενείς ασθένειες, όπως είναι η πανώλη, λεπτοσπείρωση, ο τυφοειδής πυρετός, και άλλες.