Ομάδα Πρωτοβουλίας στην Πάφο για εκλογή Επισκόπου Καρπασίας Χριστοφόρου σε Μητροπολίτη Πάφου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
10 Φεβρουαρίου 2023Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των πιστών που τάσσονται υπέρ της ανάδειξης του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Καρπασίας κ. Χριστοφόρου, σε Μητροπολίτη Πάφου. Στην Πάφο δημιουργήθηκε Ομάδα Πρωτοβουλίας στήριξης του Επισκόπου Καρπασίας, για το Μητροπολιτικό θρόνο, οι οποία απαρτίζεται από σημαντικές προσωπικότητες.
«Εμείς» υπογραμμίζουν σε σχετική ανακοίνωση, «οι εκ Πάφου και γενικά οι ανήκοντες στη Μητροπολιτική περιφέρεια της Πάφου, προτείνουμε και στηρίζουμε ως Μητροπολίτη Πάφου, τον Επίσκοπο Καρπασίας κ. Χριστοφόρο για τους πιο κάτω λόγους:
Διετέλεσε για 20 χρόνια κληρικός της Μητρόπολης Πάφου, καθώς ως Μοναχός-Αρχιμανδρίτης ανήκε στην Ιερά Μονή Τροοδιτίσσης, η οποία υπάγεται σ' αυτήν.
Ως στρατιώτης και φοιτητής διακόνησε από τη θέση του ομαδάρχη και αρχηγού στις κατασκηνώσεις της Μητρόπολης Πάφου.
Συμμετείχε στη Θρονική Επιτροπή της Μητρόπολης Πάφου μαζί με τον Ηγούμενο Τροοδιτίσσης Γέροντα Αθανάσιο.
Μετείχε ως ομιλητής σε συνέδρια της Μητρόπολης και συνεργάστηκε αρμονικά με το μ. Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κυρό Χρυσόστομο Β΄ και τον διάδοχό του και νυν Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Γεώργιο, σε ποιμαντικά, εκκλησιαστικά και εθνικά ζητήματα.
Παρακολούθησε μεταπτυχιακὰ μαθήματα Πατρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Durham, της Μεγάλης Βρετανίας, στο οποίο εκπόνησε διατριβὴ με θέμα: «Ορθοδοξία και Αίρεση κατά τον Άγιο Επιφάνιο Κύπρου» και έτυχε του πτυχίου Master of Arts.
Μετείχε σε διορθόδοξα, διεθνή συνέδρια εκπροσωπώντας την Εκκλησία της Κύπρου, τόσο με την ευλογία του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου του Α΄, όσο και του Χρυσοστόμου του Β΄.
Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β΄, μετά την εκλογή του στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο, τον εξέλεξε σε Επίσκοπο Καρπασίας και τον τοποθέτησε ως τον πιο στενό του συνεργάτη στην Ιερά Αρχιεπισκοπή. Κατά την παρουσία του στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, του ανατέθηκε το πνευματικό και ποιμαντικό έργο, μέρος της διοίκησης και στο τέλος, λόγω της ασθένειας του Μακαριωτάτου, η εξ ολοκλήρου οικονομική και διοικητική διαχείρισή της, την οποία έφερε εις πέρας με μεγάλη επιτυχία.
Με την ευλογία του μ. Αρχιεπισκόπου κυρού Χρυσοστόμου Β΄ προέβη τα τελευταία 15 χρόνια στις εξής δράσεις:
Συντόνισε και επέβλεπε τις ενέργειες ανακαίνισης των Κατασκηνωτικών εγκαταστάσεων του Αγίου Νικολάου της Στέγης, ώστε να μπορούν να εξυπηρετούν ολόχρονα τους νέους μας σε σύγχρονους χώρους.
Ίδρυσε και λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία τρία Εκπαιδευτήρια στην ευρύτερη περιοχή της Λευκωσίας.
Ίδρυσε τη Σχολή Γονέων της Αρχιεπισκοπής.
Καθιέρωσε σειρά θεολογικών, εκπαιδευτικών και κοινωνικών σεμιναρίων και συνεργάσθηκε αρμονικά και πατρικά με τους ιερείς και τις εκκλησιαστικές επιτροπές. Ανέπτυξε παράλληλα έντονη φιλανθρωπική δραστηριότητα ως καθοδηγητής των Χριστιανικών Συνδέσμων Γυναικών.
Ίδρυσε και λειτουργεί με επιτυχία το Συναπάντημα Νέων.
Μαζί με τους υπευθύνους ιερείς των νοσηλευτηρίων, ίδρυσε τη μέριμνα ανακουφιστικής διακονίας των ασθενών.
Για δέκα χρόνια ήταν Πρόεδρος των Πανορθοδόξων Σεμιναρίων για την ποιμαντική αντιμετώπιση των νεοφανών αιρέσεων, λατρειών και ιδεολογικών ρευμάτων. Κατά τα χρόνια αυτά, πραγματοποιήθηκαν ετήσιες συνάξεις με τη συμμετοχή όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών. Αποτέλεσμα αυτών των συνάξεων ήταν η έκδοση δύο τόμων με πολύτιμο επιστημονικό υλικό για το θέμα αυτό.
Συμμετείχε, ως εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Κύπρου στις προπαρασκευαστικές πανορθόδοξες συνδιασκέψεις για την προετοιμασία της Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας.
Το πλούσιο θεολογικό και κοινωνικό συγγραφικό του έργο μαρτυρεί την μορφωτική, θεολογική και εκκλησιαστική του επάρκεια.
Ως Επίσκοπος Καρπασίας, διεξάγει τιτάνιο αγώνα για διάσωση, αναστύλωση και συντήρηση του ιστορικού και εθνικού μας Μοναστηριού του Αποστόλου Ανδρέα. Εξηύρε οικονομικούς πόρους και συντήρησε μαζί με τους καρπασίτες, Ναούς της βυζαντινής εποχής, όπως του Αγίου Συνεσίου Ριζοκαρπάσου και του Αρχαγγέλου Μιχαήλ Γιαλούσας. Μερίμνησε να αναστηλωθούν και συντηρηθούν ο Ναός του Αγίου Γεωργίου Αρδάνων, η βασιλική του Αγίου Φίλωνα, η Παναγία η Κυρά και άλλοι. Έχει ήδη προγραμματιστεί η συντήρηση σωρεία άλλων ναών, οι οποίοι χρήζουν άμεσης διάσωσης.
Έλαβε την πρωτοβουλία να καταγραφούν, να τεκμηριωθούν εκκλησιαστικά, ιστορικά, αρχαιολογικά, αρχιτεκτονικά και πολιτιστικά, όλοι οι ναοί της Καρπασίας και να εκδοθούν σε τόμους, ώστε να διασφαλιστεί η μαρτυρία ύπαρξής τους στο χρόνο.
Ταυτόχρονα αναζήτησε και εντόπισε όλες τις ιερές εικόνες και κειμήλια που διασώθηκαν από τους εγκλωβισμένους μας και ήταν διασκορπισμένα σε διάφορες περιοχές της ελεύθερης Κύπρου. Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετά από αυτά συντηρήθηκαν και έχουν εκδοθεί σε τρεις καλαίσθητους τόμους.
Εξέδωσε δύο πολύτιμα βιβλία, συλλογικά έργα, για την Καρπασία, ένα για την Ιερά Μονή του Αποστόλου Ανδρέα (θεολογικό, ιστορικό, αρχαιολογικό, περιβαλλοντολογικό) με τίτλο «Ιερά Μονή του Αποστόλου Ανδρέα στην Καρπασία» και ένα για την προβολή των Αγίων της Καρπασίας με τίτλο «Καρπασία Χερσόνησος των Αγίων».
Όλα τα πιο πάνω δείχνουν ότι ο Επίσκοπος Καρπασίας διαθέτει την εμπειρία, μόρφωση και ικανότητα να διαχειριστεί τα πνευματικά, οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα της Μητρόπολης Πάφου. Έχει ποιμαντικό, φιλανθρωπικό, κοινωνικό και πολιτιστικό όραμα για την Εκκλησία, κάτι το οποίο ανέδειξε, χωρίς προσωπική προβολή, κατά την 15η διακονία του στην Ιερά Αρχιεπισκοπή και στην Επισκοπή Καρπασίας.
«Για όλους αυτούς τους λόγους και για άλλους πολλούς» καταλήγει η ανακοίνωση της ομάδας Πρωτοβουλίας, «στηρίζουμε τον Επίσκοπο Καρπασίας για νέο Μητροπολίτη Πάφου και καλούμε τον παφιακό λαό να τον στηρίξει για την ορθή πνευματική, οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική διαχείρισή της».
Υπέρ του Επισκόπου Καρπασίας κ. Χριστοφόρου τάχθηκε ήδη και η Ιερά Μονή Τροοδιτίσσης. Με ανακοίνωσή της που εξέδωσε, η Ιερά Μονή Τροοδιτίσσης, η οποία ως γνωστόν ανήκει στη Μητροπολιτική περιφέρεια Πάφου, απαριθμεί τους λόγους που συνηγορούν στην απόφασή της να υποστηρίξει τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Καρπασίας.
Μεταξύ άλλων η Ιερά Μονή Τροοδιτίσσης κάνει λόγο για την εκκλησιαστική, λειτουργική και μοναχική συνείδηση του Επισκόπου κ. Χριστοφόρου, ως μέλους της Αδελφότητάς της από το 1990, αλλά και τις διοικητικές του ικανότητες, αποτέλεσμα της πολύχρονης εμπειρίας του στα διοικητικά των Μητροπόλεων.
«Είμεθα πεπεισμένοι ότι ο Επίσκοπος Καρπασίας κ. Χριστοφόρος, με την εκλογή του στη θέση του Μητροπολίτου Πάφου, θα συμβάλει καταλυτικά στην ανόρθωση του ιερού Κλήρου της Μητροπολιτικής μας περιφέρειας, η οποία θα έχει και τον ανάλογο αντίκτυπο στην ανόρθωση του Ορθοδόξου φρονήματος και της Ορθοδόξου ζωής των πιστών μας», αναφέρεται σχετικά, ενώ προστίθεται ότι η για πάρα πολλά χρόνια ενδιατριβή του ως εκπροσώπου της Εκκλησίας της Κύπρου στα θέματα των ποικίλων Αιρέσεων, τού δίνει την ανάλογη εμπειρία και δυνατότητα ώστε, από τη θέση του Μητροπολίτου Πάφου, να διαφυλάξει το ποίμνιό του από κάθε ανορθόδοξη και αιρετική παραπλάνηση».
Προστίθεται πως πέραν των ανωτέρω, ο Καρπασίας Χριστοφόρος είναι «φιλόπατρις», ενδιαφέρεται για τη δημιουργία σωστών και υγειών οικογενειακών εστιών, ενώ γνωρίζει να επιλέγει κατάλληλους συμβούλους, ώστε να διοικεί τα διάφορα οικονομικά ζητήματα της Εκκλησίας προς το εκάστοτε συμφέρον της.
«Φρονούμε και πιστεύουμε, πως ο άγιος Καρπασίας, με την εκλογή του στον θρόνο της Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου, θα επιτελέσει πνευματικό έργο σε όλη την Μητροπολιτική περιφέρεια της Πάφου», καταλήγει η ανακοίνωση της μονής.
Να σημειωθεί ότι ο Θεοφιλέστατος συνέγραψε πλήθος αντιαιρετικών και άλλων πνευματικών βιβλίων, μεταξύ των οποίων το μοναδικό στο είδος του, ογκοδέστατο Εγκυκλοπαιδικό Λεξικό Θρησκειών και Αιρέσεων, καθώς και το επίσης ογκοδέστατο βιβλίο: «Οικουμενικές Σύνοδοι, ιστορία, θεολογία, πράξη».
Το 1994 ίδρυσε την Παγκύπρια Ένωση Γονέων για την προστασία του ελληνορθόδοξου πολιτισμού, της οικογένειας και του ατόμου, η οποία με βιβλία, φυλλάδια, περιοδικά και συνέδρια, ενημέρωνε την πολιτεία, την Εκκλησία και γενικά το λαό, για την καταστροφική δράση των αιρέσεων.
Με δική του επίσης πρωτοβουλία, δημιουργήθηκε το «Διορθόδοξο Δίκτυο Πρωτοβουλιών Μελέτης θρησκειών και καταστροφικών Λατρειών», το οποίο για πάρα πολλά χρόνια ενημέρωνε τις κατά τόπους ορθόδοξες εκκλησίες για τη δράση των ποικιλωνύμων αιρέσεων και σεκτών.
Εκατοντάδες συνάνθρωποί μας οι οποίοι είχαν μπλεχτεί στα δίκτυα αποκρυφιστικών και αιρετικών ομάδων, κατόρθωσαν να βρουν το δρόμο προς την ορθόδοξη εκκλησία, χάρη στις άοκνες προσπάθειες του Θεοφιλεστάτου και των συνεργατών του.